Az úszó Nemezis, aki forradalmat csinál

000 DV1536374
2016.01.08. 11:44 Módosítva: 2016.01.08. 12:04
Hosszú Katinka 2014-ben a világ legjobb úszója lett, már ötszörös világbajnok, ennyi vb-aranyat még egyetlen más magyar úszó sem gyűjtött össze. Január 31-én a világ legjobbja lehet ismét. Mégis, a sajtó vele kapcsolatban teljesen mással van tele, az úszónő új oldalát mutatta meg decemberben, amikor élesen bírálta a hazai szövetség vezetését, és azóta csak harciasabb lett. Honnan jutottunk el odáig, hogy a magyar úszósport tönkretételének vagy a megmentőjének lett a szimbóluma.

Hosszú Katinka egy nappal az olimpiai bajnok Gyurta Dániel előtt született, 1989. május 3-án, Pécsen. Sport-, illetve értelmiségi családba született; édesapja, a Baján és Szolnokon kosárlabdázó Hosszú István 172-szeres válogatott, édesanyja matematikatanár. Előbb az utóbbi pályán ért el sikereket, általános iskolásként matekversenyeken is indult.

Aztán nagyapja, Bakos László úszóedző felügyelete alatt úszni kezdett. Már 9 évesen kiderült róla, hogy a teherbíró és állóképessége átlag feletti,

a Testnevelési Főiskola laborjában sokan elhűltek az eredményeken, és egyenesen Kőbán Ritához hasonlították.

10 évesen a Telesport kamerái előtt kijelentette, olimpiai bajnok akar lenni.

A céltudatosság egyébként is jellemző rá, és még az évszámot is megjelölte: 2004. Ha már a nagy példaképnek, Egerszegi Krisztinának 14 évesen sikerült, neki miért ne sikerülne.

Már 15 évesen az athéni olimpián szerepelt, ma már talán furcsának tűnhet, de kizárólag 200 gyorson versenyzett, és a 31. helyen végzett. Még abban az évben az ifik között győzött, hiszen tagja volt a magyar gyorsváltónak. 2004-ben pedig megszerezte első érmét a felnőttek között is, a rövid pályás Eb-n 400 vegyesen harmadik lett.

2005-ben az ifik között ismét három aranyat nyert, de az igazi áttörésre elég sokat kellett várni.

Hosszú Katinka 2005-ben és 2013-ban
Hosszú Katinka 2005-ben és 2013-ban
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Baján csak egy kis medence volt, Pass Ferenc irányította akkoriban az edzéseit, akinek másokra is figyelnie kellett, ezért kevesebb figyelem jutott rá. Újabb állomás: a 2008-as eindhoveni Európa-bajnokságon ezüstérmes lett.

Mit gondol, kinek van igaza?

Az 2008-as pekingi olimpia azonban kudarc lett: 400 vegyesen csak 12. lett. Ugyanabba az előfutamba került, mint az akkori legjobb barátnő Jakabos Zsuzsa, pár tizeddel előzte meg. Amikor kijött a medencéből, nem látszott rajta az elkeseredettség, viccesen, humorral, lazán közelített a helyezése felé. 200-on 17. lett, századokkal maradt le a középdöntőről.

Irány az USA

Már akkor lélekben az egyesült államokbeli egyetemi életére készült, pszichológia szakra jelentkezett Los Angelesben. Ahonnan aztán gyorsan haza akart jönni, mert azt hitte, tud angolul, de ott mégsem értették meg.

Dave Salo lett az edzője, aki változtatott a hozzáállásán. Hitet adott neki, hogy érdemes még az úszással törődnie.

Hosszú Amerikában felszabadult lett, és nem csak azért, mert nem volt gondja többé azzal – itthon szűkös volt a választék –, hogyan vegyen cipőt a 41-es lábára.

2009-ben 400 vegyesen világbajnok lett, de már előtte is jól látszott, micsoda remek formában van, 200 vegyesen és 200 pillangón is érmet nyert.

Az úszósportban éppen ekkoriban a rongyos forradalom zajlott, és a magyarok végre a legjobb szuperdresszeket kapták, de érezni lehetett, nem csak abban van a titok.

„Elegem lett a faltól falig hosszakból, kissé belefásultam abba, hogy odahaza egyedül úsztam. A Los Angeles-i ösztöndíj mindent megváltoztatott körülöttem. Társaságban minden más, egymást húzzuk előre. Visszatért az életkedvem, valósággal újjászülettem” – értékelte az akkori időszakot Hosszú, aki 2010-ben, a budapesti Eb-n az első napot leszámítva folyamatosan nyert. Bár 400 vegyesen második lett, fülig érő szájjal állt a dobogón. A 4x200-as gyorsváltóban aranyérmes lett, az azóta elhíresült képeken látszott, hogy a lányok a kezükre írták a szerelmük nevét. Hosszú kivételével, aki csak annyit írt oda: titok.

