Olimpia 2004

Mohamed éremért jött, negyedik lett

Varga Gabriella hatodik

2004. 08. 18., 18:58 | Frissítve: 2004. augusztus 18., szerda 20:13

A lengyel Sylwia Gruchala 15-9-re verte Mohamed Aidát a női tőr bronzmérkőzésén. A magyar versenyzőnek nem volt esélye a harmadik hely megszerzésére. A havannai világbajnokság ezüstérmese korábban úgy nyilatkozott, hogy éremért jött Arthénba. Mohamed Aida még szívesen maradna szurkolóként az olimpián. A negyeddöntőben vereséget szenvedő Varga Gabriella hatodik lett.

Mohamed Aida alig egy órával azután lépett a pástra, hogy az elődöntőben az olasz Giovanna Trillinitől 15-7-re kikapott. Ellenfele a lengyel Sylwia Gruchala, a 2003-as havannai világbajnokság ezüstérmese, aki a másik olasztól, Valentina Vezzalitól szenvedett vereséget az elődöntőben.

Elvesztette Mohamed

Az első tust a lengyel vitte be Mohamed Aidának. A magyar versenyző védekezésre kényszerült, erejéből csak a kétszeri egyenlítésre futotta, majd a 23 éves gdanski Gruchala előbb 4-2-re, majd 6-3-ra elhúzott. A lengyel akkor is meg tudta szúrni Mohamedet, amikor a magyar versenyző volt támadásban. Az elődöntőig nagyarányú győzelmeket arató Mohamed fáradsággal küzdött, és az első három perc végén 8-5-ös vesztésre állt.

A második három perc lengyel találattal kezdődött, majd Mohamed vitt be egy tust. Gruchala-találatokkal folytatódott a mérkőzés, Mohamed elképzelés nélkül vívott, a 4. perben 12-7-es vesztésre állt. A magyar tőröző helyzete reménytelen volt, hiába vitte be a nyolcadik találatot. Támadásait kapkodva vezette a nála jóval magasabb Sylwia Gruchala ellen. Az ötödik percben 14-9-nél vitte be a lengyel a döntő tust.

Éremért jött

Mohamed Aida az olimpia rajta előtt az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy miután nyolc éve nyolcadik volt, négy éve pedig hetedik, most érmet akar Athénból. Elmondta, nem lesz könnyű dolga, mert az első meccsén az orosz Jucsevával úgy kell vívnia, hogy riválisa már túlesik a bemutatkozáson, míg neki az lesz az első asszója.

A nyolc közé jutásért vívott asszóban higgadtan vívott és végig vezetve 14-9-re múlta felül a 2002-es világbajnokságon ezüstérmes versenyzőt, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé. Az elődöntőbe jutásért a koreai Nammal mérkőzött, és esélyt sem hagyott neki. Rögtön az elején elhúzott, hét tussal is vezetett, végül 15-5 lett a végeredmény.

Az olasz Giovanna Trillinitől a nyolc között vereséget szenvedett Varga Gabriella hatodik lett. A címvédő Valentina Vezzali nyerte a női tőrözők egyéni versenyét. A döntőben honfitársát, az 1992-ben győztes Giovanna Trillinit verte nagy csatában.

Mohamed Aida maradna még

"Csalódott vagyok, mert éremért jöttem az olimpiára. Azután, hogy olasz ellenfelem ilyen simán legyőzött az elődöntőben a bronzot mindenképpen szerettem volna elhozni" - nyilatkozott Mohamed Aida az MTI-nek. "Sajnos a négyes döntőben mindkét ellenfelem irányította a mérkőzést. Gruchala jó taktikát választott, nem tudtam lezárni a távolságot, s hosszú támadások után ő talált, ebben nagyon jó. Sajnos, nincs csapatverseny, így egy eséllyel kevesebb. Most abban bízom, hogy nem kell holnap hazarepülni és szurkolhatok a csapattársaknak. Korábban ugyanis úgy volt, hogy ha nem szerzünk érmet, másnap haza kell mennünk."

A női tőr egyéni végeredménye:
1. Valentina Vezzali (Olaszország)
2. Giovanna Trillini (Olaszország)
3. Sylwia Gruchala (Lengyelország)
4. Mohamed Aida (Magyarország)
5. Laura Badea-Carlescu (Románia)
6. Varga Gabriella (Magyarország)
7. Adeline Wuilleme (Franciaország)
8. Nam Hjun Hi (Koreai Köztársaság)

N;
hirdetés