Ez eddig a leggyengébb meccsünk volt

000 AL9SS
2016.05.13. 17:43

A Szentpéterváron zajló A csoportos jégkorong-világbajnokság eddigi leggyengébb meccsét produkálta a magyar válogatott. Nem azért, mert megint nagy különbséggel, 5-1-re kaptunk ki az Egyesült Államoktól.  Tanuló idő ide, vagy oda, nyolc kapura lövés az borzasztó gyenge. Ellenfelünk csak a végére engedett egy picit ki, ez ma nagyon kevés volt az elit ligához.

Viszonylag ügyesen kihúztuk az első húsz percet, amelyből két nagyon fontos adat emelhető ki. Olyan buták voltunk, hogy gyakorlatilag egy másodpercen belül beszedtünk két kiállítást. Ami viszont dicséretes, hogy ezt nagyon ügyesen ki is védekeztük. Ami viszont nagyon lehangoló volt, az a 1-15-ös kapura lövési arány. Így még hogy meccset nem lehet nyerni, de még a nagy különbségű vereség is benne van. Dolgoztunk becsülettel, de a kapu előtt elfogyott a tudomány.

Aztán a második harmadban ezt jól meg is bosszulta az Egyesült Államok. A már-már szokásos összeomlás jött, megint a középső harmadban fogyott el a levegő, a szerencse és minden más, hogy megússzuk a gólokat. Ahogy Kanada ellen, most is pillanatok alatt szedtünk be kettőt. Előbb Foligno előnyből, majd 18 másodperccel később Hinostroza is mattolta a védelmet. 

A 35. percben kaptuk a vb eddigi legcsúnyább gólját. A fiatal tehetség, a Detroit Red Wings hokisa, Dylan Larkin úgy korcsolyázott végig a harmadunkon, mintha csak valami gálán lenne, a végén pedig egy pimasz gól, az eddig remekló Vay Ádám korcsolyájáról pattintotta be a pakkot. Két harmad után 25-4-re állt a kapura lövések aránya. 

Sajnos a meccs képén a harmadik harmadban sem tudtunk változtatni. Érezhetően erősebbek és gyorsabbak voltak az amerikaiak, nem véletlen, még a fiataljaik is vagy az NHL-ben, a hátsó sorokban, vagy annak előszobájában játszanak. Ez az, ami amúgy a vb eddigi meccsein is előjött. Ami viszont nem, az a krónikus kapura lövési hiány. 

50 perc alatt nem sikerült az ötig eljutni, amely valószínűleg negatív rekord. Ennél még a jóval erősebb kanadaiaknak is többet vágtunk. Holtpontra került a válogatott, de szerencsére most, az amúgy sem sok eséllyel kecsegtető meccsen. Foligno aztán megint köszönte szépen az ajándékba kapott korongot és bevágta a negyediket. Majd három perc sem telt el, és Murphy ezúttal Vay lábai között talált utat a kapuba.

A történet legszebb része aztán az 58. perc utolsó másodpercében jött, amikor Sofron István írta be magát a történelem könyvekbe. Emberelőnyben szerzett gólja az első, amelyet magyar hokis ütött az Egyesült Államoknak. Ma csak erre legyünk büszkék. Szombaton Fehéroroszország következik.

„Nekünk összesen nyolc kapura lövésünk volt, és ez mindent elárul: nem tudtunk támadni, olyan jól zárt az amerikai csapat. A finnek ellen több helyzetünk volt” – értékelt a vereség után Rich Chernomaz, a válogatott kanadai szövetségi kapitánya, aki azt is kiemelte, hogy az öt amerikai gólból háromnál a magyarok adták oda a korongot az ellenfélnek. Chermomaz szerint a fehéroroszok ellen több energiára, fegyelmezettebb játékra, nagyobb összpontosításra és önbizalomra lesz szükség szombaton.

Az amerikaiak ellen történelmi gólt szerző Sofron István azt mondta: sajnos későn született meg a találata. „Jól megjárattuk a korongot, és sikerült beütnöm a kapus lába között. Ötgólos hátrányban voltunk már ekkor, és nem is tudtunk úgy örülni, mint a kanadaiak ellen. Menni kell tovább, egy nap múlva már a fehéroroszokkal találkozunk. Ők is nagyon erősek, nem mi vagyunk az esélyesek, de egy meccsen bármi megtörténhet” - fogalmazott. Sarauer Andrew szerint sok jó pillanata volt a meccsnek, ebből az egyik, amikor még 0-0-nál sikerült egy kétperces kettős emberhátrányt kivédekezni, a csatárok viszont nem sok segítséget adtak a védőknek.

Az amerikai születésű Wehrs Kevin elmondta, hogy extramotivációval lépett jégre a rivális ellen. „Szerettem volna jól játszani, mint bárki más a csapatban. Nagyon erős, energikus, gyors ez az amerikai csapat, és kevés lehetőségünk volt elől. Főleg a mi harmadunkban folyt a játék. Szombaton a fehéroroszok ellen már mást kell mutatnunk, ott gólokat kell ütnünk” - tette hozzá.

„Furcsa lehet, de fárasztóbb állandóan a passzokra figyelni, mint a lövéseket megfogni. Az amerikaiak pedig járatták a pakkot a lövéseik előtt. Nem tudom, ki fog védeni, de remek mérkőzésre számítok a fehéroroszok ellen. Hiszek benne, hogy meg tudjuk mutatni, képesek vagyunk szép eredmény elérésére” - mondta a 37 lövésből 32-öt hárító Vay Ádám.

Magyarország–Egyesült Államok 1-5 (0-0, 0-3, 1-2)

Szentpétervár, vezette: Roman Gofman (orosz), Konsztantyin Olenyin (orosz)

Magyarország: Vay, Rajna - Dudas, Sagert, Kovács, Sofron, Bartalis - Szirányi, Wehrs, Galló, Sebők, Sarauer - Stipsicz, Vas M., Benk, Vas J., Magosi - Mestyán, Garát, Nagy G., Kóger, Banham.

Egyesült Államok: Kinkaid, Condon - Wideman, Hanifin, Maroon, Larkin, Foligno - Murphy, Skjei, Wood, Matthews, Vatrano - Santini, Warsofsky, Compher, Motte, Hendricks - McCabe, Schroeder, Nelson, Fasching, Hinostroza.

Gólszerző:

  • Foligno (Wideman, Hanifin) 24:37 (0-1)
  • Hinostroza (Fasching) 24:55 (0-2)
  • Larkon (McCabe, Murphy) 34:12 (0-3)
  • Foligno 52:07 (0-4)
  • Murphy (Foligno, Maroon) 55:20 (0-5)
  • Sofron (Bartalis, Sarauer) 57:59 (1-5)