Székely: Nem adjuk könnyen magunkat

2009.04.01. 10:23
A női kosárlabda Euroliga Final Fourra készülő MKB-Euroleasing Sopron vezetőedzője szerint nem a védekezés vagy a támadás, hanem a kreatív kosárlabdázás csapata igazi erőssége. A Magyar Kupa döntőjében hazai pályán alulmaradt soproniak bravúrra készülnek a házigazda Salamanca ellen az elődöntőben.

Az MKB-Euroleasing Sopron hazai pályán bukta el a Magyar Kupa döntőjét a legnagyobb hazai rivális, a Pécs ellen. Székely Norbert vezetőedző sajnálja, hogy lelkes szurkolóik előtt nem sikerült megismételniük az alapszakasz-győzelmet érő játékot a pécsiek ellen (egy héttel a kupadöntő előtt magabiztosan verték a Mizo-Pécset), de nincs idő keseregni.

A soproniak útja a Final Fourba

Csoportmérkőzések:
TTT Riga 86-71, 69-59, Umana Reyer 59-70, 65-71, Lille Metropole 81-57, 55-61, CSZKA Moszkva 77-81, 77-68, Gambrinus Brno 68-65, 76-73,
Nyolcaddöntő: Wisla Krakow 81-58, 39-52, 79-70
Negyeddöntő: Bourges 68-65, 70-63

Elődöntő: Halcon Avenida Salamanca, 04.03, 20:30h

„Kiválóan felkészített csapattól kaptunk ki, a Pécs nagyon jól védekezett, zárták a passzsávokat, a mi játékunkból pedig hiányzott az a kreativitás, amivel általában ellenfeleink fölé növünk – kezdte értékelését az Indexnek a szakember. – Magunkhoz képest lassúak, körülményesek voltunk, egy Pécshez hasonló erősségű csapat ellen sokkal pontosabb játékra lett volna szükség a győzelemhez."

Székely elmondta, kielemezték a vereséget a csapat tagjaival, de már az Euroligára készülnek. A játékosok magukban letudták a vereséget, és igyekeznek inkább tanulni a kupadöntőn elkövetett hibákból, de már mindenki a nemzetközi megmérettetésre készül, hiszen történelmi mérkőzésre készülnek Salamancában.

„A kosárlabdázás a csapat erőssége – válaszolta Székely arra a kérdésre, hogy a kreatív támadójátékban vagy a masszív védekezésben látja-e az Euroligában elért sikerek zálogát. – Természetesen fontos, hogy mióta az Euroligában szerepel a csapat, az idei szezonban kapta áltagban a legkevesebb pontot, de nem nevezném magunkat bunkercsapatnak. Játsszuk a kosárlabdát.

A szezon elején azt tűztük ki célul, hogy továbbjussunk a csoportunkból, hogy aztán a playoffban minden beleadva addig jussunk, ameddig csak lehet. Óriási bravúrnak tartom a legjobb négy közé jutást, amit ráadásul jó játékkal értünk el. Ez az egész magyar kosárlabdázás sikere, nem csak az MKB-Euroleasing Soproné."

DVETT20090329031

Székely kiemelte, hogy a női válogatott sikerei mellett klubszinten is fejlődik a kosárlabdázás, a Pécs is továbbjutott a csoportjából, és a Szeged is egyre inkább egyenrangú ellenfele a két kiemelkedő klubnak. „Hogy egy sportos párhuzammal éljek, a női kosárlabdázás hasonlít a hazai férfi kézilabda-bajnokságra, de nálunk már messze nem csak kétpólusú a mezőny. Hogy csak egy példát hozzak, mi is csak hosszabbítás után tudtuk győzni Szolnokon három hete, Szegeden pedig ki is kaptunk.”

A Sopron a Final Four elődöntőjében a házigazda Salamancával találkozik, Székely szerint a hazaiak az esélyesek, de csapatát képesnek tartja arra, hogy újabb meglepetést okozzon. „A hazai pálya a roppant erős spanyoloknál lesz, de nem szabad elfejtenünk, hogy ez egyúttal komoly nyomás alá is helyezi. A saját játékunkat játszva kemény ellenfelek leszünk, nem adjuk meg könnyen magunkat. Meglátjuk, ez mire lesz elég.”