2012 tavaszán kiderült a titok: Shane Tusup a választottja, aki segédedzőnek Dave Salo mellé került.

Előtte, 2011-ben pocsék versenyt produkált, semmi sem sikerült a sanghaji vb-n. Kiss László kapitány szomorúan állapította meg: nem volt felkészítve a versenyre, Salónak ugyanis fontosabb volt, hogy az egyetemi versenyeken jól szerepeljen. Ott száguldott is.

Erre a vb-re így emlékezett vissza:

Akkor nem tettem meg mindent, hátradőltem. Az erőfejlesztési edzéseket megspóroltam. Salo azt mondta, nem is kellene rajthoz állnom a vb-n. Kikerekedő szemekkel néztem rá, mert én azt nem tehetem meg.

Bele se merek gondolni, mit kaptam volna itthon, ha nem megyek el. Ellógtam egy-két edzésről, úgy voltam vele, előtte vb-t is így nyertem, miért ne sikerülne megint. Ha legyintettem, hogy erre az újabb adagra már nincs szükségem, megtehettem. A mellen olimpiai bajnok amerikai – magyar származású – Rebecca Soni egy csoportban volt velem, és ő csak egyszer úszott egy nap, míg én alapból kétszer. Úgy voltam vele, ha ő megteheti, én miért nem. De nem, én nem tehetem meg.”

Kiss kérlelte, jöjjön haza, Magyarországon készüljön fel a 2012-es olimpiára, de Hosszúnak akkorra már megromlott a viszonya Pass Ferenccel, így Kaliforniában maradt. Rá is ment az olimpiája, az áhított érem nem lett meg, negyedik volt az első nap, és akkor még nem lehetett sejteni, hogy a formája nem felfelé, hanem épp ellenkezőleg, lefelé megy.

Salo megsértette, akkor jött a sokszor ismételt, megalázó mondat:

Ne keseregj, nyiss egy szépségszalont.

Hosszú azonban Tusuppal belekezdett valami egészen másba. Rendíthetetlenül versenyezni kezdett, szinte minden kis versenyen elindult, rengeteg pénzt is keresett, eközben állt össze a fejükben a modell, hogy mit kell tenniük.

2013-ra már így, együtt és a versenyeket edzésnek felfogva kezdte a felkészülést. Ledobott vagy 7 kilót, amitől egyértelműen gyorsabb lett a vízben.

Kiss korábban hiába hívta fel a figyelmét a súlyára, egyszer sem fogyott le. Tusup kedvéért igen.

A korábban folyamatosan nassoló, az étvágyán nehezen uralkodó Hosszú fegyelmezett lett, ha kellett, koplalt, ha pedig már nem bírta, akkor csak a sárgarépához nyúlt a hűtőben, meg sem fordult a fejében az édesség, pedig imádja a palacsintát.

Transzformáció

Átalakult a teste, átalakult az úszása, és bár nagyon sokan kétkedve szemlélték a közös programjukat a rutintalan edzővel, az élet maximálisan őket igazolta.

A 2013-as barcelonai vb-n kétszer is aranyérmes lett, majd újra a világkupa-sorozatra ment, ahol – ez most nem túlzás – zsákszámra nyerte az érmeket, szinte minden versenyszámban rajthoz állt. Tízkilónyi éremmel fejezte be a szezont.

Hosszú Katinka 2013-ban
Hosszú Katinka 2013-ban
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A kínai média épp egy ilyen világkupán nevezte el Iron Ladynek, mert az olimpiai bajnok Je-Sivent úgy győzte le vegyesen, hogy előtte más számokban is indult.

2014-ben a berlini Európa-bajnokságon a két vegyes szám mellett megnyerte a 100 méteres hátúszást is. Nagyapjához hasonlóan Tusup is hátúszó volt, vele új technikát gyakoroltak. Bejött. A 4x200-as gyorsváltóban lehetetlen helyzetből, a hetedik helyről jött be bronzéremre, ő volt a befejező ember.

Az utolsó nap Kiss felkérte egy táncra, aminek az utóbbi napok fényében különös jelentősége lett.

2015-ben már a világ legjobb úszójaként és abszolút favoritként utazott a kazanyi vb-re. Előtte, májusban azonban komoly támadás érte Amerikából. A szaklapban doppingolással gyanúsította meg egy újságíró. Katinka perre ment.

