15 milliárdot kapott a sávolyi motorpálya

2009.12.29. 09:00
A spanyol beruházó eddig önerőből építkezett, de a Magyar Fejlesztési Bank kölcsönt ad a beruházáshoz, a kormány pedig garanciát vállalt a 25 év futamidejű hitelre, melyről várhatóan januárban kötnek szerződést.

Jóváhagyta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) igazgatósága a Somogy megyei Sávolyon gyorsasági motoros versenypályát építő beruházó hitelkérelmét, odaítélte az építkezés befejezéséhez elengedhetetlenül szükséges kölcsönt, írja a Népszabadság. A pénzintézet kommunikációs igazgatóságán elmondták, a pályát építő projektcég, a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. 15,3 milliárd forintos, 25 évi futamidejű kölcsönhöz jut.

A beruházónak még teljesítenie kell a szerződéskötési feltételeket, csak ez után, optimális esetben január közepén írhatják alá a kölcsönszerződést. A beruházást ismerő pénzügyi szakemberek szerint már csak a formaságok vannak hátra, a hitel odaítélésével lényegében elhárult az utolsó akadály is a Balatonring megépítése elől.

A Sedesa-csoport részvételével létrehozott spanyol konzorcium a múlt nyáron jelentette be, hogy – részben hitelből, részben önerőből – felépít egy 4232 méter hosszú, 90 millió euróba kerülő versenypályát a Somogy megyei Sávolyon, ahol 2009 őszén megrendezik az első gyorsasági motoros világbajnoki futamot. A ring építése azonban csúszott, mert a Sedesa nem tudott megállapodni a fejlesztési bankkal a szükséges, mintegy 50 millió eurós hitelről. Emiatt a pálya építése elakadt, az első versenyt pedig 2010 szeptemberére halasztották.

Idén nyáron a beruházó saját tőkéjéből nekilátott a munkálatoknak, kérdéses volt, lesz-e elég pénze az építkezés befejezéshez, hiszen akkor még nem volt döntés a nélkülözhetetlen MFB-hitelről. Ősszel azonban a KPMG pénzügyi tanácsadó elfogadhatónak ítélte a beruházó üzleti terveit, majd a kormány garanciát vállalt a kölcsön egy részére, végül pedig az MFB igazgatósága döntött a hitel odaítéléséről.

Sávolyban mára végeztek a földmunkákkal, kialakították a ring végleges nyomvonalát. Tavasszal a pálya betonozásával, aszfaltozásával, a lelátók, a kiszolgáló létesítmények építésével folytatják, az ütemterv szerint halad az építkezés, nincs késés, jövő nyárra elkészül a Balatonring, ahol tíz éven át rendeznek majd gyorsasági motoros világbajnoki futamokat.