Mocsai: A harmadik a kritikus hétvége

2009.02.28. 15:37 Módosítva: 2015.05.21. 00:45
Az MKB Veszprém kedvező helyzetben, lényegesen nyugodtabban várhatja a León elleni Bajnokok Ligája-meccset, mint a múlt heti idegenbeli fellépését, amelyiken pazar győzelmet ért el. Mocsai Lajos patikamérlegen mérte ki a játékosok edzésadagját, nehogy túlterheljen valakit, illetve a szalagokat, az ízületeket. A leóni győzelem már továbbjutást ér, nem akarják kiengedni ezt a kezükből.

Novemberben még, amikor a flensburgi Bajnokok Ligája csoportrangadóra utazott a magyar kézilabda bajnok MKB Veszprém, a reptéri munkások csak úgy beszéltek egymást közt, mennek valahová a veszprémiek, a szurkolók miatt van chartergép.

Február végére a munkások pontosan tudták, a spanyol León lesz az ellenfél, és bizakodtak abban, hogy ugyanolyan fantasztikus sikert érnek el, mint Montpellier-ben, vagy éppen két hete hazai pályán.

Valószínűleg erre gondolhatott Mocsai Lajos, amikor azt mondta, hogy Marian Cozma meggyilkolása után az egész ország azonosult a bajaikkal, egycsapásra sokkal több szurkolójuk lett. Pedig így sincs kevés, a filmes Csupó Gábor is elkísérte a csapatot, igaz most néz meg először kézilabda meccset.

“Maximum egy lépésed lehet a labdával, minden lépésnek jelentősége lesz, és minden labdát indulócsellel vegyünk át” - adta utasításait a leóni csarnokban a vezetőedző, miközben az elmúlt két meccsen tizennégy gólt szerző irányító, Nikola Eklemovics észrevételeit is meghallgatta.

“Nagyon fontos fokmérő előtt állunk, mert ugyan kedvező helyzetben vagyunk a csoportban - ez szokatlan volt eddig -, a négy közé várt León pedig az életben maradásért küzd, nem akarjuk könnyedén venni ezt meccset. A franciaországi győzelmünk után azt mondtam, ugyanolyan hőfokon égő játékosokat szeretnék látni, és ez a pénteki edzés igazolta: a játékosok sem veszik lazán a meccset, tovább akarnak jutni már most, nem szeretnék az utolsó meccsre hagyni a döntést. A dinamizmus, a szervezettség azt jelzi, nem engedünk” - kezdte Mocsai az edzés után.

Hozzátette, a szombaton négykor kezdődő összecsapás választ ad arra, hogy nagy nyomás alatt, idegenben, egy nagyon komoly csapat ellen, mire képes csapata.

“A hit, a morál rendben lesz, szilárdan, szilajul szeretnénk játszani. Egy verekedős, fizikailag erős ellenféllel szemben kell megmutatnunk az erőnket. Gondunk most is van a meglévők mellett, mert két balkezes otthon maradt, az átlövő Markovis a térdével bajlódik, bevizesedett neki, Iváncsik Tamás kezét injekciózták. Ez most egy újabb próbatétel lesz, számtalan bajunk újabb motivációt adhat, újabb katarzis lehetőségét.”

A szakvezető elárulta, Perez pénteken edzett először, a többieknek is patikamérlegen mérte ki az adagját, nehogy túlterheltek legyenek, mert a szalagok, az ízületek már nem feltétlenül bírják a fokozott megterhelést.

“Az eddigi tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy a harmadik hétvégére a teljesítő képesség kritikussá válhat. Nekünk nagyon kell ügyelnünk arra, hogy a holt pont ne most érjen el bennünket, hanem fokozatosan toljuk ki, és vágjuk át.”

Az utolsó edzésen olyan formációkat gyakoroltatott, amelyeket a nyitott védekezés ellen egyébként is szokott, de készültek speciális taktikával is, amelyek zavarba hozhatják a Veszprémet igen tisztelő leóniakat.

Kiemelte a csapatkapitány Dejan Perics fantasztikus hozzáállását, mert nemcsak űzi és hajtja társait, hanem lelkileg is támaszt adott a nehéz periódusban.

“Kivételes klasszis, aki maximálisan céltudatosan készül fel, képes a teljes ellazulásra a meccs előtt, de ez nem lazaság, ha már játsszunk, fokozott a koncentrációja. Nemcsak lelkileg szerencsés alkat, ölelő képessége nyolc centivel nagyobb, mint a magassága, ami a védéseknél különösen fontos.”

A Franciaországban pazarul védő Perics ismét kulcsember lehet, de a már említett Eklemovicson kívül Perez és Ilyés fontos szerepet kaphat. Gál Gyula ugyanígy, és a szélsőknek is aktívnak kell lenniük.

A csoport állása

1. MKB Veszprém 6 pont, 2. Flensburg 4, 3. León 3, 4. Montpellier 3

Következő meccsek: León-Veszprém, február 28., 16.00

Flensburg-Montpellier március 1.

Veszprém-Montpellier március 8. 15.15

León-Flensburg március 9.