Olimpia 2004

Csütörtökön döntenek a második magyar vizelet-ügyben

A súlyemelő Kovács Zoltánt két évre tilthatják el

2004. 08. 25., 20:08 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:20

Meghallgatta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a súlyemelő Kovács Zoltánt, aki szerda hajnalban az aranyától megfosztott Fazekas Róberthez hasonlóan nem tudott elegendő vizeletet produkálni. A súlyemelők elnöke nem számít kedvező döntésre, annak ellenére, hogy - a diszkoszvetővel ellentétben - Kovács együttműködő volt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) illetékes testülete a szerda esti meghallgatást követően csütörtökön teszi közzé, milyen döntést hozott Kovács Zoltán ügyében, jelentette az MTI. A súlyemelő, aki a 105 kilósok keddi versenyétől az első szakítása után sérülés miatt visszalépett, szerda hajnalban - Fazekas Róberthez hasonlóan - elégséges minta adása nélkül távozott a doppingvizsgálatról.

Kovács nem adta fel

Kovácsot a versenyről elvitték doppingellenőrzésre, ahol hajnali két óráig nem tudott megfelelő mintát produkálni. Ekkor otthagyta az ellenőrzést, és a városba távozott. A magyar csapat vezetése három órakor értesült az esetről, majd amikor utolérték a súlyemelőt, négy órára visszahozták az olimpiai faluba. Ott azonban nem találták a személyzetet, ezért visszarendelték őt délelőtt nyolc órára.

"Amikor nyolckor orvosával megjelent, megint nem vettek tőle mintát, azt mondták, jöjjön 11 órára. Akkor ismét megjelent orvosával, de mintavételre megint nem került sor" -következő menet próbálkozás azonban már nem volt, mert Kovácsot szerda késő délutánra beidézték a NOB illetékes bizottsága elé.

Eltiltásra számítanak

A súlyemelők szövetségének elnöke, Dolovai Tamás az Indexnek szintén azt mondta, a NOB csütörtök délelőttre ígért döntést az ügyben. A sportvezető szerint Kovács esete sem áll jól, de kedvezőbb a helyzete, mint a kedden eltiltott Fazekasnak, a súlyemelő ugyanis együttműködőbb volt és Athénban maradt. Dolovai azonban arra számít, nem hunynak szemet az eset felett, és a doppingszabályok megsértése miatt két évre eltiltják a versenyzőt.

A súlyemelők elnöke azt mondta, nem érzékeltek rosszindulatot vagy ellenséges magatartást a Meghallgatáson.

Gyurkovics nem ijedt meg

Kovács a 105 kilós súlyemelők versenyében indult, ahol az idén sérüléssel küszködő sportoló az első szakításkísérlete után feladta a küzdelmet. A kezdés előtt hárman is visszaléptek. Sokak szerint ennek köze volt ahhoz, hogy korábban nyolc súlyemelő - köztük a magyar Kecskés Zoltán - bukott le, és a többiek nem mertek kockáztatni. Ennek és önkívületi állapotban történő versenyzésének köszönhetően nyert ezüstérmet a magyar Gyurkovics Ferenc. Róla tudni kell, hogy a szakvezetés pontszerzésében reménykedett, mert a felkészülési versenyeken ő volt a legjobb formában az Athénba utazó magyar férfiak közül.

N;
hirdetés