Olimpia 2004

Nyögések félház előtt

Alig lézeng pár néző az olimpiai stadionokban

2004. 08. 16., 13:41 | Frissítve: 2004. augusztus 16., hétfő 17:53

Az olimpiai játékok eddigi jegybevételei nem jósolnak nagy kasszasikert. A szervezők az utóbbi hónapokban az olimpiai létesítmények építésére koncentráltak minden erejükkel, és arra már nem futotta az igyekezetből, hogy meg is töltsék nézőkkel a gyönyörű stadionokat.

Jószerével ürességtől kongó sportcsarnokokban zajlanak a huszonnyolcadik nyári olimpia versenyei - legalábbis a nyitóhétvége tapasztalatai ezt mutatják. A teniszstadionban Venus Williams nyögéseit több ezer üres ülőhely visszhangozta, a torna elődöntőkön olyan kevesen voltak, mintha valamiféle gimis osztálytalálkozóba csöppent volna a néző. Az íjászok magányosan feszítették a húrt a régi stadionban, és a softballosok is üres széksorok előtt puhították egymást.

Az Index helyszíni tudósítója is "erős félházakról" számolt be hétfőn. A magyar győzelmet hozó hétvégi vívóversenyeken, kézilabda-mérkőzésen, pólómeccsen a lelátók kétharmada volt üres, de ez nem gátolta meg a több száz magyar szurkolót abban, hogy jó hangulatot teremtsenek sportolóinkat buzdítva. Pár népszerű sportágtól eltekintve mindenhová lehet jegyet kapni, sehol nincsenek hosszú sorok a jegypénztárak előtt.

Tévés kampány, online csúsztatás

Tekintse meg képeinket!
Az olimpiai játékok eddigi jegybevételei nem jósolnak nagy kasszasikert - írja az Associated Press, a szervezőket okolva a jelenségért. A hírügynökség szerint a görögök az utóbbi hónapokban az olimpiai létesítmények építésére koncentráltak minden erejükkel, hogy behozzák a lemaradást, és arra már nem futotta az igyekezetből, hogy meg is töltsék nézőkkel a gyönyörű stadionokat. A helyiek pedig meglehetősen válogatósnak bizonyulnak, alaposan megfontolják milyen sportlátványosságért adják a pénzüket, noha a döntőket megelőző küzdelmekre akár két-háromezer forintért is be lehet jutni. "Nézem a tévét, és a lelátókat látva azt gondolja az ember - hé, ez az olimpia, és mégis sehol senki" - kommentálta a lanyha érdeklődést az AP-nek az amerikai Bart Conner, világbajnok, és többszörös olimpiai aranyérmes tornász.

Jegyárak a csillagos égig
A nyitó- és a záróünnepségre 100 és 950 euró között mozogtak a jegyárak attól függően, hogy mennyire jó helyre szólt. Az atlétika versenyek délelőtti selejtezőire a jobb helyekre 25 euró (6200 forint), míg a rosszabbakra 10 euró (körülbelül 2500 forint). Az atlétika döntőkön 40 euróért (tízezer Ft) lehet izgulni. A kajak-kenu döntőket 35 euróért (azaz 8700 forintért), a két női kézilabda elődöntőt 25 euróért, a vízilabda döntőket viszont 120 eurós (30 ezer forintos) jegyek ellenében lehet megtekinteni. Az országúti kerékpáros versenyek, a maratoni futás és a gyaloglóversenyek az út mellől ingyen is megtekinthetőek.
A szervezők szerint azonban még korai sommás következtetéseket levonni pár üres csarnok láttán. Eddig 2,9 millió jegyet adtak el az 5,3 millióból, a célkitűzés 3,4 millió eladott belépő. Michael Zacharatos szóvivő reményének adott hangot, hogy mihelyst izgalmasabbá válnak a versenyszámok, a jegyeladások is nőnek majd. "Bízunk abban, hogy honfitársaink hamarosan özönleni fognak a stadionokba, csakúgy mint a külföldi látogatók" - tette hozzá az olimpiai szóvivő.

Négy évvel ezelőtt Sydneyben az 5,7 millió jegy 92 százalékát sikerült értékesíteni. Egy múlt hónapban lezajlott közvéleménykutatás adatai szerint csak minden ötödik görög tervezte, hogy jegyet vált valamelyik versenyszámra. A görög szervezők vasárnap televíziós kampányt indítottak a jegybevételek feltornászása érdekében. "A cél, hogy tájékoztassuk a nézőket a különleges sportágakról" - mondta Zacharatos a második versenynapon. Az elemzők szerint a jegyeladásokat az is csökkentette, hogy a biztonság miatt aggódó, terrortámadástól tartó turisták jóval kevesebb jegyet igényeltek. Az amerikai jegyirodák arról számoltak be, hogy harminc százalékkal kevesebb belépőt rendeltek a sportrajongók, mint négy évvel ezelőtt a sydney-i olimpián.

