A nők nyertek, a férfiak kikaptak a sakkolimpián

2008.11.17. 21:36 Módosítva: 2015.05.21. 03:04
A sakkolimpia ötödik játéknapján a nők megerősítették helyüket az élmezõnyben, mert Vajda Szidónia remeklésével legyőzték Indiát. A férfiak azonban kikaptak az ukránoktól, így nagy bravúr kell nekik, hogy éremért csatázzanak a folytatásban. Kedden pihenőnap lesz.

A döntetlennel rajtoló, de utána a negyedik helyre felkapaszkodó magyar férfi sakkválogatottra az eddigi legnehezebb ellenfél várt a drezdai olimpián. Az ukránokat eredetileg a kiemelési rendben a második helyre rangsorolták, de eddig némi csalódást okoztak, mert a címvédő örményeket nem tudták legyőzni, és másik három meccsüket a legminimálisabb különbséggel nyerték.

Az ukránok valamennyi táblán erősebb Élő-pontszámú játékost neveztek, ennek megfelelően favoritnak számítottak.

A negyedik táblán Balogh Csabát nevezte Pintér József kapitány, eddig Berkes Ferenc játszott. Balogh gyorsan remizett sötéttel, partijában ennyi volt. Polgár Judit ugyanakkor az orosz védelem egyik olyan változatát választotta, amelyikben nem érezte otthonosan magát, Karjakin pedig tökéletesen használta ellenfele gyengeségeit. Az 53. lépésben az ukránnak kettős gyalogelőnye volt, és a védekezés esélytelenné vált.

Almási Zoltán ellenben szokásos átütő formájában játszott, és legyőzte Pavel Eljanovot. A 68. lépés után abszolút nyerő helyzetben volt, egyik gyalogját ellenfele bástyája akadályozta meg, hogy ne váljon vezérré.

Az első táblán Lékó Péter és Vaszilij Ivancsuk drámai meccset vívott, a századik lépés környékén még esély látszott a döntetlen kiharcolására, a 127. lépésben azonban - hat óra küzdelem után - fel kellett adnia.

A sötéttel játszó Ivancsuknak volt egy futója a bástyája mellett, míg Lékónak csupán egy bástyája maradt. A megnyitás után úgy látszott, Lékónak kedvező esélye lehet, a középjáték után viszont már csak egyetlen célja lehetett, hogy a döntetlent elérje.

Az ugyancsak a negyedik helyen álló nők Indiával mérkőztek, akinek négy forduló után ugyancsak hét pontjuk volt. Az oroszokkal egy körrel korábban döntetleneztek, a magyarok a grúzokkal.

A honosított éltáblás Hoang gyors döntetlent csikart ki örökös sakkal, Mádl Ildikó kicsivel jobban állt, de végül a döntetlen volt a realitás. Schneider Veronika bátran harcolt, és megszerezte a döntetlent.

Egyetlen parti dőlt el, Vajda Szidóniáé, aki a vasárnapi grúzok elleni meccsen is pompásan vezette játszmáját és nyerte meg. Ezúttal is nagyszerűen vezette végig támadását, kettős gyalogelőnyre tett szert, és riválisa 61 lépés után belátta: nincs értelme a folytatásnak. Vajda eddig négyből négy pontot szerzett.

A nők a második helyről várják a szerdai rangadót az éllovas, és még hibátlan Kína ellen. A férfiak visszacsúsztak a tizenhetedikre.

Eredmények:

FÉRFIAK: Magyarország-Ukrajna 1,5-2,5

Lékó Péter (2747)-Vaszilij Ivancsuk (2786) 0-1 Szergej Karjakin (2730)-Polgár Judit (2711) 1-0 Almási Zoltán (2663)-Pavel Eljanov (2720) 1-0 Andrej Volotkin (2659)-Balogh Csaba (2616) döntetlen
NŐK: Magyarország-India 2,5-1,5
Sachdev Tania (2425)-Hoang Thanh Trang (2483) döntetlen Vajda Szidónia (2380)-Nisha Mohota 1-0 Ghate Swathi (2320)-Mádl Ildikó (2376) döntetlen Schneider Veronika (2315)-Mary Ann Gomes (2298) döntetlen

Az állás, férfiak: 1. Oroszország 9, 2. Örményország 9, 3. Németország 9, 4. Azerbajdzsán 9, 5. Ukrajna 9, 6. Anglia 9 … 17. Magyarország 7.

Következő ellenfél: Kolumbia

Az állás, nők: 1. Kína 10 pont, 2. Magyarország 9, 3. Oroszország 8, 4. Románia 8, 5. Grúzia 8, 6. Hollandia 8

Következő ellenfél: Kína