Meghalt Kulcsár Anita

2005.01.19. 19:05
Nem érkezett meg csapata szerdai edzésére Kulcsár Anita, a Dunaferr női kézilabda-csapatának játékosa: a huszonnyolc éves válogatott beállós Dunaújváros felé halálos autóbalesetet szenvedett. A világklasszis kézist a sportág magyar szövetsége saját halottjának tekinti, klubja nem játssza le szerdai bajnoki meccsét.
#alt#
Kulcsár Anita (1976-2005)
Tekintse meg képeinket.

Egy éve került a Dunaferr csapatához a magyar női kézilabda-válogatott egyik alapembere, Kulcsár Anita. A beállós Székesfehérvárról igazolt a dunaújvárosiakhoz, de költöznie nem kellett, mert Sukoróról járt be addig is csapata edzéseire és a kis falu a megye másik egyletétől sincs messze.

Lecsúszott és kigyulladt az autója

Kulcsárt szerdán is várták az újvárosiak edzésére, de nem érkezett meg, ezért telefonján keresték, ami azonban ki volt kapcsolva. Elérték azonban férjét, aki zokogva közölte a hírt: felesége a Velence és Pusztaszabolcs közötti úton halálos autóbalesetet szenvedett.

A rendőrségi jelentés szerint a baleset fél tíz körül történt: a Volkswagen Golf - eddig tisztázatlan okokból - letért az útról, nekiütközött egy fának. Az égő autót egy később odaérkező jármű vezetője vette észre, aki kihúzta a roncsból a bent ülő kézilabdázót, az életét azonban már nem tudta megmenteni. A tűzoltóság kiérkezéséig az ütközés után kigyulladt jármű teljesen kiégett.

Elmaradnak a csapat eheti mérkőzései

"A hír igaz" - csak ennyit tudott mondani Szirmai György, a kézisek sajtófőnöke szerda kora délután.

"A csapat tagjai számára egyelőre felfoghatatlan társuk tragikus elvesztése, gyászolja őt a Dunaferr NK és a Dunaferr SE minden vezetője és sportolója, a szurkolók közössége" - áll a a dunaújvárosi klub közleményében, amelyet néhány órával, az első nagy sokk után adott ki. Az egyesület elöljárói többek között arra emlékeztetnek, hogy Kulcsár, aki tavaly februárban igazolt a csapathoz, amelybe "jó közösségi emberként gyorsan beilleszkedett, tapasztalatával, elszántságával rendkívül nagy hasznára volt a nemzetközi és hazai mérkőzéseken. (...) Halálával pótolhatatlan veszteség érte a világ kézilabda-társadalmát, elsősorban a Dunaferr NK együttesét." A kézilabdaklub saját halottjának tekinti Kulcsárt.

A csapat szerdai, Hódmezővásárhely elleni bajnoki meccse elmaradt és a Dunaferr kérésére a szerb-montenegrói Budocnost elleni, szombati Bajnokok Ligája-találkozót február 5-6-ra halasztották.

Kulcsár Anita
Született: 1976.10.02., Szerencs
Klubja: Dunaferr
Olimpiai eredményei: ezüstérem (2000, Sydney), ötödik hely (2004, Athén)
Kiemelkedő eredményei: vb-2. (2003), Európa-bajnok (2000), Eb-3. (1998, 2004), 1-szeres magyar bajnok (2004), Magyar Kupa-győztes (2004)
Válogatottságainak száma: 165
Első válogatottsága: 1996. november 23

Kulcsár Anita tízévesen, a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban lett kézilabdázó, csapatával a megyei első osztályból egészen a második vonalig küzdötte fel magát. Érettségije után, 1995-ben az ország másik felébe, Győrbe költözött. Az ETO-nál hat évet töltött el, kétszer második, kétszer harmadik lett együttesével a bajnokságban, a legnagyobb sikerét az 1999-es EHF-kupa döntő jelentette, ahol csapata alulmaradt a dán Viborggal szemben, de ő maradandót alkotott.

Nyíregyháza, Győr, Fehérvár, Újváros

A Győrt 2001-ben hagyta ott, a székesfehérvári Cornexi kedvéért. Nagy reményekkel érkezett az évek óta a kitörésre készülő együtteshez, de egy évvel ezelőtt csalódottan távozott. Kulcsár elmaradt járandóságát követelte a fehérváriaktól, akik végül elengedték és így került szezon közben a Dunaferr csapatához.

