Így áll a Detroit Red Wings

2013.09.09. 21:28

detroit_3.jpgAz Amerikai Egyesült Államok legnépszerűbb csapata, 11-szeres kupagyőztes, amely utoljára tudta véghezvinni azt a bravúrt az NHL-ben, hogy egymás után kétszer legyen a legjobb. Ennek már 15 éve, a legutóbbi bajnoki címnek is már öt. A Detroit mindig bajnoki esélyesként indul harcba a szezon előtt. De az utóbbi négy évben a konferencia-elődöntőnél egyszer sem jutott tovább. Erősödött, vagy gyengült a The Hockeytown. Erre keressük a választ.

A Detroit életére egyáltalán nem jellemző a nagy változások. Sokkal inkább az erős mag együtt tartása mellett az utóbbi évek fiatalítása, illetve az csapat erősségeinek megtartása. A fizetési sapka felett most valamivel több, mint 600 ezer dollárral állóRed Wings Drew Millerrel, Pavel Dacjukkal, kötött nagyon fontos szerződést. Egy remek finnt tradelt el, de egy még nagyszerűbb svédet szerződtetett érte cserébe.

alfredsson_1.jpgDaniel Alfredsson azért jött, hogy nyerjen végre valamit az NHL-ben. A Senators minden rekordját tartó 41 éves csatár 1996-ban, Torinóban lett olimpiai bajnok, de ez az egy aranyérem, amit vitrinében őriz. A Sens csapatkapitányával óriási rutin, 1178 meccsen 426 gól és 1108 pont költözött a Joe Louis Arenába. Bizonyos, hogy a honfitárs Henrik Zetterbeggel, a két svéd egy utolsó nagy dobásra készül. Csak a tények kedvéért, a csapat jelenlegi életkora, 28.84 év.

De nem csak Alfredssonban, hanem Stephan Weissben is nagyon bíznak, A Floridától szerződtetett csatár öt évre, 24,5 millió dollárért írt alá. A 30 éves center, a 2001-es draft 1/4-ese tavaly 17 meccsen játszott csak és csak egy gól lőtt, de 654 meccsen 145 van neki, 11 szezont húzott le a Panthersben. Ilyen kaliberű játékosok mellett úgy néz ki feleslegessé válik a az élete első NHL-s szezonjában, 44 meccsen 26 pontot szerző, svájci Damien Brunner, akinek még nincs szerződése, könnyen lehet, hogy hazatér és a Zug játékosa lesz. Ugyanúgy nem tudja még hol folytatja Danny Cleary, aki 2005 óta szolgálta a Red Wingset.

Sokan mondják, hogy azért a Detroitról egyáltalán nem jelenthető ki, hogy évről évre fiatalodik. Kérdés, hogy azok a csontok és izmok, amelyek már több, mint egy évtizede gyűrik a szezonokat, hogy fognak működni. Alfredsson sem fiatal, Zetterberg, Weiss sem, ráadásul a floridai sérült volt a csonka szezon nagy részében. És akkor az előző szezon öt legponterősebb játékosa: Dacjuk (49 pont, 35 éves), Zetterberg (32 éves, 48 pont), Franzen (33 éves, 31 pont), Kronwall (32 pont, 29 pont) és az ötödik a 27 éves Brunner (26 pont), akinek még nincs szerződése. Azért a Red Wings védelmére szól, előbb egy kétéves, majd egy három szezonon át tartó szerződést ajánlott a svájcinak, aki mindkettőt visszautasította. Nézzük is, milyen detroiti sorokkal találkozhatunk majd októbertől:

Kapusok: Jimmy Howard (Jonas Gustavsson).

Hátvédek: Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson – Jakub Kindl, Danny DeKeyser – Brendan Smith, Kyle Quincey – Brian Lashoff.

Csatárok: Justin Abdelkader, Pavel Dacjuk, Henrik Zetterberg – Gustav Nyquist, Stephen Weiss, Daniel Alfredsson – Johan Franzen, Darren Helm, Tomas Tatar – Drew Miller, Joakim Andersson, Todd Bertuzzi – Mikael Samuelsson, Jordin Tootoo.

Ha máshol nem, a kapuban azért sikerült biztos alapokat lerakni, Jimmy Howard hatéves szerződést írt alá, 31,8 millió dollárért. Ez azért is fontos megemlíteni, mert a Detroit 1997-ben Mike Vernonnal lett bajnok, 1998-ban már Chris Osgooddal, míg 2002-ben már Dominik Hasek volt az elsőszámú ketrecőr.

Érkezett: Alekszej Marcsenko (CSZKA Moszkva), Daniel Alfredsson (Ottawa Senators), Stephen Weiss (Florida Panthers), Luke Glendening (Grand Rapids Griffins).

Távozott: Carlo Colaiacovo, Valtteri Filppula (Tampa Bay Lightning), Tom McCollum (Grand Rapids Griffins)

Hosszabbított: Drew Miller (2016, 4,05 millió USD), Pavel Dacjuk (2017, 26,8 millió USD), Jakub Kindl (2017, 9.6 millió), Brendan Smith (2015, 2,525 millió USD), Joakim Andersson (2015), Gustav Nyquist (2015, 1,9 millió USD).