Elemér
5 °C
16 °C

Gera mesterhármasával győzött a válogatott

2002.10.16. 22:39
Nem tudott vezetést szerezni a magyar labdarúgó válogatott az első félidőben a San Marino elleni Európa-bajnoki selejtezőn. A szünetben beállt Gera aztán mesterhármasával eldöntötte a találkozót.
San Marino például a lengyelek elleni selejtező hetvenötödik percében még tartotta a 0-0-át (és a végén is csak kettővel égett) - írtuk a selejtezőmeccs előtt, de az elmúlt hónapok sikerei, és főleg a stockholm után mindenki fölényes győzelmet várt a magyar labdarúgó válogatottól.

Eredményesen romboló vendégek

Európa harmadik legkisebb államának válogatottja igazolta az előzetes várakozásokat: a támadást teljesen feladva szinte csak a rombolásra törekedtek. Ezt aztán olyan eredményesen tették, hogy az első félidőben nem is sikerült gólt szereznie a magyar csapatnak.

Ehhez többek között hozzájárult a felázott mély talaj, valamint Gasperoni, a remekül teljesítő San Marinó-i kapus. Tököli ugyan ügyesen hozta magát gólhelyzetbe a kilencedik percben, de egyrészt elég bénán mellé lőtt, másrészt ezt nem követték további komoly helyzetek.

A félidő végére visszaesett az addig legalább erősen támadó magyar csapat, és teljesen reménytelen akciókkal, sorozatos átadási hibákkal fárasztották az "ébresztőt" skandáló közönséget. A végén még Gyepesnek sikerült elrontania az addigi legnagyobb ziccert: hat méterről az égbe lőtt. San Marinói játékos egyébként egyszer lőtt kapura, messziről és komolytalan erővel.

Gera a pályán

A szünetben cserélt a magyar kapitány, Kenesei helyett Gera folytatta, aki azonnal bizonyított. Lipcsei szögletét a kaputól mintegy hét méterre felpörgette, majd klasszikus ollózzással óriási gólt lőtt.

A folytatásban a magyar csapat játékosai megnyugodtak, és tíz perc elteltével, növelték előnyüket. Gera perdített a tizenhatos vonalán Tökölihez, aki egyből visszatette, a Fradi támadója pedig átvétel után ballal bazi nagy gólt lőtt a jobb pipába.

Mesterhármas

A mieink a biztos előny tudatában is folyamatos nyomás alatt tartották a vendégeket, akik továbbra sem jelentettek semmi veszélyt Király kapujára. Közvetlenül a meccs lefújása előtt Tököli egy lepattanó labdát pontosan adott középre, Gera érkezett már megint, és hat méterről a San Marinó-i kapu bal oldalába fejelte a labdát.

A két csapat közti osztálykülönbség már az első félidőben kiderült, de a magyar válogatott győzelme csak a a második játékrészben vált kétségtelenné.

A 4. csoport állás két forduló után:

1. Magyarország 4 (4-1)
2. Lettország 4 (1-0)
3. Lengyelország 3 (2-1)
4. Svédország 2 (1-1)
5. San Marino 0 (0-5)

Eb-selejtező: Magyarország - San Marino 3-0 (0-0)
Megyeri út, 8000 néző, v.: Orrason (izlandi)

Magyarország: Király - Urbán, Dragóner, Gyepes - Fehér Cs., Lipcsei, Lisztes (Miriuta, 86.), Dárdai (Fehér M., 78.), Lőw - Tököli, Kenesei K. (Gera, 46.)

San Marino: Gasperoni (bolti eladó) - Albani (diák) , Bacciocchi (ács), Gobbi pszichoterapeuta), Gennari (asztalos) - Vannucci (személyi edző), Valentini (diák) (Zonzini, könyvelő, 84.), Marani (diák), Moretti (diák) (R. Selva, könyvelő, 55.) - A. Selva (labdarúgó), Muccioli (postás) (Montagna, diák, 73.)

Gólszerző: Gera (49., 60., 88.)
Sárga lap Urbán (57.), R. Selva (63.), Valentini (67.), Vannucci (68.)

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.