Hét tornabírót tiltott el a nemzetközi szövetség

MTI
2005.03.11. 14:24
Az athéni olimpia férfi tornaversenyeinek visszásságaiért felelősnek talált hét pontozóbírót tiltott el a sportág nemzetközi szövetsége (FIG).

A legnagyobb botrányt az egyéni összetett viadal zárása jelentette. Az aranyérmet az amerikai Paul Hamm szerezte meg két dél-koreai, Kim De Eun és Jang Te Jung előtt. Jang pontszáma miatt azonban a dél-koreaiak előbb a FIG-nél, majd a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fellebbeztek, sikertelenül.

Az ázsiaiak azt kifogásolták, hogy korláton jogtalanul vontak le egy tizedet, s ha ezt a tornász visszakapná, akkor a harmadik helyett az első helyen zárna.

A FIG viszont most úgy döntött - igaz, ez nincs kihatással a végeredményre -, hogy az amerikai George Beckstead és a spanyol Benjamin Bango 2005 végéig, míg a kolumbiai Oscar Buitrago Reyes augusztusig nem bíráskodhat.

A végül hatodik helyen záró Gál Róbertet is felvonultató férfi ugrás döntője ugyancsak vitatott körülmények között dőlt el. A kanadaiak szerint a negyedik helyre rangsorolt Kyle Shewfelt gyakorlatát le-, míg a bronzérmes román Marian Dragulescuét felpontozták.

Ezzel kapcsolatban a kínai Hsziao Kuang-laj (Xiao Guanglai) egyéves eltiltást kapott. A venezuelai Jorge Sandoval, a portugál Jose Mendez és a Puerto Ricó-i Xavier Colon a mostani ítéletig nem bíráskodhatott, de esetükben a kényszerszünet ezennel végetért.