Óriási csata és ötméterespárbaj után vb-aranyérmes a magyar férfi pólóválogatott!

D KOS20230729045
2023.07.29. 12:16
A magyar válogatott aranyérmet nyert a Fukuokában zajló vizes világbajnokság férfi vízilabdatornáján, miután a szombati fináléban ötméterespárbaj után 14–13-ra legyőzte a tokiói olimpián döntős görög gárdát.

.

A fináléban való részvétellel a párizsi olimpiai szereplést már kiharcoló magyar férficsapat a 12. vb-érmét szerezte, ezek között a negyedik világbajnoki címüket gyűjtötték be 1973 (Belgrád), valamint 2003 és 2013 (mindkettő Barcelona) után. A görög férficsapat története első vb-döntőjét elveszítette ugyan, de három bronzérmet (2005, 2015, 2022) követően ezúttal ezüstéremmel térhet haza.

A múlt és a statisztika a magyarok mellett szólt, hangsúlyos figyelmeztetéssel

Fukuoka előtt a vb-ken a magyarok mind a kilenc mérkőzésüket megnyerték a görögök ellen, ebből a legutóbbi négy már egyenes kieséses szakaszra esett: 2003-ban (9–8), 2005-ben (7–6) és 2017-ben (7–5) az elődöntőben gyűrtük le őket, 2013-ban (9–3) pedig a negyeddöntőben.

A görögök először az 1997-es athéni világkupa elődöntőjében kerekedtek a magyarok fölé (8–4), ezt követően a 2021-es tokiói olimpiáig vártak a következő győzelmükre világversenyen. Akkor viszont mindjárt kétszer is ők bizonyultak jobbnak: a csoportban 10–9-re, az elődöntőben 9–6-ra.

Idén a Los Angeles-i világkupadöntőben már találkoztunk a görögökkel: akkor a negyeddöntőben 6–4-re győztünk.

A magyarok útja a vb-döntőig:

  • –Japán 16–8 (csoportkör)
  • –Horvátország 12–10 (csoportkör)
  • –Argentína 21–13 (csoportkör)
  • –Egyesült Államok 13–12 (negyeddöntő)
  • –Spanyolország 12–11 (elődöntő)

A görögök útja a vb-döntőig:

  • –Ausztrália 13–9 (csoportkör)
  • –Kazahsztán 18–2 (csoportkör)
  • –Egyesült Államok 15–14 (csoportkör)
  • –Montenegró 10–9 (negyeddöntő)
  • –Szerbia 13–7 (elődöntő)

Érdekesség, hogy mindkét válogatottnak volt olyan meccse Fukuokában, amit utolsó másodpercben szerzett góllal nyert meg.

A görögök az Egyesült Államok elleni csoportkörös összecsapáson a félidőben ötgólos hátrányban voltak (9–4), a negyedik negyedben 4:50-nél pedig még mínusz hárommal álltak (13–10). Aztán a maradék 3:44 percben öt gólt lőttek! A győztes találatot az utolsó másodpercben Papanasztasziu szerezte. 

A magyarok hasonló élményt a spanyolok elleni elődöntőben élhettek meg: az utolsó 3:12 percet 3–0-ra hozták le, így 9–11-ről 12–11-re fordítottak, Manhercz Krisztián lövése a dudaszó pillanatában döntötte el a meccset, a labda szinte a spanyol kapus testén keresztül csorgott be.

A döntőben a görögök szereztek vezetést, amire a magyarok hárommal válaszoltak

Varga Zsolt szövetségi kapitány döntése értelmében a Vigvári fivérek nem kerültek ezúttal a meccskeretbe. A szombati döntő első negyedében kezdésnél elhoztuk a labdát, fórt harcoltunk ki, de Vámos lövését védte a görög kapus. A fordulás után hasonló szituációban a görögök már megszerezték a vezetést, majd a folytatásban Vogel védett kettőt, Zalánki meg kettőt vágott, így fordítottunk. Utóbbi helyezett távoli lövését második szándékú pöccintés követte, már centerből! Vámos góljával a negyed közepén kétgólosra nőtt a magyar előny, amit fórból csökkentett az ellenfél. Hiába tartott már négy védésnél a görög kapus, Fekete Gergő éles szögből köszönt be neki. A hátralévő két percben a védekezések játszották a főszerepet, nem született újabb találat (4–2).

A második felvonás első részében nehezen álltunk fel támadásban, az elején két percig lövőhelyzetig sem tudtuk vinni az akciókat. A negyed felénél akciógóllal szépítettek a görögök – Vogel feje fölé érkezett a lövés –, erre Manhercz felelt meg emberelőnyből egy pattintott, vasról kipattanó lövéssel. Egyenlő létszámnál kikényszerített magyar lövések jöhettek csak, miközben hátul sorra kaptuk a kiállításokat. Vámostól jött egy remek blokk, majd magyar kapufák után Fekete került ziccerbe, amit nem tudott gólra váltani. Közelített az ellenfél, de nem ért utol minket  (5–4).

