Könnyezve vonult vissza a világelső

2008.05.15. 07:25
Az első helyről még senki sem vonult vissza a teniszben, a belga Justine Henin megtette. Pedig a két hét múlva kezdődő párizsi Grand Slam-tornán ötödször nyerhetett volna; Wimbledonban még sohasem győzött, idén sem fog. Pár éve rejtélyes betegség kínozta, tavaly több kisebb sérülése volt, néhány hete végleg elveszítette motivációját. "Véget ért a gyerekkori álom" - mondta.

Névjegy:

Született: 1982. június 1., Liege (Belgium)
Lakóhely: Marloie (Belgium)
Magasság/testsúly: 1,68 m/57 kg
Ütőfogása: jobbkezes
Profijátékos: 1999. január. 1. óta
Jelenlegi világranglista-helyezése: 1.
Legjobb világranglista-helyezése: 1. (először 2003. október 20-án)
Tornagyőzelmei egyesben: 43, ebből 7 Grand Slam (2003: Roland Garros, US Open, 2004: Australian Open, 2005: Roland Garros, 2006: Roland Garros, 2007: Roland Garros, US Open)
Összkeresete: 19 461 375 dollár

Tavaly májusban Kim Clijsters, idén májusban egy másik belga világklasszis, Justine Henin jelentette be visszavonulását.

A különbség annyi, hogy Henin két évvel tovább bírta a mókuskerékben, de mostanra ő is kiégett. Legalábbis ezt engedte sejtetni azzal a nyilatkozattal, hogy már nincs meg benne a tűz. A belga tenisz ezzel amilyen felkerült a térképre egy jól kiszámított szponzori programnak köszönhetően, olyan gyorsan le is került, a legjobb százba éppen csak befér egy játékos.

Henin az utolsó meccsét tehát a múlt héten Berlinben játszotta, akkor az orosz Dinara Szafina három szettben legyőzte.

Henint sérülések is gyötörték tavaly - magánélete is válságba sodródott -, de ennek ellenére magabiztosan tartotta első helyét a világranglistán, 117 hét hete ő a legjobb.

Sokat elárul klasszisáról, hogy 2005-ben hét hónapos rejtélyes vírusos betegség és kihagyás után a Roland Garroson visszatért, és a döntőben mindössze két gémet veszítve nyert. Az utolsó három meccsén gémet sem veszített. Ez volt második győzelme Párizsban, a címet azóta kétszer is megvédte, tavaly a US Openen is a legjobb lett.

Henin a visszavonulást bejelentő sajtótájékoztatón

Összesen hét Grand Slam-tornát nyert, ráadásként 41 WTA-tornát tett hozzá. Az első helyről eddig senki sem vonult vissza, az orosz Marija Sarapova vagy a szerb Ana Ivanovics veheti át a pozíciót.

Henin technikailag tökéletesen felkészült volt, és annak ellenére, hogy a legvékonyabbak egyikének számított, ritkán került kiszolgáltatott helyzetbe adogatásai után. Fonákjai rendre váratlanok voltak, és jól helyezettek.

"Egy csodálatos kaland ért véget ma, egy gyerekkori álom, de már régóta fontolgattam ezt a lépést" - mondta könnyeivel küszködve. "Úgy érzem, mintha máris három életet éltem volna. Mindent beleadtam a sportba, amit tudtam, és mindent ki is vettem belőle, amit adni tudott nekem" - tette hozzá.

Azt csak mi említjük meg, majdnem húszmillió dollárt adott neki a tenisz, kizárólag a pénzdíjakból, a szponzori szerződésekkel nyilván további milliókra tehetett szert.

Henin egyértelműen kijelentette, elhatározása visszavonhatatlan, sajnálja, hogy Párizsban már nem játszhat, és hogy az olimpián sem védheti meg a címét.