Marquez emiatt is a legjobb: újra megcsinálta a lehetetlen mentést

2016.09.26. 11:08

Negyedszer nyert idén Marc Marquez, 52 ponttal vezeti a vb-t Valentino Rossi előtt, harmadik MotoGP-világbajnoksága formaságnak tűnik, mivel már csak négy futam maradt.

Az aragoni versenye viszont nem volt sima, bár korán élre áll, pár kör után egyetlen kanyar alatt visszaesett az ötödik helyre. Először nem is lehetett látni, hogy mi történt, csak hogy nem gyorsított ki egy lassú jobbosból, aztán a hátsó kamera mutatta meg: majdnem elesett.

A motor már szinte a földön volt, az első kerék kicsúszott, de a könyökével és a térdével Marquez nagyot mentett, immár sokadszor, és vissza tudta hozni a gépet.

Marquez mestere a hasonló manővereknek, két éve Brnóban, egy teszten mentett egészen hihetetlent, amikor tényleg métereket tett meg a felkarján és a vállán támaszkodva. Az aragonihoz hasonló kanyarban csinálta meg, nem esett el.

Marc Márquez, a sosem volt esés, 2014 Brno

Idén újra Brnóban, augusztus közepén, a Cseh GP egyik edzésén balkanyarban mutatta meg, nem tud könnyen elesni, ekkor is, előbb a könyökével, illetve alkarjával tartotta a gépet, aztán térddel visszabillentette magát.

Marc Marquez CRAZY RESCUE motogp brno

Ekkora mentéseket nagyon ritkán látni a motorsportban, szinte mindig tehetetlenek a legnagyobb klasszisok is, ha egy bizonyos szögön túldől a motor. Képtelenségnek tűnik visszahozni, de Marquez most már szinte hétről hétre bemutat egy ilyet. Egészen elképesztő.

Azt mondja, a titka a gázadás, amikor ledőlt, akkor húz rá egyet, és a lendület képes visszaállítani a motort, onnan neki "csak" kapaszkodnia kell, hogy visszaülhessen a nyeregbe.