Világklasszisokat igazolt a Nagykanizsa

2008.10.09. 07:56
A magyar bajnoki címét tavaly elveszítő Aquaprofit-Nagykanizsa sakkcsapat idén nagyon beleerősített, két komoly nemzetközi hírű nagymestert igazolt. A jelenleg szlovén Alekszandr Beljavszkij és a spanyollá lett Alexei Shirov mellett Polgár Judit is játszik a klubban.

Polgár Judit 2007-es leigazolása után a nagykanizsai Aquaprofit sakkcsapat két újabb nagy nevet szerződtetett, akikkel reális esélye lehet arra, hogy nemcsak újra magyar bajnoki címet szerezzen, hanem a Bajnokcsapatok Európa Kupájában is a legjobbak közé emelkedjen.

Nádasi Tamás elnök az ötvenöt éves Alekszander Beljavszkijt és a harminchat éves Alexei Shirovot szemelte ki.

Előbbi a Szovjetunióval négyszer nyert sakkolimpiát, 1982-től 1990-ig elképzelhetetlen volt nélküle a szovjet válogatott, csak 1986-ban maradt ki, ezért nem szerezte meg ötödik elsőségét. Egyéniben is szovjet bajnoki címe van. A jelenleg szlovén színekben első táblás nagymester szerepelt már Magyarországon, korábban a Miskolc színeiben játszott.

Beljavszkij Élő-pontszáma jelenleg 2619, vagyis nem túl magas, de még mindig attraktív sakkot játszik, keresi a veszélyt, stílusa nagyon hasonlít Polgáréhoz. Amikor Beljavszkij olimpiai bajnok lett, akkor 1988-ban és 1990-ben a nőknél a három Polgár lány, egyúttal Magyarország nyert.

A spanyollá lett, rigai születésű Shirov olimpiai bajnok csapatban nem szerepelt, de pillanatnyilag tizennyolcadik a világranglistán, volt ötödik is. 2000-ben úgy tűnt, ő lehet Garri Kaszparov kihívója, de végül az összecsapás nem jött létre.

Shirovnak eddig magyar kapcsolata nem volt, de nagyon értékes igazolás lehet, akár első táblás is, hiszen 2726 a pontszáma.