Piroska
-10 °C
1 °C

A Sopron kiütötte a Fradit

2005.05.11. 22:08
Fennállása legnagyobb sikerét érte el a Sopron labdarúgó csapata, miután a Magyar Kupa döntőjében 5-1-re verte a védő Ferencvárost. A zöld-fehérek nyolc emberrel fejezték be a találkozót, Rósát és Szűcsöt reklamálásért állította ki a horvát játékvezető, Kapicot második sárgája után. A Fraditól sikerei után - bajnoki cím, kupagyőzelem - menesztett Pintér Attila így idén is kupát nyert, míg a Fradinak hosszú idő után nem biztos nemzetközi kuparészvétele. Az FTC vezetői és játékosai tiltakozásul nem vették át az ezüstérmet.
"Nem játszani szeretnénk, hanem győzni akarunk, és úgy érzem fogunk is a Magyar Kupa-döntőjében. Erősebb csapat vagyunk, és itt nem elsősorban az ellenfelünknél uralkodó problémákra gondolok" - mondta a Sopron vezetőedzője, Pintér Attila a meccset megelőző sajtótájékoztatón. Pintért tavalyi bajnoki címe és kupasikere után menesztették a Fraditól. Pintérnek igaza lett, de arra alighanem ő sem számított, hogy volt csapata 5-1-es vereséget szenved.

Az első soproni helyzetből gól lett

Nagy iramban kezdődött a találkozó, az első lövésre a nyolcadik percig kellett várni, amikor Lipcsei lerázta magáról védőjét, harminc méterről tüzelt, és Balogh nagy bravúrral ütötte ki a labdát a jobb felső sarok elől. Két perc múlva Sowunmi harcolt meg egy labdáért a bal szélen, középre adott, Takács tizenöt méterről, belsővel próbálkozott, de Balogh vetődve hárított.

Aztán teljesen váratlanul góllal fejezte be első támadását a Sopron. Bárányos szabadrúgása után Sowunmi röviden mentett, Balaskó Szabót indította a bal szélen, aki középre adott, és Tóth Mihály Gyepest megelőzve hat méterről a bal alsó sarokba fejelt.

Sorra hagyta ki helyzeteit a Fradi

A gól egyáltalán nem vetette vissza a Fradit, és a szögletei nagyon veszélyesek voltak. Előbb Botis tíz méterről a jobb alsót vette célba, de a kapus ismét a helyén volt, majd a moldáv légiós visszafejelt labdája után Gyepes az ötösről centikkel bólintott mellé. Az újabb szöglet után a lecsorgó labdát Penksa küldte kapura, de Balogh vetődve kitornászta a jobb kapufa mellől.

Bő félóra elteltével Lipcsei beívelése után senki sem ért a labdához, de Balogh kiváló reflexszel hárított, a kipattanót pedig Szekeres vágta ki Botis és az üres kapu elől.

A Fradi továbbra is fölényben maradt, egyértelműen ráerőltette akaratát a vidékiekre, tavasszal ilyen jól még talán nem is futballozott, de a harminchetedik percben ismét gólt kapott.

A második gól után Rósának véget ért a meccs

Bárányos nagyszerűen lépett ki a védők közül - kitűnő ütemű indítást kapott -, a kicsit elölragadó Huszti nem érte utol, bántani pedig nem merte, így a középpályás bevezette a labdát a tizenhatoson belülre, majd higgadtan alányesett, és a kifutó Szűcs felett a hálóba emelt.

A gól után Rósa Dénes piros lapot kapott - vélhetően reklamálásért -, vagyis igen kilátástalan helyzetbe került a kupavédő, de ekkor még nem lehetett sejteni, nem ez lesz az első piros.

Szűcsöt a kamutizenegyes után állították ki

Két perccel a félidő vége előtt ajándéktizenegyest kapott a Sopron. Balaskó ugratta ki a szélen Bárányost, aki a tizenhatos vonalánál nem lőtt, hanem keresztbe passzolt, az érkező Tóth Mihály elől a visszafutó Lipcsei hat méterre a kaputól elrúgta a labdát, de a horvát játékvezető a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest Balaskó a léc alá vágta.

