Húst akarunk, küldjék már haza a börtönből az olimpiai bajnokot

2013.11.14. 11:08 Módosítva: 2013.11.14. 11:13
A kínai gyorsúszósztár Szun Jang (Sun Jang) miatt még a börtönkosztot is megváltoztatták, mert nem volt hajlandó húst enni elzárása alatt. A rabtársak lázadozni kezdtek.

A barcelonai világbajnokságon három aranyat nyerő úszóról a múlt héten írták meg, hogy autóbalesetet szenvedett, ráadásul jogosítvány nélkül vezette a kölcsönbe kapott Porschét. A pénzbüntetés mellett hét nap elzárásra is ítélték a kétszeres olimpiai bajnokot.

A börtönben azonban nem volt hajlandó elfogadni a húsos ételeket, mert attól félt, hogy szennyezett élelmiszerrel doppinglistás anyagot visz be a szervezetébe. Félelme nem volt alaptalan, a doppingellenőrök is veszélyesnek tartják a kínai konyhát, mert a vágóállatokat rendszeresen zsírégető és izomtömeg-növelő anyagokkal is etetik. Sokszor kimutatták már az Alberto Contadort is lebuktató klenbuterolt a különféle húsokban, és a kínai olimpiai csapat több tagja is úgy döntött, hogy csak a saját maga által tenyésztett állatokból fogyaszt.

Szun Jang ezért vegetáriánus ételeket kért, de a börtönkonyha egy ember speciális étkezési igényeit nem akarta külön teljesíteni. Végül találtak megoldást, az olimpiai bajnok kedvéért az egész börtönt vegetáriánus kosztra állították át egy hétig. Ennek nem mindenki örült, néhány nap után a rabok lázadozni kezdtek, hogy nem elég tápláló ez a koszt, és azt kívánták, hogy az úszó minél hamarabb távozzon a börtönből, hogy újra húst ehessenek.

Jangnak pedagógia célzattal kellett börtönbe vonulnia, a hatóságok azt akarták bizonyítani, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, nincsenek kiváltságosok. Ennek ellenére az úszó külön cellát kapott, tévézhetett, könyveket olvashatott, és ha akart, edzhetett is.

A kínai úszó versenyzési jogát szövetsége határozatlan időre felfüggesztette, de nem a jogosítvány hiánya miatt, állítólag több kötelező előadást és edzést is ellógott az elmúlt időszakban.