Kanada gyenge meccsen lett újra hokivilágbajnok

000 B37JR
2016.05.22. 22:09
Kanada nyerte az oroszországi jégkorong-világbajnokságot. A döntőben nem túl magas színvonalú meccsen 2-0-ra győzte le Finnországot.

Úgy kezdődött a világbajnoki döntő is, ahogy arra nagyjából számítani lehetett. Kanada nagy erővel támadott, a finnek pedig, amihez legjobban értenek, kiválóan védekeztek.  Aztán a finnek ráéreztek, hogy van értelme támadást is vezetni, kapura lőni. Ekkor csak 2-7-re álltak, de voltak ígéretes lehetőségeik. Inkább a küzdelem dominált, nem a fineszes játék.

Aztán ez is eljött, 12 percet kellett rá várni. Az új Gretzkynek kikiáltott, ezen a vb-n rendkívülit nem mutató Connor McDavid (0+8) villant egyet, megelőzte a kapus Koskinent és szépen tette fel a felső vas alá. A tavalyi draft 1/1-esének az első gólja volt ez.

A második harmadban Kanada elkezdett játszani, fokozatosan, de egyre jobban szorította be a finneket, akiknek a korong megtartása is sokszor gondot okozott. Kevesebb, mint kilenc perc játék után 8-2 volt a kapura lövések aránya a világbajnok javára.

Jött egy olyan hat perc, amikor a finnek képtelen voltak kihozni a saját harmadukból a korongot. Iszonyatos kanadai nyomás volt, lövésekkel, de igazi ziccer nélkül. Ettől függetlenül csoda volt, hogy 36 perc játék után még mindig csak 1-0 volt az állás. A finn Koskiranta aztán kihagyta a meccs legnagyobb ziccerét, 15 centiről sem tudta beütni a korongot. Egyből felpörgött a finn válogatott, pechjükre akkor már csak másodpercek voltak vissza a harmadból. Óriási volt a csata, de a négy helyosztó közül a leggyengébb meccs éppen a döntő volt 40 perc után

Jött a harmadik harmad, és a kép nem sokat változott. A finnek mentek, vagy legalábbis próbáltak előre menni, de különösebb elképzelés, lendület nélkül. Kanada sem vett vissza, de igazán nem erőltette a támadó játékot, leginkább arra figyelt, gólt ne kapjon. De ez a finn csapat olyan vérszegény napot fogott ki, hogy erre esély sem sok volt.

Az utolsó öt percben kiderült, hogy a finneknek a félpálya átlépése is komoly gondot okoz. Kanada pedig hihetetlen rutinnal őrizte az előnyét. 0,9 másodperccel a vége előtt pedig Matt Duchene az üres kapuba lőtte a korongot, ezzel eldöntött mindent.

Kanada megvédte tavaly kivívott elsőségét, 2009 után először fordult elő, hogy egy válogatott ismételni tudjon, Kanadának ez 2004 után sikerült. A kanadai csapatkapitány, Corey Perry lett a jégkorong történetének 27. olyan játékosa (és a tizedik kanadai), aki világbajnok, olimpai bajnok és Stanley Kupa-győztes is lett, azaz a Triple Gold Club tagja.

És még egy rekord, Connor McDavid lett a legfiatalabb hokis, aki ifjúsági, junior és felnőtt világbajnoki címet is szerzett. Majdnem rekord lett a finneké: ebben a szezonban az északiak nyerték az U18-as és az U20-as világbajnokságot is, a felnőtteknél csak másodikok lettek. Az első nemzet lehetett volna a finn, amely minden korosztályban aranyérmes lesz ugyanabban az évben.

A finnek azért egy komoly díjat így is hazavihettek. A még csak 18 éves Patrik Laine lett az MVP, azaz a vb legértékesebb játékosa, ez jó ajánlólevél a rövidesen rendezendő NHL draftra. A szintén finn Mikko Koskinen lett a legjobb kapus, a kanadai Michael Matheson a legjobb védő és Laine a legjobb csatár, annak ellenére, hogy az orosz Vagyim Sipacsjov 6+12-vel érdemelte ki a vb pontkirályi címét.

A vb csapata így fest: Mikko Koskinen (finn) - Nyikita Zajcev (orosz), Michael Matheson (kanadai) - Patrik Laine (finn), Vagyim Sipacsjov (orosz), Mikael Granlund (finn). 

A bronzmeccsen Oroszország 7-2-re ütötte ki az Egyesült Államokat. A magyar válogatott a 15. helyen végzett a világbajnokságon, és jövőre a divízió I/A-ban folytatja. 2017-ben Párizs és Köln közösen rendezi a világbajnokságot.

Jégkorong-világbajnokság, döntő

Finnország-Kanada 0-2 (0-1, 0-0, 0-1)

Moszkva, VTB Ice Palace, vezette: Roman Gofman orosz), Tobias Wehrli (svájci)

Gólszerző

  • Connor McDavid (Duchene) 11:24, 0-1
  • Matt Duchene (Marchand, üres kapuba) 59:59, 0-2