Piroska
3 °C
3 °C

Pintér: Azért hoztak, hogy kemény legyek

2004.07.02. 16:31
"Mindent ugyanúgy csinálnék, ahogy eddig" - állította határozottan a Ferencváros menesztett vezetőedzője, Pintér Attila, aki csapatával a Magyar Kupát és a bajnokságot is megnyerte idén. A szakvezető ellen lázadtak játékosai, Pintér azonban sikerként könyveli el, hogy a szurkolók újra a csapat mellé álltak. Hiszi, hogy lesz ő még a Fradi edzője, és elismeri, itthon szokatlan a stílusa. Nem titkolta, tavasszal már távozni akart.
"Szégyelljék magukat a játékosok" - fakadt ki a Sport1 Zuhanyhíradó című műsorában Mészöly Kálmán csütörtök este, amikor Pintér Attila menesztése került szóba, és hogy a futballisták levelet írtak a vezetőknek, mondván tűrhetetlen valamint elviselhetetlen volt az egykori válogatott középhátvéd viselkedése. "Öröm volt ezt hallani" - tette hozzá a szakvezető péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

Büszke a játékosaira

"Örömmel mentem haza a télen, legalábbis akkor még azt hittem, hogy hazatérek az Üllői útra" - tette hozzá, olykor elcsukló hangon a tréner. "Tudták, mit tudok, mihez értek, milyen a habitusom, nyilván emiatt döntöttek mellettem a télen" - folytatta, azt sem titkolta, hogy épp a keménységet kérték tőle számon Furulyás Jánosék, amikor neki szavaztak bizalmat. "Direkt ez volt a cél" - állította.

"Büszke vagyok a játékosaimra, akiktől megköveteltem, hogy profik módjára készüljenek, küzdjenek, hajtsanak, mert a nézőket csak ez érdekli. Ennek tudom be, hogy a publikum újra szurkolt, és hogy újra jó volt a hangulat a meccseinken" - értékelt.

Szokatlan, de eredményes stílus

Pintér nem vitatta, szokatlan a stílusa, de ahhoz sem fér kétség, hogy eredményes. Ezek után azt taglalta, hogy korábbi csapaitól rendre felhívják egykori tanítványai, elbeszélgetnek vele, mi több: szeretnek is vele társalogni a futballt érintő kérdésekről.

Kiemelte, nem tud arról, pontosabban csak hallomásból, hogy van egy levél, amelyikben a játékosok az ő fogyatékosságait szedték össze, és módszereit kritizálták. Ezt amúgy a klub honlapján kevéssel a sajtótájékoztató előtt tárták a nyilvánosság elé.

A Tököli-ügyről

Pintér a vádakra reagálva elmondta, nem alkalmazott "besúgót", ám egyszer tényleg behívatta az irodájába Sowunmit, hogy mondja meg: összeesküvés készül-e ellene, és igaz-e, hogy ellene fognak játszani. "Ha ez besúgó alkalmazása, akkor vállalom, de mindenki döntse el maga" - összegzett.

A Tököli-üggyel kapcsolatosan pedig azt fejtegette, hogy épp a játékosok tették neki szóvá, hogy Tököli nem hajt mindig teljes szívvel, nem csapatember. Erre ő - állítása szerint - azt javasolta, hogy intézzék ezt el egymás között, vessék ki maguk közül, ha kedvetlenséget éreznek rajta.

Nem volt kivételezés

Tanítványai további problémáira nem kívánt kitérni, de ígérte: jogi képviselője, Papp Gábor áll a sajtó rendelkezésére. (Ő lesz egyébként, aki pereskedés esetén is segíti Pintért, ha nem kapja meg a háromévi kerestét.) A témával kapcsolatosan visszautasította, hogy a rossz edzői módszerei miatt sérültek volna meg a játékosai az edzéseken.

Elárulta, korábbi játékostársától, Lipcsei Pétertől sem várta el, hogy másként fogadja őt, mint a társai, mint ahogy ő sem tett kivételt senkivel az edzésen. "Péternek is ugyanannyit kellett futnia, Nógrádinak. Tőle csak annyit vártam, hogy úgy forduljon hozzám, mint egy csapatkapitány" - érzékeltette.

Amikor majd véget ér a "túlélő" játékosok ideje

"Mindent alárendeltem annak érdekében, hogy a céljaimat elérjük, és azt hiszem, nemzetközi szinten is kizárólag így lehet sikert elérni. Ha ettől összepisilik magukat, akkor nem alkalmasak nagy célok megvalósítására" - jelentette ki. Nem titkolta, mindent ugyanúgy csinálna, ahogy eddig is azt tette. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy az ő személye egy jövendő befektetőnek lenne az útjában. (Furulyás azt nyilatkozta a Duna TV reggeli műsorában, hogy Pintér gazdasági hátrányt okozott azért kellett megválni tőle, a hátrányt ugyanakkor nem részletezte.)

Pintér egyébként péntek reggel elköszönt a csapatától, sok sikert kívánt játékosainak, de egyúttal azt is megjegyezte, hogy hamarosan véget a "túlélő" játékosok ideje, és akkor lesz képes felemelkedni a magyar futball.

Tavasszal már le akart mondani

Ezek után kifejezte hitét, hogy lesz ő még a Ferencváros edzője. Elhivatottságára jellemző, hogy műtött édesapját miután elhozta a kórházból, azonnal Vác felé vette az irányt, hogy feltérképezze a Fradi egyik lehetséges, BL-selejtezőbeli ellenfelét, az albán Tiranát.

Egyúttal nyomatékosította: "szerződést nem szegett sem szakmailag, sem jogilag." Nem rejtette azonban véka alá, hogy az Újpest elleni vereség után - negyedszer maradt alul zsinórban gárdája - ő maga ajánlotta fel lemondását, ám akkor a vezetés hallani sem akart róla.

Végezetül megjegyezte, bízik benne, hogy a 105 éves szeretett klubja ferencvárosi kötődésű edzőt kap, amire pillanatnyilag kevés az esély, hiszen az elsőszámú jelölt László Csaba, a válogatott pályaedzője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!