Fordult a kocka, már mi üldöztük a rendre fórhoz jutott görögöket

A harmadik negyed magyar blokkalt indult, de mielőtt nagyon örültünk volna, kontrát plusz kiállítást fújtak ránk, a görög akciónál pedig büntetőt, amiből egyenlített a rivális. Német küzdött nagyot centerben  volt labdaszerzése, de a bejátszás utáni brusztnál fújást már nem kapott , majd távoli lövéssel a görögök a mérkőzésen először megszerezték a vezetést. Varga Dénes lóbált, de három görög közös erővel szerelte, így a negyed közepén emberelőnyben támadhattak a közte kettőért. Nem tudtak azonban élni a lehetőséggel, Jansik zavarta meg a passzjátékukat, a támadóidejük pedig lejárt. Kettős fórhoz jutottunk, Vámos pedig egyenlített. Két kivédekezett görög emberelőny után távoli lökettel ismét az ellenfél került előnybe. Fegyelmezettek voltak a csapatok, megúszásra esély sem mutatkozott. A görög fórra annál inkább – sorra kaptak a centerre , de jól védekeztünk, így nem sokszor profitált a pluszemberből az ellenfél. Magyar időkérés után Manhercz akciógólt lőtt, egyenlítettünk (77).

A negyedik felvonás érdemi része Jansik góljával indult, majd azonnal emberelőnyhöz jutottak a görögök, kapufa után az újabb lövést Vogel már védte. Vámos szétbombázta a kapufát, és fel sem állt még a görög csapat a támadáshoz, máris fórhoz jutott, amiből már egyenlített. Feszes védekezések mellett abszolút nyílt volt a csata, véletlenül sem engedte el egyik fél a másikat.

Manhercz pedig varázsolt egyet, labdával fordult le a védőjéről, és helyezett a kilépő görög kapus hóna alatt a kapuba. Klasszis teljesítmény!

Félklasszis a túloldalon, éles szögből érkezett az újabb görög gól. Zalánki emberelőnyös góljával vette vissza a vezetést a magyar csapat, de ismét válaszoltak a görögök, Vogel védett, majd könyökével a kapuba sodorta a labdát. A negyed utolsó két percére ikszre fordultak a felek, majd Manhercz lőtt kapufát, Vargáét pedig a kapus védte. Először alakult ki a találkozón lefordulás, abból aztán Manhercz kipontozódása után három a kettes akció, de hiába a plusz görög ember, Vogel bravúrral belekapott a közeli lövésbe! A görögök véleményesen szereztek labdát, majd időkérés után fórban támadhattak, 36 mp volt hátra ekkor. Varga Dénes azonban blokkolt! Megvolt még a magyar akció, de kapufát szereztünk, nem győztes gólt (10–10).

Vogel volt az ötméterespárbaj hőse!

Az ötméterespárbaj az első kör után 2–2-re állt, Vogel pedig három védéssel, amelyhez a hetedik párban még egyet, a vb-aranyérmet jelentő hárítást tette hozzá! Vámos kettőt, Varga Dénes és Zalánki egyet dobott be.

A mostani csapatból Vámos Márton és Varga Dénes már a 2013-as keretnek is tagja volt, így kétszeres vb-aranyérmesként csatlakoztak a magyar férfi szakágban ezt a bravúrt eddig magáról eddig egyedül elmondó Madaras Norberthez, a szövetség elnökéhez.

És a végére egy nagyszerű egyéni elismerés: a torna legjobb játékosának Zalánki Gergőt választották meg!

A döntő előtti helyosztókon a spanyolok 9–6-ra legyőzték a szerbeket, így az előző tornán, tavaly Budapesten győztes együttes bronzéremmel vigasztalódhatott. Az 5. helyet Olaszország, a 7. helyet az Egyesült Államok szerezte meg, előbbi ikszes első félidőt követően 16–9-re lelépte Franciaországot, utóbbi ötméterespárbajt követően 17–15-re bizonyult jobbnak Montenegrónál.

A magyar női válogatott a hatodik helyen zárta a tornát, miután a pénteki helyosztón 11–11-es döntetlent követően az ötméterespárbajban 4–2-re kikapott az Egyesült Államoktól.

A magyar férfi vízilabda-válogatott vb-kerete:

  • Kapusok: Lévai Márton, Vogel Soma
  • Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Vigvári Vendel, Molnár Erik, Vigvári Vince

Vizes vb 2023, Fukuoka, férfi vízilabdatorna:

döntő:

Magyarország–Görögország 14–13(42, 12, 23, 3–3, 4–3) – ötméterespárbaj után

további eredmények:

a 3. helyért:

Spanyolország–Szerbia 9-6 (3–3, 3–2, 2–0, 1–1)

az 5. helyért:

Olaszország–Franciaország 16–9 (1–2, 3–2, 7–3, 5–2)

a 7. helyért:

Egyesült Államok–Montenegró 17–15 (3–3, 4–4, 3–3, 2–2, 5–3) – ötméteresekkel

(Borítókép: Magyarország a döntőben. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)