Győzelemmel emlékezett Kulcsár Anitára a válogatott

2005.03.02. 19:46
A magyar női kézilabda-válogatott első idei mérkőzésén Dániával találkozott, és a szövetség döntése értelmében ez volt a januárban autóbalesetben elhunyt világklasszis beálló, Kulcsár Anita emlékmeccse. A pár hete kinevezett kapitány, Németh András bemutatkozása tökéletesre sikerült, hiszen kilenc góllal nyert társulata.
A legutóbbi három olimpián győztes Dániával játszotta első idei mérkőzését a megfiatalított magyar női kézilabda-válogatott. A pár hete kinevezett Németh András öt olimpiát megjárt játékost - Pálinger, Mehlmann, Görbicz, Ferling, Tóth - nevezett ezúttal csapatába. A vendégek két olimpiai bajnokkal érkeztek, vagyis ők is a csapatépítés szakaszában tartanak.

Pálinger könnyei

A találkozót a szövetség az autóbalesetben elhunyt olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok, Kulcsár Anita emlékének szentelte, a magyar játékosok közül valamennyien fekete karszalaggal léptek pályára, Pálinger Katalin pedig a könnyeivel küszködött.

Kindl Gabriella góljával indult a mérkőzés, aztán rögtön egyenlítettek a dánok, majd Ferling átlövésből talált a kapuba. A hatodik percben szintén az irányító volt - kétszer is - eredményes, és 6-1-re módosította az állást. Ezek után az előny fogyni kezdett, és az északiak bő negyedóra után kilencnél utolérték a mieinket, a Németh András így nem véletlenül kért időt.

Tizenegy gól is volt akét csapat között

Az átmeneti pihenő használt, mert Vérten szólója után 12-10-re vezettünk ismét. A félidő végére ismét magabiztosabbá vált a vezetés - Görbicz és Mehlmann számított ekkor igazán húzóembernek -, és ami különösen örömteli, hogy emberhátrányban is kétszer eredményesek voltunk. A pihenőre 16-12-vel vonultak a mérkőző felek.

A második félidő kapusbravúrokkal indult, a magyar előny megfogyatkozott, de csak átmenetileg, a tizenkettedik percre már hat gól volt a különbség.(21-15) Ennyivel azonban nem érte be a számos újonccal is felálló társulat, lendületben maradt, és hat perc múlva Kenyeres Fanni két indítás után elért góljával már 27-16 volt az állás.

Nem forgott veszélyben a siker

A hajrában sem következett be visszaesés a mieink játékában, igaz két góllal közelebb férkőztek a dánok, de nem forgott veszélyben a biztos siker.

Kulcsár Anita emlékéhez méltó volt a magyar csapat játéka és győzelme, ám hiányát jelzi, hogy a beálló posztjáról mindössze egy gólt ért el. A magyar együttes legjobb dobója Ferling volt, kilenc góllal, őt Mehlmann öt, Tóth és Kindl pedig hárommal követte.

Németh András így értékelt az MTI-nek: "Kezdésnek nem volt rossz, minden képzeletemet felülmúlóan szerepelt a válogatott, noha azért kisebb hibák voltak. Ezt a sikert nem szabad túlértékelni, kíváncsi vagyok, hogy a következő két idegenbeli mérkőzésen mire lesznek képesek a játékosaim."