Olimpia 2004

Rendkívüli MOB ülés az doppingesetek tisztázására

2004. 08. 28., 09:28 | Frissítve: 2004. augusztus 28., szombat 09:35

Schmitt Pál felkérte Rábold Gusztávot és Dolovai Tamást, az atlétikai, illetve a súlyemelő szövetség elnökét, hogy szeptember 3-ig adjanak jelentést a szóban forgó ügyekről, amiket a Magyar Olimpiai Bizottság szombatra összehívott rendkívüli elnökségi ülésén a jelenlétükben vitatnak majd meg.

A tanácskozás után "a MOB a hazai közvélemény, a kormány, az Országgyűlés Ifjúsági és Sportbizottsága, valamint a magyar médiumok számára az olimpián történt dopping ügyekről részletes tájékoztatással kíván szolgálni". Schmitt felkérte Rábold Gusztávot és Dolovai Tamást, az atlétikai, illetve a súlyemelő szövetség elnökét, hogy szeptember 3-ig adjanak részletes írásos jelentést a szóban forgó ügyekről, melyeket a jelenlétükben vitatnak majd meg.

Doppinggyanúba keveredtek

Elsőként a súlyemelő Kecskés Zoltán (69 kg) akadt fenn doppingvizsgálaton, még versenye előtt ellenőrizték, és a szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó oxandrolon nyomaira bukkantak. Ezt követően a diszkoszvetésben győztes Fazekas Róbertet a NOB megfosztotta aranyérmétől, mert a kontroll során nem adott elégséges vizeletmintát. Később az ugyancsak súlyemelő Kovács Zoltánt (105 kg) zárták ki. A versenyző az első szakításgyakorlata közben megsérült, majd rögtön ellenőrzésre vitték, de - Fazekashoz hasonlóan - ő sem szolgáltatott megfelelő mennyiségű mintát.

Néhány nappal később az ugyanebben a súlycsoportban ezüstérmes Gyurkovics Ferenc került doppinggyanúba, a teszt esetében - akárcsak Kecskésében - oxandrolont mutatott ki. A döntést vele kapcsolatban szombat reggelig nem hozták nyilvánosságra, de a szabályok alapján kizárás vár rá.

Nem pisiltek a WADA-nak

Gyanúba keveredett a kalapácsvetésben győztes Annus Adrián is, akit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség - azután, hogy a versenyző szabályos körülmények között többször is negatív tesztet produkált - ismételt ellenőrzésre rendelt, ő azonban nem állt rendelkezésre.

A csütörtök és a péntek is annak jegyében telt a Fazekas-Annus-doppingügyben, hogy a kalapácsvetés olimpiai bajnoka hajlandó-e a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kérésére négy athéni ellenőrzés után ötödszörre is vizeletmintát adni. Nem volt hajlandó, nem ment délután négyre el a bucsui határállomásra. Mint később kiderült, Annus Adrián Fazekas Róbert társaságában vizeletmintát adott a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) ellenőreinek.

A NOB egyelőre nem hozta nyilvánosságra álláspontját, az új fejlemények fényében szombatra halasztották az érdemi döntést.

N;
hirdetés