Aztán Kazanyban nemcsak nyert két aranyat, hanem világrekordot döntött, a doppingvizsgálatok pedig negatív eredményt hoztak.
 

A világrekord különleges polcon szerepel az életében, értékesebbnek gondolja az olimpiai aranynál is, mert „a rekord azt jelenti, hogy egy időszakban nem volt senki más gyorsabb nálam”.

Amikor sikerült neki, elsírta magát a medencében.

De még nem volt vége, 400 vegyesen is nyert, és azt mondta utána: „Mostantól Iron Lady lesz a medencében, Katinka otthon marad a kis gondjaival a hotelben.”

Hosszú tudatosan építette az Iron Lady-imázst – a férje kitűnő marketingstratéga –, és hatalmas tömegeket mozgatott meg nemcsak a Facebookon, hanem a könyveivel is, hatalmas sorok alakultak ki, amikor vidéki városokban dedikált, Debrecenben például négyszázan akartak autogramot tőle.

Talán ezeken a körutakon érződött leginkább: nemcsak a legeredményesebb, hanem egyben legnépszerűbb sportolója is Magyarországnak.

Ezért is érzi úgy, hogy ezzel a támogatottsággal neki kell kiállnia a többiekért. Az ugyanakkor továbbra sem világos, mi a legkomolyabb sérelme, és mit is akar pontosan.

Az eddig a medencében rendkívül céltudatos Hosszú Katinka konokul és összeszorított fogakkal harcol, de nem látszik tisztán, miért. Ha a vaslady ráragadt az elmúlt években, az elmúlt hónapban a Hosszú=bosszú szóviccel jellemezhető a leginkább.

A kapitányváltás nem komolyan vehető cél, már eddig is részleteztük, milyen viszonyban volt Kiss-sel. Az viszont szembeszökő, nem érdekli, ha sérül.

Összefoglalásként ideírhatjuk, mit ért el eddig.  

  • Saját öltöző a Komjádiban – teljesítve.
  • Kamerák – úton a beszerzés. (Bár ő elemzőszoftvert kért.)
  • Saját masszőr – be akarták neki mutatni, nem fogadta.
Mi hangzott el pontosan Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján?

Amiért küzd papíron: sporttudományos szekció

Hosszú nyomatékosította, nem értik egymást, nem pénzt kért, hanem a neki szánt összeget is fordítsák fejlesztésre, alapozzák meg a jövő fejlődését. Hogy mindenkiből jöjjön ki a maximum, ne legyenek olyan versenyzők, akik a technikai és tudományos háttér miatt nem képesek nagy eredmények elérésére.

Gyárfás úszóelnök 12 milliót ígért neki egy évre, vagyis havi egymillióval segítette volna a felkészülését, feltételül szabta a 2017-es vizes vb promóciós videóján való szereplést, de ezt a szerződéstervezet Hosszú a sajtó előtt széttépte. Mintha kesztyűt dobott volna a szövetség, és leginkább Gyárfás arcába.

Gyárfás azt mondta, Hosszú Katinka pénzt akart a 2017-es vizes világbajnokságot promotáló filmért, amibe csak pár másodpercre került be. Szerinte ez a videó nem kerülne kereskedelmi forgalomba, csak a kazanyi vb-n mutatták be. Hosszú először állítólag igent mondott, utána meggondolta magát, és úgy tudjuk, milliós összeghez kötötte a szereplését.

Ezt a sztorit egyébként nem cáfolta soha, ugyanakkor Gyárfás is biztosan követett el kommunikációs hibákat: sms mutogatása, ajándéknak tüntette fel a pénzt, aztán azt mondta, a régi, édes Katinkát szeretné viszontlátni.

Ezek szerint „Mrs. Tusup” elveszítette a korábbi, bájosan mosolygós énjét. Legalábbis a harc idejére biztosan. 

Az nem vitás, hogy bárki lehet haragban a szövetséggel, de sokkal egyszerűbb lenne úgy felkészülni az olimpiára, ha gyorsan normalizálódna a viszony. Olimpiát lehet nyerni sokféleképp, dacosan, dühösen, sőt úgy is, hogy mások keresztbe tesznek.

Mert Hosszú most már olimpiát szeretne nyerni. Az uszodában világos céljai vannak, ebben a harcban homályos, milyen konkrétumot szeretne elérni. Elégedett-e a kapitány lemondásával, vagy továbbra is hisz abban, hogy akár az elnököt is képes elmozdítani, ha őt tekinti a fejlődés gátjának?