Megalázták és vérig sértették a legnagyobb úszóbajnokokat a vizes vb megnyitójával

D KOS20170708031
2017.07.11. 13:01 Módosítva: 2017.07.11. 14:14

Egykori olimpiai és világbajnok úszókat kértek fel szereplésre az utolsó pillanatban, majd egy napra rá közölték velük, hogy még sincs rájuk szükség a megnyitóünnepségen.

Az egyik érintett számolt be az Indexnek arról, hogy a vizes világbajnokság nyitóünnepsége kapcsán alaposan megsértették, sőt nyugodtan mondhatjuk, megalázták a magyar úszósport elmúlt három-négy évtizedének legnagyobb alakjait. Csupa olimpiai, illetve világbajnok úszót. A történet minden egyes részlete maga a döbbenet.

Mint azt bizonyára sokan tudják, a hétvégén kezdődő budapesti vizes világbajnokság egy egészen gigantikus megnyitóval rajtol pénteken. A rendezvény művészeti koncepciójának kidolgozása és megvalósítása a Művészetek Palotája (Müpa) feladata. Az intézmény nettó 1,8 milliárd forintért nyerte el a szerződést, a megnyitó teljes költségvetése pedig nagyjából nettó 3,4 milliárd forint.

A számok és a megbízott cég neve alapján maximális profizmust várna el az ember, ehhez képest a műsort rendező Káel Csaba megbízottja alig tíz nappal a megnyitó előtt kereste meg először az úszólegendákat – egy közvetítőn keresztül, telefonon –, hogy felkérje őket a műsorban való szereplésre.

A felkért sportolók igent mondtak a feladatra. Hat (!) nappal a megnyitó előtt kaptak írásos tájékoztatást a feladataikról, a főpróba időpontjáról és a megnyitó napjával kapcsolatos tudnivalókról.

A levélből az is kiderült, hogy a szervezőknek fogalmuk sem volt róla, milyen ruhát kellene majd viselniük a megnyitón, azt leszámítva, hogy fehér.

„Úgy tudom, hogy a FINA-val még folynak ez ügyben az egyeztetések, mert szeretnénk, ha az olimpikonok FINA-formaöltözéket kaphatnának. Ebben az esetben el kell kérjem majd a sportolók méreteinek adatait. Amennyiben a FINA-tól nem érkezik erre megerősítés, valószínűleg fehér öltözéket fogunk kérni tőlük” – írta a közvetítőnek a Müpa produkciós menedzsere, még egyszer hangsúlyoznánk, hat nappal a megnyitó előtt.

A rendezvény árának fényében egészen elképesztő, hogy csak az utolsó utáni pillanatban jutott valakinek eszébe „berángatni” a bajnokokat, hogy ad hoc betegyék őket a programba. Sportolóink azonban ezt is szó nélkül lenyelték, számukra sokkal többet jelentett a felkérés annál, hogy ne tudjanak felülemelkedni a részleteken, mesélte forrásunk. Aztán egy nap múlva megint levelet kaptak, amiben közölték velük, hogy sajnos még sincs rájuk szükség. Így, szó szerint.

Az éjjeli próba során a rendező úgy döntött, hogy a rendezvényen mégsem lesz szükség az olimpikonokra

– többek közt ez állt a Müpa hozzájuk is eljutó levelében. A produkciós menedzser azzal indokolta a változást, hogy a főpróba előtt már nincs módjuk rendesen lepróbálni a dolgot.

„Nem szoktam foglalkozni az eredményeimmel. Tíz évben egy-két olyan nap van, amikor azt gondolom, hogy a múltam miatt fontos lehetnék. Ez egy ilyen nap lett volna” – fogalmazott egyik olimpiai bajnok úszónk mélységesen csalódottan.

Jelen helyzet szerint a volt úszók közül biztosan csak Egerszegi Krisztina kap szerepet a nyitóünnepségen, akinek a legendákkal közös jeleneten túl egy másik feladata is van a műsorban, amit meghagytak. Ahogy mi tudjuk, ő is csak azért nem mondta vissza a dolgot, mert a szavát adta a szervezőknek.

Egyébként Egerszegi fellépőruhájával is gondok voltak, a hírek szerint végül miniszteri közbenjárás kellett hozzá, hogy ne konfekcióméretben kelljen majd színpadra lépnie, hanem rászabjanak egy formaruhát.

Információink szerint Seszták Miklós fejlesztési minisztert, a világbajnokság szervezőbizottságának elnökét mélyen felháborították a történtek, ezért több különböző lépés is történt a megsértett sportolók kiengesztelésére. Legfőként felajánlották, hogy egy teljesen új rendezvényt szerveznek nekik a Duna Arénában, ám ezt a felkérést elutasítás fogadta. 

Ha letérdelnek, akkor sem leszünk ott

– mondta erről egyikük, sőt ezen a ponton a közvetítő is közölte, hogy kiszállt.

Az ügy kapcsán azt is megtudtuk forrásunktól, hogy a világbajnokság szervezői, illetve a Magyar Úszó Szövetség vezetői a rendelkezésre álló, másfél ezernél is több VIP-napijegyből összesen 20-25 darabot különítettek el úszósportunk egykori nagyjainak.

(Borítókép: Színpadfények a 17. FINA Világbajnokság megnyitója helyszínén a Lánchíd pesti hídfőjénél a július 14-i nyitóünnepségről tartott sajtótájékoztatón 2017. július 8-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)