Miért éppen Chicago?

2015.06.17. 13:21

A Chicago kedd hajnalban 2-0-ra győzte le a Tampát, ezzel összesítésben 4-2-vel nyerte az idei Stanley Kupát. A Blackhawks az utolsó hat szezonban harmadszor lett a bajnokság legjobbja. A Dinasztia - ahogy ezt a Chicagót most nevezik - egy tudatos építkezés eredménye. Stan Bowman GM áldozatos munkájának eredménye, de aki a 14-szeres Stanley Kupa-győztes Scotty Bowman fiának születik, nem is végezhet más munkát.

Stan Bowman 2001-ben került Chicagóba. négy szezonon át az általános igazgató speciális segítője volt. Akkor kezdett el dolgozni aklubnál, amikor már négy szezon óta a Blackhawks nem volt képes a playoffba jutni. Aztán amikor tíz szezonból csak egy playoff jutott, eljött a 2008–2009-es idény, a Detroit ellen elbukott konferenciadöntő után, 2009. július 14-én nevezték ki Dave Tallon helyére általános igazgatónak.

És akkor valami elindult Chicagóban. Hat szezon, 17-ből 14 sikeresen megvívott playoff-sorozat, három Stanley Kupa, egy konferencia döntő, két alapszakasz divízió-győzelem. Mind-mind Bowman munkáját dicséri. A Detroit 1997-es, 1998-as és 2002-es sikere ót az első csapat, amely hat éve alatt három bajnoki címet söpört be. Ez csak is a tudatos építkezésnek, a mindig előre gondolkodásnak köszönhető, amely végigkísérte a csapat elmúlt időszakát.

Onnan indult a csapat, hogy az egyik legrosszabb volt az NHL-ben. A draftokból kezdett el építkezni, Jonathan Toews (2006 - 1/3), Patrick Kane (2007 - 1/1), aztán később olyan hokisokat sikerült beépíteni, mint a 2009-es Ben Smith, a 2010-es Brandon Pirri és Marcus Krüger, vagy a legfiatalabbak közül a 2010-es Kevin Hayes és a 2011-es Brandon Saad és Andrew Shaw, 2012-ből pedig Teuvo Teravainen.

Ez egy kihívás

mondta Bowman, majd hozzátette a fizetési sapka rendszere olyan utat jelöl ki a sportvezetőknek, amelyben fontos hangsúly van a draftolt fiatalok csapatbaépítésére. Nem csak tervezni, fejleszteni is kell, bennük látják a jövőt.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ilyen elképesztő kiegyenlített szezon az 1964–1965-ös idény óta nem volt az NHL-ben, csak 16 pont volt a különbség a 16 playoffba jutó csapat között, ami egyértelműen a fizetési sapka jogosságát igazolja. Főleg annak fényében, hogy a 2011-es és a 2014-es bajnok be sem jutott a rájátszásba.

A Blackhawks a Nashville 4-2-es legyőzésével kezdte, majd kisöpörte a Minnesotát. Az Anaheim ellen 0-1, 1-2, és 2-3-as hátrányból is fordítani tudott. A Tampa a legtöbb gólt ütötte az alapszakaszban, a Chicago a második legkevesebbet kapta, a Blackhawks így is tíz gólon tartotta hat meccsent a Bolts-t. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a playoff végére a Tampa a sérül Bishoppal, a legtöbb gólt szerző Tyler Johnsonnal és Nyikita Kucserovval volt kénytelen küzdeni.

Ennek ellenére, semnki sem vitatja el a Chicago aranyát. És a Dinasztia tovább él, hiszen Duncan Keith még csak 31 éves, Toews 27, Kane pedig 26. Idő még van tehát, főleg arra, hogy Stan Bowman megközelítse édesapját, aki edzőként 9, szakvezetőként 5 Stanleyt tudhat magáénak. Stannek ez volt a harmadik, van hova még felzárkózni.