A kézilabda az új foci: milliárdok mennek a csapatokhoz

DACSA20150419018
2015.10.02. 17:58

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) április közepén megválasztott új elnöke, Kocsis Máté egy pénteki háttérbeszélgetésen azt mondta, a sportág a kormányzati figyelem központjában van, és egy három pilléres megállapodásban nemcsak a szövetség, hanem Orbán Viktor is érdekelt. 

Ez a megállapodás egyértelműsítené, hogy a futball után a kézilabda tölti be a második legnagyobb csapatsportág szerepét.

Kocsis felvázolta, az infrastruktúra-fejlesztés elkerülhetetlen, 60 kisebb csarnokot szeretne építtetni szerte az országban az elkövetkezendő öt évben, hogy teljesen lefedetté váljon az összes terület.

Ha valaki kézilabdázni szeretne, akkor bárhol legyen elérhető neki a sportág.

Nyolcezer feletti csarnokok is épülnének, hogy férfi és női felnőtt világversenyeket rendezzünk. Mert ez a cél. A Papp László Sportaréna és a debreceni Főnix csarnok adott, tágasabbak 8 ezernél, emellé kellene még legalább három.

Szegeden az új csarnokot eredetileg kisebbnek gondolták, de egy újratervezés után már az 8 ezer nézőt be tudta fogadni a vb-n mobillelátókkal. Tatabánya is helyszín lenne, és Veszprém is. A jelenlegi csarnokban európai szakemberek szerint a legjobb az atmoszféra, de egy kicsit ki kellene bővíteni a távolabbi célok eléréséért.

Orbán-Simicska háború a kézilabdában

És ha már Veszprém, a legizgalmasabb kérdés, mi van most a klubnál. Miért távozott az állami mezszponzor, a sportban is dúl-e az Orbán-Simicska háború. Kocsis is hall pletykákat a klub ledarálásáról, amelyek szerinte eléggé károsak, és az ellenérdekeltek terjesztik.

Kocsis a válaszát távolabbról indította. A szövetség hamarosan értékesíteni fogja valamennyi élvonalbeli férfi és női csapat marketingjogait, és az nagy egész csomagot meg fogja vásárolni reményei szerint több mint 3 milliárdért egy állami cég. A norvég állam a postán keresztül támogatja igen jelentős tétellel a kézilabdát, a modell tehát nem ismeretlen. 

Érdeklődő van, és nem kizárt, hogy már a jövő hónapban, de legkésőbb karácsonyig aláírják a szerződéseket.

A legfontosabb, mindenki kapjon, ne összekacsintáson, korábbi ismeretségen múljanak szponzori pénzek. Biztos vagyok benne, hogy a Veszprém jobban fog járni, mint eddig.

Eddig 450 milliós állami pénz jutott el hozzájuk az MKB-n vagy éppen az MVM-n keresztül. Az új rendszerben, úgy kalkulálok, hogy akár 600 millió is lehet. A Szeged is nagyjából ekkora összegre számíthat. Mi azt szeretnénk, abban vagyunk érdekeltek, hogy a BL-döntőt egyszer majd a Veszprém és a Szeged játssza, és sok magyar legyen mindkét csapatban, mert akkor garantáltan erős válogatottról beszélhetünk.”

Fotó: MTI

Hozzátette, látja ő is a kommenteket az egyes cikkek alatt, és a magyar lakosság egyébként is hajlamos konteók gyártására, még ha nincs alapjuk.

Nyomatékosította: a Veszprém nem járhat rosszul, nem érheti sérelem.

A miniszterelnök úr úgy gondolja, hogy az ország legsikeresebb csapata az idei BL-ezüstjével.

A klubokhoz áramló pénz egyébként nem mehet béremelésre, mert a korábbi adósságok rendezése és a szintemelés, a még jobb minőségre való törekvés lényegesen fontosabb.

Az MKSZ úgy is igyekszik segíteni az első és a másodosztályú csapatokon is, hogy a bíróküldés évenkénti 70 millió forint díját átvállalja. Ez is milliós tétel, amitől a klubok megszabadulnak.

Egyszerűen optikailag nem szerencsés, ha bárki azt látja, hogy borítékokat visznek az öltözőkbe.

Kocsis azt szeretné, ha a férfiaknál a második legerősebb bajnokság a magyar lenne Európában, a nőknél pedig a legjobb.

Az akadémiai rendszer megerősítését is tervezik, mert jó, hogy van egy „édes és első gyerek”, a Mocsai Lajos vezette Nemzeti Kézilabda Akadémia Balatonbogláron, de hosszú távon nagy szükség van arra, hogy máshol is nívós munka folyjon.

Az edzőképzésnek is új impulzusokat adnának, mert az MKSZ is érzékeli, hogy az élvonalra még megfelelőek a magyar trénerek, de eggyel magasabb szintre már nem, ezért nem véletlen, hogy Győrben, Veszprémben, Szegeden is spanyol edző van.

Kevés a jól képzett fiatal edző itthon.

A szakma felrázása mondjuk azért is időszerű, mert férfi vonalon például az elmúlt 20 évben nem sikerült egyetlen nemzetközi szintű jobb kezes átlövőt sem felnevelni. A kubai Carlos Perez vagy az erdélyi Ilyés Ferenc volt a megoldás, és most akár az iráni származású Iman Dzsamali lehet a gondok megoldója. Iváncsik Gergő már 34 éves, de szélső poszton sem neveltek ki senkit, aki megszoríthatná.

Az elnök úgy véli, az európai szövetségben alulreprezentáltak vagyunk, a súlyunknak megfelelő tekintélyt el kell érni a jövőben. A világ szövetségben barátságtalan hangulatot érzékel, mert a kongresszust végül nem tudtuk megszervezni. Azt mondta, nem szeretett volna a hazai szövetség szembe menni a schengeni szabályokkal, és nem tudott vízummentességet adni a különböző afrikai vagy ázsiai tagszervezeteknek.

 
Kocsis fogadást merne rá kötni, hogy a férfi és a női válogatott is ott lesz az olimpián.
  • A nők a decemberi vb-n nehéz csoportban vannak, ha a legjobb hét közé kerülnek, megvan az olimpiai selejtező.
  • A férfiak a januári Eb-n kapaszkodhatnak az utolsó sanszba, de még azzal is csak az áprilisi selejtező elérhető.

A két kirakatcsapat sikeressége természetesen fontos a többi program mellett, hiszen az ő munkáját részben annak alapján ítélik meg.

A kapitányokat megörökölte, de nem lett volna szerencsés ennyivel az olimpia előtt a nőknél a váltás, még ha nem is játszottunk átütően az Európa-bajnokságon. Egyébként is megbízik a két szakmai (Pálinger Katalin és Marosi László) alelnök értékítéletében.