Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pintér: Azért hoztak, hogy kemény legyek

2004.07.02. 16:31
"Mindent ugyanúgy csinálnék, ahogy eddig" - állította határozottan a Ferencváros menesztett vezetőedzője, Pintér Attila, aki csapatával a Magyar Kupát és a bajnokságot is megnyerte idén. A szakvezető ellen lázadtak játékosai, Pintér azonban sikerként könyveli el, hogy a szurkolók újra a csapat mellé álltak. Hiszi, hogy lesz ő még a Fradi edzője, és elismeri, itthon szokatlan a stílusa. Nem titkolta, tavasszal már távozni akart.
"Szégyelljék magukat a játékosok" - fakadt ki a Sport1 Zuhanyhíradó című műsorában Mészöly Kálmán csütörtök este, amikor Pintér Attila menesztése került szóba, és hogy a futballisták levelet írtak a vezetőknek, mondván tűrhetetlen valamint elviselhetetlen volt az egykori válogatott középhátvéd viselkedése. "Öröm volt ezt hallani" - tette hozzá a szakvezető péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

Büszke a játékosaira

"Örömmel mentem haza a télen, legalábbis akkor még azt hittem, hogy hazatérek az Üllői útra" - tette hozzá, olykor elcsukló hangon a tréner. "Tudták, mit tudok, mihez értek, milyen a habitusom, nyilván emiatt döntöttek mellettem a télen" - folytatta, azt sem titkolta, hogy épp a keménységet kérték tőle számon Furulyás Jánosék, amikor neki szavaztak bizalmat. "Direkt ez volt a cél" - állította.

"Büszke vagyok a játékosaimra, akiktől megköveteltem, hogy profik módjára készüljenek, küzdjenek, hajtsanak, mert a nézőket csak ez érdekli. Ennek tudom be, hogy a publikum újra szurkolt, és hogy újra jó volt a hangulat a meccseinken" - értékelt.

Szokatlan, de eredményes stílus

Pintér nem vitatta, szokatlan a stílusa, de ahhoz sem fér kétség, hogy eredményes. Ezek után azt taglalta, hogy korábbi csapaitól rendre felhívják egykori tanítványai, elbeszélgetnek vele, mi több: szeretnek is vele társalogni a futballt érintő kérdésekről.

Kiemelte, nem tud arról, pontosabban csak hallomásból, hogy van egy levél, amelyikben a játékosok az ő fogyatékosságait szedték össze, és módszereit kritizálták. Ezt amúgy a klub honlapján kevéssel a sajtótájékoztató előtt tárták a nyilvánosság elé.

A Tököli-ügyről

Pintér a vádakra reagálva elmondta, nem alkalmazott "besúgót", ám egyszer tényleg behívatta az irodájába Sowunmit, hogy mondja meg: összeesküvés készül-e ellene, és igaz-e, hogy ellene fognak játszani. "Ha ez besúgó alkalmazása, akkor vállalom, de mindenki döntse el maga" - összegzett.

A Tököli-üggyel kapcsolatosan pedig azt fejtegette, hogy épp a játékosok tették neki szóvá, hogy Tököli nem hajt mindig teljes szívvel, nem csapatember. Erre ő - állítása szerint - azt javasolta, hogy intézzék ezt el egymás között, vessék ki maguk közül, ha kedvetlenséget éreznek rajta.

Nem volt kivételezés

Tanítványai további problémáira nem kívánt kitérni, de ígérte: jogi képviselője, Papp Gábor áll a sajtó rendelkezésére. (Ő lesz egyébként, aki pereskedés esetén is segíti Pintért, ha nem kapja meg a háromévi kerestét.) A témával kapcsolatosan visszautasította, hogy a rossz edzői módszerei miatt sérültek volna meg a játékosai az edzéseken.

Elárulta, korábbi játékostársától, Lipcsei Pétertől sem várta el, hogy másként fogadja őt, mint a társai, mint ahogy ő sem tett kivételt senkivel az edzésen. "Péternek is ugyanannyit kellett futnia, Nógrádinak. Tőle csak annyit vártam, hogy úgy forduljon hozzám, mint egy csapatkapitány" - érzékeltette.

Amikor majd véget ér a "túlélő" játékosok ideje

"Mindent alárendeltem annak érdekében, hogy a céljaimat elérjük, és azt hiszem, nemzetközi szinten is kizárólag így lehet sikert elérni. Ha ettől összepisilik magukat, akkor nem alkalmasak nagy célok megvalósítására" - jelentette ki. Nem titkolta, mindent ugyanúgy csinálna, ahogy eddig is azt tette. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy az ő személye egy jövendő befektetőnek lenne az útjában. (Furulyás azt nyilatkozta a Duna TV reggeli műsorában, hogy Pintér gazdasági hátrányt okozott azért kellett megválni tőle, a hátrányt ugyanakkor nem részletezte.)

Pintér egyébként péntek reggel elköszönt a csapatától, sok sikert kívánt játékosainak, de egyúttal azt is megjegyezte, hogy hamarosan véget a "túlélő" játékosok ideje, és akkor lesz képes felemelkedni a magyar futball.

Tavasszal már le akart mondani

Ezek után kifejezte hitét, hogy lesz ő még a Ferencváros edzője. Elhivatottságára jellemző, hogy műtött édesapját miután elhozta a kórházból, azonnal Vác felé vette az irányt, hogy feltérképezze a Fradi egyik lehetséges, BL-selejtezőbeli ellenfelét, az albán Tiranát.

Egyúttal nyomatékosította: "szerződést nem szegett sem szakmailag, sem jogilag." Nem rejtette azonban véka alá, hogy az Újpest elleni vereség után - negyedszer maradt alul zsinórban gárdája - ő maga ajánlotta fel lemondását, ám akkor a vezetés hallani sem akart róla.

Végezetül megjegyezte, bízik benne, hogy a 105 éves szeretett klubja ferencvárosi kötődésű edzőt kap, amire pillanatnyilag kevés az esély, hiszen az elsőszámú jelölt László Csaba, a válogatott pályaedzője.