Benedek: A vége mindig ez a három legfontosabb meccs

2015.06.08. 10:53

Három hét múlva kezdődik a vízilabda-világliga, Benedek Tibor szövetségi kapitány a Vlv.hu-nak adott interjút.

Benedek korábban azt mondta, a szerb és az olasz vízilabda kiemelkedik a mezőnyből, szerinte „ez most már nem így van. Valóban, az első évben volt még az olasz-szerb, aztán már csak a szerb magaslott ki. De már nem állítok fel ilyen rangsort, mert nem kell. Két éve dolgozunk együtt, a magyar vízilabda újra ott van a legjobbak között, és ezt az állítást szerintem senki nem cáfolhatja meg.” 

A csapatáról azt mondta, szerinte mindenkinek magának kell megtalálnia a motivációt, ő reményei szerint olyan 13 játékost hívott be a válogatottba, akik ilyenek.

Bízom abban, hogy a Világligán szereplő tizenhárom meg fog győzni, mert az nagyon jó lenne, örülnék, ha ugyanez a tizenhárom lehetne a vb-csapat is. Összehasonlíthatatlanul komolyabb Világliga-torna lesz ez, mint az előző kettő volt. Mindenki sokkal erősebb lesz, már a legjobb csapatával fog érkezni, annak ellenére, viszonylag keveset, csak két hetet lehet készülni a szuperdöntőre. 

A játékosai mostanáig szabadságon lehettek, de most két hét felkészülés következik. „Nagyon fontosnak tartom a Világligát, szerintem ott már készen fog állni a csapat a nagy küzdelmekre is. Igazából ezért dolgoztunk év közben annyit, hogy ez a két hét most elég legyen, s nyugodt szívvel állhassunk ki már ezekre a mérkőzésekre is”.

Új szabályokkal is szembesülhet a csapat, és kisebb pályán játszanak, mint a majdani vb-n. Erre Benedek azt mondta, „a kis pálya nem annyira megterhelő, viszont a Világliga szuperdöntőjében minden nap lesz mérkőzés. A nagy pályán fizikálisan sokkal nehezebb lesz, de a vb-n minden meccs után lesz pihenőnap, ráadásul a sorsolás eredményeként a mi első hetünk elvileg nem annyira nehéz. Szerintem könnyen át fogunk állni, ettől nem tartok, meg fogjuk oldani”.

Hogy milyen csopoortba kerültünk a vb-n, arra azt mondta, nem sír emiatt. „Amikor nehéz volt az Eb-n a sorsolásunk, azt is elfogadtunk, akkor aszerint készültünk, most eszerint készülünk. Arra kell számítanunk, hogy a csoportkör után lesz három mérkőzésünk, ami eldönti, hogy dolgoztunk, s hogy mit ért az idei évünk. Igazából mindig is erről szólt, mindegy, hogy jutsz oda, a vége mindig ez a három legfontosabb meccs.”

A teljes interjút a Vlv.hu-n elolvashatja, Benedek beszél még a stábjáról, és hogy mit vár a nyárra.