A Barcelonát kapta a BL-ben a Veszprém

2010.04.06. 11:33 Módosítva: 2010.04.06. 11:35
A kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a spanyol Barcelona a magyar bajnok MKB Veszprém ellenfele. A két csapat közös történelme gazdag, de az utóbbi években elkerülték egymást, a továbbjutásra 50-50 százalék az esély. A visszavágót Veszprémben rendezik.

Az EHF bécsi központjában megtartott sorsoláson az utolsó párban került össze ellenfelével a magyar bajnok, amely csoportelsőként a visszavágót játszhatja hazai pályán.

Kézilabda BL-negyeddöntők

HSV Hamburg-Ciudad Real

Rhein-Neckar Löwen-THW Kiel

Csehovszki Medvegyi-Montpellier

Barcelona-MKB Veszprém

Az első meccset április 21. és 25., a visszavágót április 28. és május 2. között kell lejátszani. Az MKB szerint a hazai meccs minden bizonnyal május elsején, szombaton lesz. A párharc győztese jut a május 29-30. közötti kölni négyes döntőbe.

A Barcelona a Croatia Zagrebet verte oda-vissza a nyolcaddöntőben, miután a középdöntőben második helyen végzett a csoportjában a THW Kiel mögött. Nagy László csapata a tavalyi sikertelen szezon előtti öt évben mindig ott volt a nyolc között, két elődöntős, és egy döntős (2005) szereplésével a sorozat meghatározó csapata.

A Barcelonában minden poszton világsztárok játszanak, a fél spanyol válogatott (Garabaya, Lozano, Rocas, Romero, Sarmiento, Ugalde Garcia, Tomas Gonzalez) mellett az orosz Konsztantin Igropulo, a dán Mikkel Hansen, Jasper Nöddesbo és Joachim Bouldsen, a szerb kapus, Danijel Sarics, és a magyar válogatott Nagy László a csapat erősségei.

A Constanta ellen kettős győzelemmel hozott nyolcaddöntő után Mocsai Lajos elmondta, a Final Fourba jutásért küzdő csapatok között már nincs nagy különbség, de a mesteredző úgy vélte, az orosz Csehovszki Medvegyi ellen alapos felkészüléssel továbbjutna csapata, míg a többi ellenféllel szemben 50-50 százalék az esély.

Iváncsik Gergő megérezte, hogy a Barcelonát fogja kapni a Veszprém, de nem felhőtlenül boldog, amiért igaza lett. „Legutóbb kivertük a Barcelonát, bár az már jó régen volt. Volt, akivel szívesebben játszottunk volna, de nem félünk a katalánoktól sem, úgy gondolom, ugyanannyi esélyünk van a továbbjutásra, mint ellenfelünknek. Apróságok fognak dönteni, az mindenképpen jó, hogy a visszavágót itthon játszhatjuk, ezért különösen fontos, hogy Barcelonából jó eredménnyel jöjjünk haza.”

„Nem örülünk a Barcelonának, és azt hiszem, a Barcelona is szívesen elkerült volna bennünket. Azt gondolom, két csapat hajszállal kiemelkedik a nyolcból, ez pedig a Ciudad Real valamint a Hamburg, őket összesorsolták. Mögöttük három csapat azonos szinten áll, a Kiel , a Barcelona és az MKB Veszprém. Ebből adódóan abszolút egyenlőek az esélyek, egy gól is dönthet, de akár még az idegenben lőtt több gól is" – mondta Magyarády Péter.

„Láttam, hogyan verték a Zágrábot, tudatos szélsőjátékkal. Most nagyon jó formában vannak, de lehet, három hét alatt veszítenek a lendületükből. Korábban azt mondtam, bravúr nélkül nem lehet bejutni a legjobb négybe. Ez most már egyértelmű, a Barcelonának is bravúr kell. A játékosok közül többen mondták, hogy a spanyolokkal szeretnének játszani, Csoknyai István is. Meglátjuk, mire alapozták. Biztos, hogy 15 ezres lesz a jegyigénylés, pedig a csarnokunk csak 5400 férőhelyes. Elképesztő hangulattal várjuk majd a spanyolokat. Dejan Perics védett Barcelonában, hatalmas lesz benne a bizonyítási vágy, megkockáztatom, élete legjobbját erre a két meccsre tartogatja” - összegzett az elnök.

Nagy László, a Barcelona átlövője az MTI-nek elmondta, szerették volna a címvédő Ciudad Realt és a német Kielt későbbre tartogatni, így nem bánkódik a sorsolás miatt. "Az biztos, hogy az első, barcelonai meccsen nem dől el a továbbjutás. Ebben a szakaszban már nincs könnyű ellenfél, és az valamelyest kedvezhet a Veszprémnek, hogy hazai pályán játssza a visszavágót. A saját közönségünk előtt szeretnénk magabiztos előnyt szerezni, de szó sincs arról, hogy ez sokgólos győzelmet jelentene, mert valamikor az egy-két gólos siker is elég lehet a visszavágóra, de 6-7 gól is ledolgozható. A kétszer 60 percen végig kell koncentrálnunk, és akkor juthatunk el a Final Fourba."

A két csapat legutóbb 2004-ben találkozott, a nyolcaddöntőben a magyar bajnoknak hosszú idő után sikerült kiütnie ellenfelét, összesítésben egy góllal ment tovább a Fotex. 2000-ben a csoportmeccseken oda-vissza nyert a Barcelona (a Veszprém történetének egyik legsúlyosabb hazai bukása volt a 31-23-as vereség), ebben az évben a katalánok megnyerték a BL-t.

1999-ben a negyeddöntőben összesítésben négy góllal ment tovább a Barcelona, egy évvel korábban viszont csak idegenben lőtt több góllal. A két klub történetének legemlékezetesebb párharca volt a 98-as, a Veszprém összesítésben már nyolc góllal vezetett (a hazai ötre Barcelonában tett rá hármat), de a játékvezetők támogatását is élvező Barcelona az utolsó percben lőtt góllal továbbment.