Itt hamarosan megszerezte első bajnoki címét, és egy kupasiker is befért első újvárosi szezonjába.

Emlékeztek a szurkolók
A tragédia hallatán azonnal közös emlékezésre hívták egymást a Dunaferr szurkolói. Az újvárosi drukkerek fél hatkor találkoztak a Vasmű út és az Építők útja sarkán, a virágos-gyertyás menet a csarnokhoz vonult, ahol együtt emlékeztek a szurkolók a csapat kiválóságára, írta a klub honlapja.

A világklasszis beállós alapembernek számított évek óta a válogatottban. A 2000-es olimpia után, Pádár Ildikó visszavonulását követően lett a nemzeti együttes első számú beállósa. Már az azévi, romániai Eb-n nagyon jól szerepelt, de a legemlékezetesebb alakítását a 2003-as horvátországi világbajnokság hozta, ahol szinte képtelen volt hibázni, ha gólhelyzetbe került. Több mint kilencven százalékkal értékesítette lehetőségeit. Az athéni olimpián ötödik lett a válogatottal, a decemberi, hazai rendezésű Eb-n pedig bronzérmet szerzett társaival.

A szövetség saját halottjának tekinti

"A magyar kézilabda sport elveszítette egy csodálatos játékosát, Kulcsár Anitát. Tehetetlenek vagyunk, és csak siratjuk Őt!" - áll a Magyar Kézilabda Szövetség Sinka László főtitkár által jegyzett közleményben. A Magyar Kézilabda Szövetség a játékost saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Megrendült nyilatkozatok
Vanyus Attila, a Győri Graboplast ETO KC szakosztály elnöke: "Egy nyíregyházi mérkőzésen fedeztük fel Anitát, aki 18 évesen került az ETO-hoz. Igazi vezéregyéniség volt, posztján a világ legjobbjai közé tartozott. Jól ismerjük családját, hiszen férje szintén győri volt".
Mocsai Lajos, a női válogatott korábbi szövetségi kapitánya: "Megrendültem a hír hallatán. Halálával emberileg és szakmailag óriási veszteség érte a magyar kézilabdázást. Nálam lett válogatott játékos és a csapat egyik pillére volt. Szörnyű dolgokat produkál a sors, hogy valaki ilyen fiatalon eltávozik".
Siti Beáta, a Cornexi-Alcoa válogatott játékosa: "Az utolsó másodpercig reménykedtem, hogy nem igaz a hír. Felfoghatatlan, ami történt".
Tállay András, a válogatott csapatorvosa: "Sokkolt a hír. Pénteken találkoztam utoljára Anitával, amikor a Sportkórházban meglátogatta a sérült Lovász Zsuzsát. Megdöbbentő, hogy ez történt vele."
Maglódi Lajos, a Ferencváros ügyvezető igazgatója: "Döbbenetes, nem találok szavakat. Osztozunk a család és a Dunaferr gyászában! Természetesen mindenben segítünk, amiben tudunk a dunaújvárosiaknak ennek a szörnyű tragédiának a feldolgozásában."
Szili Katalin, az Országgyűlés elnökének részvéttávirata: "Mély megrendüléssel értesültem róla, hogy Kulcsár Anita autóbalesetben elhunyt. A család fájdalmában magam is osztozom, fogadják őszinte részvétemet. Egy ország szurkolt érte az Európa-bajnokságon, a Dunaferr meccsein - s most gyászol a kézilabdasport. Kulcsár Anita sportolói nagysága, jó kedélye, csapatszelleme mindannyiunknak hiányozni fog."
Gyurcsány Ferenc szintén táviratban fejezte ki részvétét: "Önökkel gyászolok. És Önökkel gyászol a magyar kézilabdasport nagy és hűséges szurkolótábora is, amely Anitát már régen a szívébe zárta" - írta a miniszterelnök. Nincs, aki pótolja, de van és lesz, aki méltó módon őrizze meg az emlékét: sohasem felejtik sportolótársai és szurkolói, fogalmazott Gyurcsány.
(MTI)