Ezek után Szűcs is piros lapot kapott, mert hevesen reklamált a kezdőkörben Trivkovic játékvezetőnél. (Udvarácz Milán állt a kapuba.) A harmadik kiállítás László Csabát sújtotta, aki előbb nézeteltérésbe keveredett a soproni szurkolókkal - csak mutogatásig jutottak -, majd Pintérrel is kisebb szóváltásig jutott, és a játékvezető őt is elküldte a kispadról. (László azonban a meccs végéig nem ült fel a lelátóra.)

Lipcsei árnyalatnyi esélyt adott

A fordulás után négy perccel Lipcsei szabadrúgásával szépített a Ferencváros, miután a tizenhatos vonaláról elcsavarta a labdát a sorfal mellett, és Balogh már nem érte el a bal alsóba vágódó labdát.

Az ötvenkettedik percben Balogh nagy helyzetben Lipcsei elől kivetődve mentett, öt perc múlva azonban Balaskó szabadrúgásból, húsz méterről hajszálpontosan a bal felsőbe ragasztotta a labdát, Udvarácznak esélye sem volt a hárításra.

A meccs ideges hangulatban folytatódott, Trivkovic szórta a sárga lapokat, kétszer füstbomba is került a gyepre. A rohamrendőrök a hatvanötödik perctől néztek farkasszemet a Fradi-táborral, de komolyabb rendbontásra nem került sor.

Kapic kiállítása után jött a potyagól

A hatvannyolcadik percben Kapicot második szabálytalansága után - ártalmatlan helyzetben hátulról csúnyán megrúgta ellenfelét - is kiállította a játékvezető. A sárga lapos Lipcsei csak a bíró jóindulatának köszönhette, hogy a pályán maradhatott, kétszer is okot adott a kiállításra, de Trivkovic következetlensége miatt kihúzta a kilencven percig a zöldek csapatkapitánya.

A hetvenegyedik percben kapta az ötödiket a Fradi. Egy szöglet után Botis kifejelte a labdát, Horváth egyből visszaemelte, ami egy védőn megpattant, de Udvarácznak simán magához kellett volna ölelnie, de a hóna alatt a hálóba pattant.

A fradisták nem vették az ezüstöt

A folytatásban megfogyatkozott a Sopron is, Pintér fejberúgta a felezővonalnál Lipcseit, így ő is megkapta második figyelmeztetését. A hajrában Huszti még szépíthetett volna, de emelés helyett nagy erővel a kapusba bombázta a labdát. Ugyanő fejjel is veszélyeztetett, de fél métert tévedett.

A Fradi-tábor a súlyos vereség ellenére László Csabát éltette, és megintcsak az elnök Furulyás János távozását követelte. Pintért ismét levegőbe dobálta csapata, Szekeres Tamás hetedszer lett kupagyőztes, a fradisták és a vezetők nem vették át a második járó érmet. A soproni játékosok hárommillió forinttal gazdagodtak, a zöldek eggyel.

Jegyzőkönyv:
Matáv FC Sopron-Ferencváros 5-1 (3-0)
Sóstói Stadion, 3500 néző, v.: Trivkovic (horvát)
gólszerzők: Tóth M. (13.), Bárányos (38.), Balaskó (45., 57., a másodikat 11-esből), Horváth A. (72.), illetve Lipcsei (49.)
kiállítva: Pintér (78.), illetve Rósa D. (38.), Szűcs (46.), Kapic (68.)
sárga lap: Fehér Z. (30.), Pintér (47., 78.), Bárányos (47.), illetve Lipcsei (45.), Szűcs (45., 46.), Kapic (57., 68.), Sowunmi (78.)
Matáv FC Sopron: Balogh J. - Horváth A., Fehér Z., Szekeres - Lazic, Pintér Z., Balaskó (Somorjai, 71.), Szabó O., Bárányos (Földvári, 82.), Tóth M., Sira (Csordás, 71.)
Ferencváros: Szűcs - Takács, Gyepes, Botis - Rósa D., Lipcsei, Kapic, Penksa, Huszti - Bartha (Udvarácz, 45.), Sowunmi

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.