Olimpia 2004

Annus nem ment el Athénba

Vasárnap döntenek a diszkoszvetés aranyáról

2004. augusztus 29., vasárnap 06:58

Magyar idő szerint tíz órára várta Athénba Annus Adriánt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy tisztázza magát, miért nem tett eleget a felszólításnak és nem adott újabb vizeletmintát a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek. Vasárnap reggeli hírek szerint idegösszeomlásra hivatkozva nem utazik a görög fővárosba. A bizottság a távollétében is tud dönteni. A görög fővárosban találkozott egymással Gyurcsány Ferenc és Schmitt Pál. A sportminiszter kizárná az állami támogatásból azokat a sportágakat, ahol több sportoló is lebukott tiltott szer használata miatt. A WADA elnöke azt állította, a diszkoszvető Fazekas Róbert egy tiszta vizeletet tartalmazó zacskóval a testében bukott le a doppingvizsgálaton.

Szombaton ötre nőtt az Athénban doppingügybe keveredett magyar sportolók száma. A pozitív tesztet produkáló súlyemelő, Kecskés Zoltán, a kevés vizeletet produkáló diszkoszvetésben első Fazekas Róbert, a hasonlót vétő, súlyemelő Kovács Zoltán, valamint az újabb doppingvizsgálatra rendelt Annus Adrián után a 105 kilós ezüstérmes súlyemelő, Gyurkovics Ferenc szteroidhasználat miatt lebukott.

Gyurkovicstól elvették a meglepetés-ezüstöt

Szombaton délutánra hozott döntést ügyében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB): kizárták az olimpiáról és megfosztották második helyétől az eredményével nagy meglepetést okozó Gyurkovicsot. Szervezetében anabolikus szteroidot, oxandrolone-t mutattak ki.

Annust hiába várták

Annus Adrián ügyében azonban szombaton sem született döntés, magyar idő szerit vasárnap délelőtt tízre kellett volna a görög fővárosban megjelennie a NOB háromfős - a német Thomas Bach, az ukrán Szergej Bubka és az amerikai Denis Oswald alkotta - meghallgatási testülete előtt. A határozatot nem ők, hanem az ügyet magához rendelő NOB-elnöke, Jacques Rogge hozza majd meg ajánlásuk alapján.

A magyar csapat vezetői szombat este a meghallgatáson követendő stratégiát dolgozták ki jogászok, orvosok segítségével

Schmitt vezeti a küldöttséget

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Schmitt Pál a Nap-Kelte vasárnap reggeli adásában elmondta: Annus idegösszeomlásra hivatkozva nem utazik a görög fővárosba. Schmitt maga fogja vezetni a delegációt a NOB előtti meghallgatáson. Hozzátette, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke, Gyulai István, valamint a magyar szövetség részéről Zsivótzky Gyula jelezte korábban, hogy erősíti majd a küldöttséget, de mégsem lesznek ott a sorsdöntő meghallgatáson.
A NOB elnöke dönt Annus sorsáról

Rendkívüli ülést tart a MOB elnöksége

A doppingügyekben az olimpia utánra állásfoglalást ígérő MOB elnöke, Schmitt Pál jövő szombatra, szeptember 4-re rendkívüli elnökségi ülést hívott össze. Schmitt Pál felkérte Rábold Gusztávot és Dolovai Tamást, az atlétikai, illetve a súlyemelő szövetség elnökét, hogy szeptember 3-ig adjanak jelentést a szóban forgó ügyekről
Rendkívüli MOB ülés az doppingesetek tisztázására

Fazekas idegen vizeletet csempészett a vizsgálatra?

A MOB elnöke cáfolt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) első emberének Fazekas Róbertre vonatkozó állításait. Dick Pound azt mondta, a diszkoszvető egy tiszta vizeletet tartalmazó zacskóval a testében bukott le a doppingvizsgálaton. "Felháborító Dick Pound nyilatkozata. A WADA elnökéhez méltatlan, hogy alaptalanul vádoljon sportolókat. Személyesen tiltakozom a rágalmazás ellen" - jelentette ki Schmitt Pál.
Fazekas idegen vizeletet tartalmazó zacskóval bukott le?

Gyurcsány: Nem mutogathatunk egymásra

Megérkezett Athénba Gyurcsány Ferenc sportminiszter, jelenlegi kormányfő-jelölt, aki kijelentette, a doppingoló sportolók ügyében nem tud elképzelni túlzott szigort. Javasolta, hogy azoktól a szövetségektől, amelynek versenyzői fennakadtak a vizsgálaton, megvonható legyen az állami támogatás, mert úgy véli: a doppingban nem létezik a magányos elkövető elmélete. A felelősséget firtató kérdések kapcsán határozottan fogalmazott: "A helyzet rosszabb annál, hogy vezetők a felelősség elől menekülve egymásra mutogassanak. Én ebben nem leszek partner. Senki nem hiheti komolyan, hogy a MOB elnöke vagy én személyesen adtunk be doppingszert sportolóknak. Innentől kezdve pedig meg sem hallottam ezt a megjegyzést."
Gyurcsány szerint nem létezik túlzott szigor

N;
hirdetés