Zalán
6 °C
19 °C

Kína-Magyarország 2-1

2004.06.01. 15:34
Hiába mondták le többen is a válogatottságot, Lothar Matthäus bízott taralékos csapatában, amely története során először játszott Kínával. Magyar vezetés, majd kínai egyenlítés után a meccs végén a játékvezető egy ajándék tizenegyessel győzelemhez segítette a hazaiakat.
A Kína-Magyarország labdarúgó mérkőzés előzetes esélylatolgatása során az Index Drukkerkocsmájában az 1-3 és a 3-1 volt a két legszélsőségesebb eredmény. Érdekes azonban, hogy a magyar győzelmet sokkal többen tippelték, mint a hazai sikert. (Igaz, a legvalószínűbbnek a döntetlent tartják, akad 0-0 is és 2-2-es "álom" is, mely során az utolsó percben egyenlítünk.)

Először egymás ellen

A két válogatott még soha nem játszott egymás ellen, és amennyiben a brazil válogatott nem fogadta volna el a magyar szövetség meghívását, már április végén találkozott volna a két csapat, hiszen a kínaiak voltak a "B-megoldás". Ronaldinhóék azonban jöttek, (láttak és győztek) így Geráék utazhattak.

A vendéglátók gárdája idén kilenc összecsapáson szerepelt, s hét győzelem mellett két döntetlent ért el, igaz a riválisok egy része messze nem tartozik a világ legjobbjai közé. Lothar Matthäus csapata 2004-ben hat találkozót vívott, három győzelem és három vereség a mérlege. Érdekesség még, hogy a két együttes egymás mellett áll a FIFA-világranglistán: Kína 67., míg Magyarország a 68. helyen található.

Gyors magyar gól

A szövetség honlapja szerint a magyar válogatott négy újonccal, tiszta piros szerelésben kezdte a találkozót. Méghozzá nem is rosszul, hiszen a 3. percben a Fradi friss bajnokát, Rósa Dénest csak szabálytalanul tudták szerelni a hazai büntetőterületen belül, a jogos tizenegyest Kenesei lőtte a bal alsó sarokba.

A gól annyira feldühítette a hazaiakat, hogy a 7. percben Pető Zoltán kapott egy rúgást, mely után ápolásra szorult. A játékot azonban folytatni tudta és a 11. percben az ő sárga lapot érő szabálytalansága után jöhetett az első veszélyes kínai próbálkozás, Vlaszák azonban magabiztosan védett. A folytatásban Rósa is besárgult, majd előbb Torghelle, a másik oldalon pedig Li Xiaopeng kísérletezett távolról - eredménytelenül. Az első negyedóra végére állandósult a kínai mezőnyfölény, komoly helyzetig azonban nem jutottak a hazaiak.

A magyar-válogatott gyors kontrákkal próbálkozott, melyek végén Torghelle került kétszer helyzetbe, ezek azonban kimaradtak. Li Jinyu kapott sárga lapot Kenesei buktatásáért. A félidő hajrájában egyre több támadást vezetett válogatottunk, de előbb Bodor passzolt rosszul a jó helyzetben lévő Torghelléhez, majd Kenesei próbálkozását hárította a kínai kapus.

Egyenlítés a félidő utolsó percében

A magyar támadások ellenére, a játékrész utolsó percében egyenlített a hazai együttes. Bodor szabálytalansága után, Li Xiaopeng ívelt középre mintegy 25 méterről, középen érkezett Zhou Haibin, aki a kapu bal felső sarkába fejelt.

A második félidőre Matthäus és a holland Arie Haan is több helyen változtatott csapatán. A cserék a mieinket zavarhatták meg jobban, hiszen a játékrész elején Szélesi és Leandro is sárga lapot kapott. Egyórányi játék után Rósa beadását Gera fejelte alig fölé.

Egy vitatható tizenegyes döntött

A 75. percben Szélesi újabb szabálytalansága után megkapta második sárga lapját és a vele járó pirosat is, így az utolsó negyedórában emberhátrányban játszik válogatottunk. Ennek ellenére nem esett szét válogatottunk, a döntetlent mégsem tudta megtartani. A 86. percben még Vlaszák bravúrral hárította Li Jinyu fejesét, a 88. percben azonban már ő is tehetetlen volt.

Az alig egy perce pályán lévő Wang Peng hatalmasat esett Tóth Balázs mellett a tizenhatoson belül, az ajándék tizenegyest Zheng Zhi a kapu közepébe vágta. Az utolsó utáni percben még Gera javíthatott volna valamit a helyzetünkön, azonban Rósa bedobása után estében fölé lőtt.

Kína-Magyarország 2-1 (1-1)
Tiencsin, 18 000 néző. Vezette: Albert Chiu Sin Chuen

Kína:
Li Jian - Li Weifeng, Zheng Zhi, Sun Jihai (Zhang Yaokun 45.), Zheng Bin (Yan Song 45.) - Li Yi (Hao Haidong 65.), Xu Yunlong, Li Xiaopeng (Xiao Zhangbo 67.), Li Jinyu - Zhou Haibin (Wang Peng 86.), Zhou Ting (Sun Xiang 45.) Szövetségi kapitány: Arie Haan

Magyarország:
Vlaszák - Szélesi, Gyepes (Stark 45.), Komlósi (Juhász 45.), Pető Z. - Rósa D., Leandro (Huszti 63.), Polonkai (Tóth B. 63.), Bodor, Kenesei, Torghelle (Gera 45.) Szövetségi kapitány:Lothar Matthäus

Gólszerző: Zhou Haibin (45.), Zheng Zhi (89., 11-esből) ill. Kenesei (4., 11-esből)
Sárga lap:
Li Jinyu (27.) illetve Pető Z. (10.), Rósa D. (12.), Leandro (47.), Szélesi (54., 75.), Kenesei (81.)
Piros lap:Szélesi (75.)

Matthäus: Ilyet pályafutásom során még nem láttam
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya Lothar Matthäus a szövetség honlapján értékelte a találkozót:
"Büszke vagyok csapatomra, szerintem megnyertük a mérkőzést, de olyan külső körülmények miatt, amelyeket 25-éves pályafutásom során soha nem tapasztaltam, az eredmény nem ezt tükrözi."

Arie Haan, a kínaiak holland kapitánya is összefoglalta véleményét a mérkőzést követően:
"Jó meccset játszottunk, melyen nehezen nyertünk. A vesztes fél sosem elégedett, de szerintem mi jobbak voltunk."

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!