Az illetékes tisztviselők mindeközben kitartóan tagadják, hogy bármiféle komolyabb gond lenne, és állításuk szerint nem tervezik ingyenjegyek osztogatását - írja a nézőhiánnyal kapcsolatban a BBC. Felröppent ugyanis a hír, hogy többezer jegyet osztanak szét a szervezők, hogy megtöltsék legalább részben a sportlétesítmények lelátóit. Az viszont igaz, hogy további harmincöt jegyárusító bódét állítanak fel Athén közterületein, hogy fokozzák a jegyeladásokat.

Az érdeklődés hiánya tönkretette mellesleg a jegyüzérek üzletét is, akik kénytelenek féláron adni bespájzolt jegyeiket, hogy megszabaduljanak gyorsan romló készleteiktől.

Némileg ellentmondásos, hogy az athéni olimpia hivatalos weboldalán viszont arra biztatják a látogatót, hogy mindenki vegye meg minél előbb jegyét, mert a magas eladási arányok miatt nehéz a helyszínen belépőt váltani. Néhény kattintás után azonban rögtön kiderül, hogy az esti úszóversenyek és a vitorlás futamok kivételével minden eseményre bőven van még jegy.

Volt teltház is

Klikk a képre!
Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy voltak teltházas sportrendezvények vasárnap, pédául az izgalmas úszószámok sok nézőt vonzottak, és az Argentína - Szerbia-Montenegro kosárlabdameccsen is tömegek szurkoltak, csakúgy mint a Magyarország - Szerbia-Montenegro vizilabda-mérkőzésen. De nem ez volt a jellemző, például a Kuba - Ausztrália baseball-összecsapáson ezerötszázan üldögéltek a csaknem kilencezer férőhelyes stadionban, és Tesszalonikiben a Paraguay - Ghána futballmeccs alatt egy lélek sem ült a lelátó háromnegyedén. A Nikaia súlyemelő csarnokban több önkéntes segítő volt mint fizető néző. Az aréna felelőse szerint azonban ez bizonyosan nem így lesz a jövő héten, amikor a görög Pürrosz Dimasz és Kaki Kakiasvilisz küzdenek majd sorban a negyedik olimpiai érmükért. "Huszonegyedikén az összes görög itt lesz" - hangzott Krisztosz Gkalisz optimista jóslata.

Az athéni olimpia számokban
A hivatalos adatok szerint összesen 6 milliárd euróba kerül a szervezőknek az athéni olimpia, bár az ezzel kapcsolatos becsült összeg ennél jóval több, a szakértők ugyanis úgy vélik: a rendezés összköltsége elérheti a 10 milliárdot is. Többek között ez derül ki abból a listából, amelyből érdekes számokat lehet megtudni az 2004-es ötkarikás játékokról. (MTI)

  • A játékok megrendezésének összköltsége: 10 000 000 000 euró (becsült).
  • A játékok megrendezésének összköltsége: 6 000 000 000 euró (hivatalos).
  • A biztonságra költött összeg: 1 000 000 000 euró.
  • A résztvevők étkezéseinek száma: 12 000 000 alkalom.
  • A megvásárlásra felkínált jegyek száma: 5 300 000 darab.
  • A rádiós és televíziós központ területe: 100 000 négyzetméter.
  • A rendre ügyelő rendőrök és katonák száma: 70 000 fő.
  • Az önkéntes segítők száma: 60 000 fő.
  • A médiacentrum területe: 55 000 négyzetméter.
  • A megnyitó tv- és rádióközvetítéséhez felhasznált kábelek és vezetékek hossza: 37 000 méter.
  • A játékokra akkreditált újságírók száma: 22 000 fő.
  • A résztvevő sportolók száma: 10 500 fő.
  • A megnyitón feltűnt jelmezekhez használt anyagok hossza: 10 000 méter.
  • A biztonsági kamerák száma: 1200 darab.
  • A megnyitón használt hangosbeszélők száma: 370 darab.
  • Éremosztás: 301 számban.
  • A különleges "olimpiai" figyelemben részesülő hotelek száma Athénban: 213.
  • A résztvevő nemzetek száma: 202.
  • A lovasversenyeken induló lovak száma: 202.
  • A résztvevők által naponta elfogyasztott ételek súlya: 100 tonna.
  • Az étkeztetésből származó napi hulladék súlya: 55 tonna.
  • A sportágak száma: 28.
  • Az ünnepségeken elhangzó zeneszámok komponistáinak száma: 18.
  • N;
    hirdetés