Federert jóbarátja ütötte ki a Garroson

000 DV2053603
2015.06.02. 19:00 Módosítva: 2015.06.02. 19:03

A világranglista 9. Stan Wawrinka 2 óra 11 perc alatt, 6:4, 6:3, 7:6-ra sima három szettben legyőzte honfitársát, a második kiemelt Roger Federert a Roland Garros svájci-svájci negyeddöntőjében.

Ahogy már a legutóbbi mérkőzéseiken, Wawrinka ezúttal is nagyon koncentráltan kezdett, és végig jól teniszezett, míg Federert talán jobban zavarta a Suzanne Lenglen pályán kavargó szél, és az is számíthatott, hogy esőszünet miatt hétfőn is pályára kellett lépnie, még ha csak két szettre is Gael Monfils ellen. Tavaly a londoni vébé elődöntőjében egy drámai meccsen még Federer tudott nyerni, most azonban nem volt esélye a fordításra.

Az alacsonyabban rangsorolt svájci már rögtön Federer első adogatásánál nagyon megdolgozta régi barátját, a másodiknál pedig már el is vette a szerváját. Wawrinka tenyeressel és fonákkal is le tudta ütni Federert, aki a hálónál sem volt annyira hatékony, mint általában, így a brék kitartott egészen a szett végéig.

A másodikban 3:3-ig még fej fej mellett mentek, de akkor megint elvesztette az adogatását Federer, Wawrinka pedig megingás nélkül szerzett kétszettes vezetést.

A harmadik játszmában már sikerült elkerülnie a bréket Federernek, és a győzelem közelében Wawrinka is hibázgatott kicsit, a tie breakben azonban 3-3 után egy vonalon pattanó - a tévénézők tisztán láthatták, hogy bent volt, a pályán viszont a székbíró adta meg a pontot - labdával már vezetést szerzett a világranglista 9. svájci.

Három meccslabdájából a másodikat ki tudta használni, így Wawrinka elődöntőbe jutott, ami eddigi legjobb eredménye a Roland Garroson. Federer viszont az Australian Openen a harmadik körben elszenvedett vereség után az év második GS-én is csak a negyeddöntőig jutott el. A ranglistán egyébként ennek ellenére még növelni is fogja pontjai számát, mivel tavaly a negyedik kör jelentette a végállomást neki a párizsi Grand Slamen.

Wawrinka ellenfele az elődöntőben a másik negyeddöntő győztese, Kej Nisikori, vagy Jo-Wilfried Tsonga lesz. Szerdán a felső ágon Novak Djokovics és Rafael Nadal már a negyeddöntőben újrajátssza a tavalyi döntőt, Andy Murray pedig a 7. kiemelt David Ferrerrel meccselhet nagyot.

Babos kiesett vegyes párosban is

Babos Tímea oldalán Alexander Peyával kikapott a vegyes párosok negyeddöntőjében. A  hetedik helyen kiemelt magyar, osztrák kettős a keddi mérkőzésen döntő rövidítésben maradt alul egy cseh, lengyel duóval szemben. A meccs 1 óra 29 percig tartott.
Lucie Hradecka, Marcin Matkowski (cseh, lengyel)-Babos Tímea, Alexander Peya (magyar, osztrák, 7.) 7:6 (7-4), 3:6, 10-8 - döntő rövidítés

A junioroknál a második fordulóban az ötödik helyen kiemelt Gálfi Dalma 4:6, 6:4, 6:0-ra kikapott az orosz Oleszja Pervusinától, Valkusz Máté pedig 6:3, 6:3-ra alulmaradt a hatodikként rangsorolt amerikai Michael Mmohhal szemben. Stollár Fanny ugyanakkor 6:2, 6:7, 6:4-re legyőzte a francia Fiona Ferrót, ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe. (MTI)