Nagykanizsán lesz a sakkvilág központja

2008.10.17. 07:52 Módosítva: 2008.10.17. 07:55
Sok válogatottnál erősebb klubcsapatot hozott össze Nádasi Tamás, a nagykanizsai sakkelnök. Saját pénzét áldozta rá, de nem árulta el, hogy tíz vagy százmillióba került a befektetés. Azt mondta, megéri. A világbajnok Ananddal az indiai piacot célozza, cége, az Aquaprofit ott is érvényesülhet.

A tavaly világbajnoki címet szerző indiai Vishwanathan Anand pár napja kezdte el az orosz Vlagyimir Kramnyik elleni címegyesítő világbajnoki döntőt Bonnban; a tizenkét partis esemény előtt jelentette be a nagykanizsai klub, hogy leigazolta őt.

Reményeik szerint két vagy három alkalommal segíti őket a hazai csapatbajnoki sorozatban, attól függően, hogy a német Baden-Baden színeiben mennyi meccset vállal a Bundesligában, illetve mennyire feszített a programja.

A Nagykanizsa idén elveszítette a bajnoki címet, a Zalaegerszeg visszavette tőle az elsőséget, de Nádasi Tamás elnök hosszú távra tervez.

„Természetesen ad pluszmotivációt, hogy a szomszédvárral, az egerszegiekkel kell megküzdeni. Idén 7:5-re veszítettünk, mert tartalékosan álltunk fel, ezt szeretnénk elkerülni, ezért erősítettünk. Még egyszer nem követhetünk el hasonló hibát.”

Összesítésben fél pont különbség lett a két klub közt, ha szorosabb vereséget szenvednek, megvédték volna első helyüket.

„Mi eddig egyszer nyertünk, az egerszegiek hatszor, itt az ideje, hogy most már a mi korszakunk jöjjön. Pillanatnyilag huszonhárom nagymestervan áll a kötelékünkben, ezt persze nem úgy kell elképzelni, mint a labdás csapatsportágakban, mert a játékosok több klubban is érdekeltek.”

Ha az első három táblán Anand, Sirov és Polgár Judit játszhat, akkor nemcsak a magyar bajnoki cím elérhető, de akár a Bajnokcsapatok Európa Kupájában is a dobogós helyezés. 2007-ben az ötödik-tizedik helyen végeztek.

A negyedik, illetve az ötödik táblára is neves nagymester jutna, a román Nisipeanu valamint a német Naiditsch. A BEK-ben hat nagymestert neveznek, a magyar bajnokságban tizenkettőt.

Anandot azért szemelték ki, mert a Nádasi vezette Aquaprofit cég az ázsiai piacon is érvényesülni akar.

„Pekingtől nyolcszáz kilométerre vásároltunk egy sós tavat, amelynek olyan a vize, mint a Holt-tengeré. Itt fogunk szállodákat építeni, ennek végezzük az egészségturisztikai menedzselését. India felé is terjeszkednénk, ehhez Anand lehet az egyik reklámarc, a megfelelő induláshoz ő lehet az egyik kulcs. Csak akkor van reklámértéke a befektetésnek, ha fent vagyunk. Anand már eddig is olyan érdeklődést hozott, amelyre nem is számítottunk, pontosabban csak titkon.”

Nádasi nem szeretne titkolózni, rejtegetni Anadot, mert annak semmi értelme. Előre elmondják, mely meccseken ül asztalhoz, nem akarják váratlanul meglepni az ellenfeleiket. „Úgy gondoljuk, annak van reklámértéke, ha folyamatosan lehet őt látni, bízunk benne, hogy a Zalaegerszeg elleni november 2-ai meccsen már velünk lehet.”

Nádasi a pénzügyeit nem kívánta feltárni, a játékosok kérték, hogy ne legyen nyilvános a meccspénzük. „A futballhoz képest töredék összegekről beszélünk.”

De hogy mégis mennyi pénzbe kerül? „Tíz és százmillió forint között költök, hadd legyek ennyire pontatlan. Hadd maradjon az én titkom, melyik összeghez van közelebb, amennyit a sakkra szánok. Azt azonban nyugodtan mondhatom: megéri. A sakkban van jelenleg Magyarországon a második legtöbb igazolt játékos, az internet kitágította a lehetőségeket, eltüntette a határokat, magam is rendre ott ülök a gép előtt, és nézem a meccseket, mint legutóbb Anand küzdelmét Kramnyikkal.”

Nádasi elhivatott sakkozó, fejből sorolja játékosai nevét, nem az a mecénás, aki csak a pénzt adja. „Viccel? Hogyne tudnám a neveket, még pontszámokban is naprakész vagyok, a világranglistás helyezésekben is többnyire. A szovjetekkel négyszeres olimpiai bajnok, most szlovén Beljavszkij a tizedik táblát kapja.”

Jövőre a világ legjobb férfi és női játékosának egy párosmeccset szeretne létrehozni, erre mind Anand, mind Polgár nyitott, ők pedig előteremtenék a díjalapot, a helyszínt is garantálják.