Kivédhetetlen események sorozata okozta a halálos augusztusi F2-balesetet

2020.02.07. 15:48

Lezárta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azt a vizsgálatot, amit a Forma-2-es pilóta, Anthoine Hubert 2019. augusztusi halálos versenybalesete után indított. A spái verseny második körében történt balesetben négy autó volt érintett, Hubert életét vesztette, Juan Manuel Correa súlyos, sokáig életveszélyt jelentő sérüléseket szenvedett.

A vizsgálat eredménye szerint a balesetnek nem volt felelőse, az érintett pilóták minden tőlük telhetőt megtettek, hogy elkerüljék az ütközést, és a pálya körül dolgozó személyzet is azon volt, hogy a lehető leggyorsabban jelezzék a veszélyt,

a balesetet kivédhetetlen események sorozata okozta,

nem volt egyetlen kiváltó ok.

Az adatokból kiderült, hogy Hubert autója 262 km/h-s sebességnél kezdte meg a kitérőmanővert, amivel megpróbálta elkerülni a Ralph Boschunggal való ütközést, de ez nem sikerült teljesen, mert ütközött annak jobb hátsó kerekével. Ezután az autó első szárnyát elvesztve 216 km/h-s sebességgel csapódott a gumifalnak, az ütközés maximális ereje 33,7G volt.

A pálya közepe felé visszapattanó, ekkor már lényegében állóhelyzetben levő autóba 86 fokos szögben, tehát közel merőlegesen ütközött bele Correa 218 km/h-s sebességgel. A két autóban 65,1G-s és 81,8G-s erőt mértek az ütközés pillanatában – de talán ennél is jobban visszaadja az ütközés erejét, hogy Hubert kocsija újra 105,4 km/h-ra gyorsult fel.

A tömegkarambolt elindító eset, Giuliano Alesi kicsúszása után 12 másodperccel elindították a mentőszemélyzetet a pályára, Hubert állapotát a piros zászló, vagyis a futam törlésének elrendelése után 54 másodperccel mérték fel, de így sem tudtak segíteni rajta.

A teljes jelentés (angolul és franciául) itt olvasható.