Európa-bajnokság 2016

Lengyelország Lengyelország

Adam Nawałka szövetségi kapitány csapatának van egy világklasszisa, egy európai klasszisa, egy feltörekvő tehetsége és egy remek futballistája, aki klasszis lehetne, ha kevésbé szeretné az életet.

A védelemmel lesznek a gondok, itt nagy név nincs, hacsak azt a középpályást - Grzegorz Krychowiak - , hátra nem húzzák korábbi posztjára, középhátvédnek. Na de akkor ki szűr középen?

  • Világranglista-helyük: 27.

Nawalka legalább a kapusaiban bízhat, Szczęsny, Fabianski és Boruc is rendben van. Ha bármelyikük jó napot fog ki, akár megmentő is lehet. Mindhárman Angliában, a Premier League-ben védenek/védtek, Szczęsny már a Romában.

Meccseik a C csoportban

Június 12. Lengyelo. - Észak-Írország

Június 16. Németo. - Lengyelország

Június 21. Ukrajna - Lengyelország

Elöl a két ász, Lewandowski és Milik 66 gólt lőtt összesen a szezonban a Bayernben és az Ajaxban, erre már lehet alapozni.

Játékosok, akik fontosak lehetnek

  • Grzegorz Krychowiak két éve a Sevilla erőssége, kétszeres EL-győztes a csapattal. Az elmúlt szezonban emelkedett ki igazán, a spanyol liga egyik legjobb szűrőjeként. A középpályán mindent tud, nem kis érdeme volt klubja újabb kupasikerében. Az Eb-n a következő szintre léphet, és akár a Sevillánál nagyobb egyesülethez is szerződhet.
  • Az Ajax 22 éves feltörekvő csatára, Arkadius Milik a szupersztár Lewandowski ékpárja lesz. Hollandiában találta meg a számítását, az elmúlt két szezonban összesen 47 gólt szerzett, majdnem fele-fele arányban, eggyel volt jobb az idén. A tökéletes kiegészítőember Lewandowski mellé-mögé, sőt. Az Eb-n mutathatja meg igazán a világnak, mit tud.
  • A Bayern-középcsatár Robert Lewandowski a világ egyik legjobb támadója, illetve 9-ese, aki bármelyik klubcsapatba beférne. Ő a Bundesliga gólkirálya 30 találattal, szezonbeli 42 gólja mindent elmond róla. A Real Madrid legalább 80 millió eurót adna érte, mintegy fél éve megy a puhatolózás miatta a münchenieknél. Egy jó Eb-vel az ára elérheti a 100 milliót. Sokat várnak tőle, mert ő bárkinek képes gólt rúgni akkor is, ha a csapata nem játszik jól.
  • Kamil Grosicki: a kapitány szerencséjére ő inkább szélső, mint csatár, így nem szoríthatja ki Lewandowski és Milik a kezdőből. Kifejezetten ügyes játékos kiemelkedő rúgótechnikával, kisebb mentalitásbeli problémákkal: nagyon szeret bulizni és kaszinózni, szó szerint, óriási pénzeket játszott már el Franciaország különböző pontjain. A Rennes-ből jön a válogatottba, ahol csak 13 meccsen volt kezdő, viszont így is 9 gólt szerzett. Nem véletlenül ő a 10-es a csapatban. A jobb lába bármire képes.

A kapitány

Adam Nawałka húsz éve edző, 1996 óta hazájában hét klubot irányított, külföldön sosem dolgozott. A válogatottat 2013 októbere óta vezeti, miután az előző kapitánnyal a csapat a 2012-es hazai rendezésű Eb után nem jutott ki a világbajnokságra. Egész jó mérlege van eddig, 13 győzelem, 8 döntetlen és csak 4 vereség. Nehezen verhető csapatot rakott össze, de leginkább Lewandowskitól függenek még mindig.

Meddig juthatnak?

Bármi elképzelhető róluk, a minimális elvárás, hogy továbblépjenek a csoportból. Ha Lewandowskit eredményesen tudja segíteni Milik és Grosicki, ott lehetnek akár a nyolc között is. Az elődöntő szenzáció lenne tőlük.