Veréssel ünnepelte a 40. születésnapját, énekkel köszöntötték fel az üres arénában

2020-05-17T041154Z 1018871274 NOCID RTRMADP 3 MMA-UFC-FIGHT-NIGH
2020.05.17. 09:18

A Florida államban már áprilisban elrendelt járványügyi enyhítésekre lecsapva, a világ vezető MMA-szervezete, az Ultimate Fighting Championship magyar idő szerint vasárnap hajnalban nyolc napon belül már a harmadik gálát prezentálta a sportra kiéhezett nézőknek. Persze csak a képernyő előtt ülő nézőkről lehet szó, a jacksonville-i VyStar Veterans Memorial Arenába a versenyzőket, az edzői stábokat és a szervezőket engedték be. A meccseket körülvevő üres, néma tér egyeseket zavar, másokat viszont felszabadít a közönségnyomás terhe alól. Ahogy a vasárnap hajnalban (felejthető meccsen) bunyózó brazil női szalmasúlyú Cláudia Gadelha megfogalmazta

Az egész olyan, mintha egy videojátékban lennék, és a Mortal Combatban épp elhagynám Japánt, hogy a kínai pályát teljesítsem.

A UFC harmadjára is szigorú higiéniai intézkedésekkel bástyázta körül a gálát (bár több, előre beígért óvintézkedés elmaradt), melyet a  szerdaihoz hasonlóan  elsősorban az elmúlt két hónap öt elmaradt gálájának versenyzőiből és párosításaiból raktak össze, és feltűnően sok volt (a nyilván a legkönnyebben csatasorba állítható) floridai bunyós.

A gála főmeccsét a holland nehézsúlyú MMA- és K1-legenda Alistair Overeem vívta a szintén sokéves karriert maga mögött tudó Walt Harris-szel. A 39. születésnapját az arénában ünneplő Overeem 64 meccses rutinja példa nélkül áll az élvonalbeli versenyzők között, de a több mint húsz éves karrier már igencsak megviselte: 18 vesztes meccséből 14-en KO-val (méghozzá sokszor igen brutális KO-val) maradt alul, és 2016-os, Stipe Miocic ellen elvesztett címmeccse óta nem igazán tud kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Ennek ellenére még mindig az igen gyenge nehézsúly nyolcadik kiemeltjeként fogadta azt a Harrist, aki sok évi hullámvasutazást követően pont az elmúlt években kezdett nyerő szériába, és Overeem testén keresztül akarta megváltani a jegyét a nehézsúly élmezőnyébe. Nagy kérdés volt, hogy felívelő karrierjében mekkora törést okozott nevelt lányának tavaly őszi elrablása és brutális meggyilkolása.

Az első menetben úgy tűnt, hogy Harris lehengereli Overeemet: gyors egymásutánban kétszer is földre küldte a hollandot, azonban másodjára olyan vehemenciával akarta lezárni a küzdelmet, hogy egy elrontott frontális rúgását Overeem elkapta (vagy inkább belegabalyodott), és Harris a holland alatt találta magát. A vérző szemöldökű Overeem így nem csak, hogy képes volt regenerálódni, de saját ütéseivel is elkezdte megpuhítani ellenfelét. Harris a második menetre teljesen elkészült az erejével, Overeem egy fejrúgással, majd egy ütéssel is megrendítette, majd pedig a földre került amerikait komótos tempóban addig ütögette, amíg a bíró meg nem állította a meccset.

A győztesnek azután nem csak a sikere miatt gratuláltak, az egyik szakkommentátor, Paul Felder (maga is kiváló könnyűsúlyú bunyós) 40. születésnapja alkalmából a kommentátori asztal mellől énekelte el a Happy Birthdayt.

A gálán a főmeccsnél voltak azért színvonalasabb meccsek. Az amerikai Dan Ige irtózatosan kemény meccsel üdvözölte a pehelysúlyba (65 kilós) fogyasztó, egy súlycsoporttal feljebb számos emlékezetes meccset vívó, és számos emlékezetesen nagy verést – például egy 25 perces Habib-hengert – elszenvedő brazil Edson Barbozát, és egy döntetlenszagú meccsen végül a háromból két pontozó jobbnak is látta őt.

Az egyre izmosabb kínai UFC-különítmény egyik élharcosa, a harmatsúlyú (60 kilós, de egyikőjük sem fogyasztott súlycsoportjába) Szong Jadong a szintén hajszállal volt csak jobb az ecuadori Marlon Veránál, aki rettentően tiltakozott a véleményes, de elpontozásnak nem mondható döntés ellen.

A UFC-ben 12 évvel ezelőtt debütáló váltósúlyú (77 kilós) Matt Brown szokásához híven brutális és véres küzdelmet vívott a még csak nyolc profi meccsel rendelkező Miguel Baezával (nem bírom ki, hogy ne rögzítsem, az ő beceneve „Karamell Mennydörgés”). Az első menetben mindkettőjüknek sikerült egy-egy leütést elérnie, de a második ötperces etap elején az amúgy is végig pengésebb kombinációkkal dolgozó, Brown thai-bokszos könyökütéseit túlélő Beaza egy gyönyörű jobbhoroggal pontot tett a meccsre.

A UFC a sportűrbe betolt három gálája után kéthetes szünetet tart, utána Las Vegasban kerül sor a következő eseményre, bár az ottani gálának a sorsa még kérdéses, ugyanis az eredeti május 23-i dátumról el kellett tolni egy héttel, és még sem a pontos helyszín, sem a versenyzők teljes névsora nincs meg.