Olimpia 2004

A férfi pólósok szerezték a nyolcadik aranyat

Vasárnap is egyet nyertünk, egyet veszítettünk

2004. 08. 29., 22:47 | Frissítve: 2004. augusztus 30., hétfő 00:18

A XVIII. nyári olimpiai játékok utolsó napján a vízilabda-válogatott megvédte olimpiai bajnoki címét, női kézilabdázóink az ötödik helyen végeztek, mag Annus Adriántól elvette aranyérmét a NOB. Az utolsó nap a botrányoktól sem volt mentes.

Az athéni olimpia zárónapjának legfontosabb kérdése volt, hogy a magyar vízilabda-válogatott megvédi e Sydneyben szerzett címét. A találkozó nem úgy indult, hogy magyar siker lesz a vége, de Kemény Dénes együttese káprázatos hajrával megfordította a találkozót és 8-7-re nyert Szerbia-Montenegró ellen. Ez volt a magyar küldöttség nyolcadik aranyérme és a magyar vízilabdázás is nyolcadik olimpiai elsőségét ünnepelheti.
Mert a mieink a legjobbak>>>

Ötödik hely és gólkirályi cím

Tekintse meg képeinket!

Szintén aranyreményekkel érkezett Athénba a női kézilabda-válogatott, amely azonban végül csak az ötödik helyért mérkőzhetett. Kirsnerék végül könnyed, kilencgólos győzelmet arattak a spanyolok ellen (38-29). Némi vigasz a magyar együttes számára, hogy a gólkirálynői címet Bojana Radulovics, a csapat átlövője szerezte meg ötvennégy találattal. A kézilabda torna győzelmét egyébként a dánok szerezték meg, akik büntetőkkel verték Koreát a döntőben, így megvédték címüket.
A kézislányok hozták a kötelezőt>>>

Annus csalt, visszavették aranyérmét

A jó hírek mellett sajnos akadt rossz is, ami minket érint. Annus Adrián távollétében a NOB végrehajtó bizottsága a vasárnap délután befejeződött meghallgatás után egyhangú - 16-0 arányú szavazással - úgy döntött, hogy elveszik a magyar sportoló olimpiai aranyérmét. A NOB a doppingvizsgálat megtagadása miatt vette el Annustól aranyérmet, de a hivatalos közleményben jelzik: a magyar atléta által Athénban leadott két minta két különböző sportolótól származik.
A nagy magyar pisi-szaga>>>

Nézze meg képeinket!
Az Index exkluzív képei a helyszínről
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Zavargások, tüntetők, könnygáz

Az olimpia utolsó napja a botrányoktól se volt mentes. Vasárnapra virradóra zavargások törtek ki Athén belvárosában. A görög főváros központjában szombat hajnal három körül tüntetőkkel csaptak össze a rendőrök. Pillanatok alatt a félelem lett úrrá a Monasztiraki tér környékén, amely az Akropolisz közelében található. Könnygázt vetettek be, ami elárasztotta az utcákat, boltokat, éttermeket. A rendőrök feltehetően a Powell amerikai külügyminszter lemondott látogatása miatt tiltakozó tüntetőkkel csaptak össze, elárasztotta a környéket a könnygáz. Az emberek menekültek a rendőrök elől és bárokba szorultak.
Káosz uralkodott Athénban>>>

Mi volt a legsokkolóbb vasárnap?
 74
 419
 4
 53
 15
Hasonlóan kínos közjáték zavarta meg a férfi maratonfutást, miután egy néző a kordon mögül beszaladt az úttestre, és megragadta az élen haladó Vanderlei de Silvát. A görög népviseletbe öltözött támadó közel 5 km-re a céltól a brazil atlétához futott, majd a pálya széléhez ráncigálta. A biztonsági őrök kiszabadították a férfi kezei közül a szerencsétlenül járt da Silvát, aki több másodperces időveszteséggel ugyan, de folytatta a versenyt, s végül harmadikként zárt. A szám egyetlen magyar észtvevője, Bacskai Zsolt 25 km-nél feladta a versenyt.

Verekedés a birkózóknál

Tömegverekedés tört ki az athéni olimpia birkózócsarnokában a 74 kilósok egyik negyeddöntõje után. Az orosz Buvajsza Szajtyijev (Ritter legyőzője a csoportküzdelmekben) és a fehérorosz Murad Gajdarov - elõbbi hosszabbításos gyõzelme után - a szõnyeg mellett estek egymásnak. A dulakodókhoz nézõk, kísérõk és csapattagok is csatlakoztak, majd kisvártatva a rendõrök is bekapcsolódtak. A nemzetközi szövetség (FILA) mindkét együttest tíz-tízezer dolláros büntetéssel sújtotta. Szajtyijev hamar túltehette magát a történteken, hiszen a döntõben is diadalmaskodott, és 1996 után második ötkarikás aranyérmét szerezte meg.

N;
hirdetés