Rossi: És még a Ferrari is győzött!

2015.03.30. 11:42 Módosítva: 2015.04.30. 15:00

Százkilencedszer győzött a MotoGP-ben a 36 éves Valentino Rossi vasárnap, 2010 óta először nyerte meg a nyitófutamot. Káprázatosat ment, a nyolcadik helyről még visszább esett a rajtnál, aztán feljött, és lehagyott mindenkit, hogy pár motornyival Andrea Dovizioso előtt fusson be.

"Gyakran mondom, de ez tényleg életem egyik legjobb győzelme, különösen a gyenge rajtom után. Amikor láttam, hogy Marqueznek és Lorenzónak is nehézségei vannak, úgy éreztem, ki kell használnom a lehetőséget. Nyomtam neki, befogtam az élbolyt, a motor fantasztikus volt, így meg tudtam csinálni" - örült Rossi.

Marc Marquez az első kanyarban lecsúszott a pályáról, utolsónak esett vissza, és csak az ötödik helyig sikerült feljönnie. Az első három, Jorge Lorenzo, Dovizioso és Andrea Iannone kemény tempót ment, de Lorenzo az utolsó körökre visszaesett, mint kiderült azért, mert nem látott rendesen. Mint mondta, a sisakjában elengedett a rögzítő hab, ez akadályozta a kilátásban. Negyedik lett.

Rossi útban vissza a depóba
Rossi útban vissza a depóba

Rossi sikerére vasárnap délutánig semmi nem utalt, nyolcadiknak kvalifikált, de aztán jött a bemelegítő edzés (warm up), és ahogy már vagy százszor, az utolsó pillanatban összerakta a gépet. Valójában nála tökmindegy, milyen volt az időmérőn, ha a warm up jó, bármi megtörténhet, és most csak 24 ezreddel maradt el a leggyorsabb Marqueztől.

"Nagy köszönet a csapatom minden tagjának, mert nagyszerűen dolgoztak az edzések alatt. Különösen boldog vagyok, mert rengeteget szenvedtünk a tesztek és a tréningek közben is" - utalt újabb utolsó pillanatos felkészülésére az olasz.

Duel Valentino Rossi - Andrea Dovizioso - Jorge Lorenzo

A dobogót Olaszország teljesen kisajátította, Rossi mellett Dovizioso és Iannone állt, ők még olasz motorral is.

"Nagy nap ez egész Olaszországnak, három olasz a dobogón, mindkét Ducati, és még a Ferrari is nyert!" - Sebastian Vettel fél nappal korábban először győzött új csapatával a Forma-1-ben, a Ferrari majdnem két év után futott be ismét elsőként, erről sem feledkezett meg Rossi.

Ami persze a legfelejthetetlenebb, az az ütközet Doviziosóval, odavissza előzgették egymást az utolsó körben: "Libabőrös csatát vívtunk, olyat, mint Capirossival 2006-ban, Mugellóban".

Dani Pedrosa megszakítja pályafutását

Krónikus alkarfájdalmai miatt meghatározatlan ideig nem versenyez a háromszoros világbajnok Dani Pedrosa - írja a Gazzetta.it. A Honda-versenyző hatodik lett vasárnap, de azt mondja, már túlzottan fáj a karja, nem bírja tovább. Nem tudni, hány futamot hagy ki, két hét múlva, Texasban szinte biztosan nem indul. A Gazzetta már azt pedzegeti, akár vissza is vonulhat, és emiatt a Honda rá akarja venni a kétszeres bajnok Casey Stonert a visszatérésre. Az ausztrál jelenleg a tesztpilótájuk, és még mindig csak 29 éves, annyi, mint Pedrosa.