Olimpia 2004

A NOB utazott Fazekasra

Céltudatosan ellenőrizték a bukott bajnokot

2004. 08. 25., 21:41 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:30

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi testületének svéd elnöke egyértelműsítette, Fazekas Róbertre külön figyeltek és az aranyától megfosztott diszkoszvető esete "bizonyítja, hogy még mindig vannak olyan atléták, akik a húsz éve betiltott szereket használnak". Arne Ljungqvist és az őt megszólaltató The Times is úgy fogalmaz, mintha a szombathelyi sportolót doppinghasználaton érték volna.

Az athéni olimpia diszkoszaranyától megfosztott Fazekas Róbert szerdán megszólalt és hangsúlyozta ártatlanságát: az atléta elismerte, hogy nem produkált elég vizeletet, de állítja, nem csalt és a felvett jegyzőkönyvben sem szerepel csalásra, vagy annak kísérletére utaló passzus.

Itthon szimpátia, külföldön csalózás

Magyarországon már megtartották az első szimpátiatüntetést az olimpiáról kizárt sportoló mellett, a magyar csapat vezetői, valamint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára, Gyulai István is kiállt mellette. A nemzetközi sajtó azonban a körülmények ellenére csalónak állítja be Fazekast, a külföldi lapok nem felejtik megemlíteni a vizelettel való csalásra vonatkozó vádakat.

A NOB nem részletezett

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) eddig abban a hivatalos közleményben foglalt állást az ügyről, amelyben bejelentette Fazekas kizárását az olimpiáról, doppingvétség miatt. Ebben a dokumentumban ugyan megemlítették azt, hogy Fazekassal kapcsolatban volt korábban gyanú, de mindössze a vizeletadás elégtelenségére hivatkozva vette el a diszkoszvetésben szerzett aranyat.

'Hülyeséget csinált'

A NOB orvosi bizottságának elnöke azonban sokkal messzebb ment ennél és közvetve a doppingolással indokolta a magyar versenyző kizárását. "Szinte hülyeséget csinált. De ez megvilágítja a doppingellenőrök munkájának hatékonyságát is, de még inkább azt mutatja, hogy 2004-ben, a versenyzés ilyen magas színvonalán, kifinomult sportolók, edzők és tanácsadók világában még mindig találunk olyanokat, akik ugyanazokat a betiltott szereket használják, amelyeket húsz éve" - fogalmazott Arne Ljungqvist a brit The Times-nak adott nyilatkozatában.

Nem kertelnek: doppingolt

A lap továbbment Fazekas lecsalózásánál, és azt írta a magyar diszkoszvető esete kapcsán, hogy "újabb élvonalbeli atléta produkált pozitív doppingtesztet".

Már volt róla információ

Ljungqvist szavaiból kiderült, a NOB figyelt Fazekasra. "Már volt információnk a magyar diszkoszvetőről, szóval ami történt, nem lepett meg minket" - mondta. "Természetesen célirányosan végezzük a vizsgálatokat. Miért ne tennénk így? Tapasztalataink alapján beazonosítjuk a kockázatos csoportokat, aktív kutatómunkával információkat szerzünk és mások is segítik a tevékenységünket" - adott betekintést a doppingellenes harcba.

Nincsenek varázsszerek

A tisztviselő nem fogalmaz egyértelműen, de azokra az állításokra utalhat, amelyek más vizeletének leadásával vádolják Fazekast. "Bebizonyosodott, nincsenek varázsszerek, elrejthető készítmények, mert akkor mindenki azokat használná" - mondta.

N;
hirdetés