Dráma: Rossi-Marquez-ütközés után Rossi nyert

2015.04.19. 22:46 Módosítva: 2015.04.30. 14:13

Újabb lélegzetelállító futam volt a MotoGP-ben, amit végül Valentino Rossi nyert meg Andrea Dovizioso és Carl Crutchlow előtt, Argentínában.

A 36 éves olaszon kívül nem a dobogósok, hanem Marc Marquez volt a másik főszereplő, aki a pole pozícióból indulva az első körben élre állt, és elképesztő tempóban húzott el a mezőnytől. Rossi ekkor a nyolcadikról startolva a középmezőnyben poroszkált, pár kör akklimatizálódás után kezdte a felzárkózást.

10 kör alatt megelőzte Petruccit, Pol Espargarót, Lorenzót, Iannonét, Crutchlow-t és Doviziosót, megérkezett a második helyre. 15 köre maradt, hogy ledolgozza 4,2 másodperces hátrányát az élen álló Marquez mögött.

Rossi el is indította a felzárkózást, folyamatosan jött föl. Tehette ezt, mert egyrészt a Yamaha nagyon jól ment, de még inkább, mert ő extra kemény hátsó gumit választott, míg Marquez keményet, ami a hajrára elfogyott a Hondán. Rossinak 12 körre volt szüksége, hogy Marquez sarkába érjen, három körrel a vége előtt került támadó pozícióba.

Az utolsó előtti körre forróssodott fel az ütközet, Rossi előzött, de Marquez azonnal visszaelőzte. Másodjára egy jobb-bal kombinációban próbálkozott Rossi a hosszú egyenes végén, újra elment, de a kanyar közepén összeért a két motor. Az olasz egyértelműen az élen volt, a spanyol nem engedett, és a következő kanyarra fordulva ütköztek, a Yamaha hátsó kereke összekoccant a Honda első kerekével: Marquez alól kirepült a gép, nagyot esett, Rossi viszont kis megingással tovább tudott menni.

Márquez Crashes Defending Against Rossi - GP Argentina 2015

A spanyolnak nem lett baja, csak a motornak, testbeszéde alapján sokkal inkább magára volt mérges, mint Rossira.

A kilencszeres bajnok simán megtette a maradék másfél kört, győzött, a katari nyitófutam után háromból idén két sikernél jár.

Ez volt az első közvetlen csata a győzelemért Rossi és a 14 évvel fiatalabb Marquez között, mindketten nagyon kemények voltak, az a legtalálóbb megállapítás, hogy a címvédő világbajnok emberére akadt.

Rossi 66 ponttal vezeti a vb-t a mindháromszor második, 60 pontos Dovizioso előtt. Iannonénak 40, Lorenzónak 37 pontja van, Marquez 36 ponttal ötödik.

Rossi azt mondta, sajnálja, ami Marquezzel történt, ő vezetett, amikor kétszer is összeértek. A győzelmében az extra kemény gumit tartja a kulcsnak, az adott neki reményt a felzárkózásnál, hogy Marquez keményet választott.

A dobogón argentin Maradona-mezben ünnepelte 110. futamgyőzelmét.