Malvin
9 °C
25 °C

Traffipax ellen is segít a technika

2012.05.16. 13:29

Lejárt az egymásra villogás és a villogó fényhidat imitáló karkörzés kora, a hétköznapokba is beszivárgó csúcstechnológia segítségével több módszer is akad arra, hogyan védhetjük ki a fix, illetve bejelentett sebességmérő eszközöket, de az orvul támadó traffipax ellen is van okostelefonos segítség.

A legegyszerűbb talán a passzív eszközök esete. Ez a megoldás ugyanis a GPS-ek érdekes helyszínekre kitalált megoldását, az úgynevezett Point of Interestek (POI) létét használják ki. A GPS adatbázisát legkönnyebben a fixen kihelyezett kamerák esetében használhatjuk, ezeket akár mi magunk is felvihetjük az adatbázisba.

A GPS-alkalmazások gyártói általában igyekeznek kiszolgálni a lakosság ilyen irányú igényeit, így például az iGO My Wayt készítő cég térképfrissítő oldalán is találunk olyan adatbázisokat, amiket letöltve a világ nagy részén értesülünk a fix kamerákról. Persze érdemes utánanézni, hogy mennyire szigorú az adott ország, a német és osztrák utak melletti sebességmérőket tartalmazó adatbázist például mindenki csak saját felelősségére használja, arrafelé ugyanis minden olyan eszköz tiltott, ami jelzi a traffipaxokat.

Az okostelefonok a traffipaxok elleni küzdelemben is segítenek: a legnépszerűbb platformokra több olyan alkalmazás is elérhető, amik segítenek abban, hogy ne száguldjunk rossz helyen. A legegyszerűbb megoldást az Androidon elérhető, Traffipaxjelző elnevezésű program adja, illetve az ehhez hasonló szoftverek. A fejlesztők vállalják, hogy a háttérben futó program folyamatosan összehasonlítja majd a helyzetünket azokkal a koordinátákkal, ahol a rendőrség előzetes ígérete szerint mobil sebességmérőt helyeznek ki. A dolog hátránya, hogy a használatához egyelőre mobilinternet-előfizetés kell, ráadásul korántsem biztos, hogy a rendőrök be is tartják azt a tervet, amit nyilvánosságra hoznak.

A következő lépés a Waze-hez hasonló közösségi alapokon működő GPS-applikáció. A Waze lényege (persze amellett, hogy megmutatja, hogy kell eljutni A-ból B-be), hogy az utazók maguk adnak információt az aktuális forgalmi helyzetről. Pár gombnyomással a dugókhoz, balesetekhez és útépítésekhez hasonlóan az út mellett álló traffipaxot is jelezhetjük a program szintén arrafelé járó használóinak. Ha út közben a „rendőr” kategóriára kattintunk, a közeg pontos pozíciója mellett azt is megadhatjuk, hogy jól látható, vagy rejtőzni próbáló egyenruhásról van-e szó. Az egyetlen, a program használatával kapcsolatban felvetődő probléma jogi jellegű: mivel KRESZ szerint a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobilt nem használhat, ha szabályszerűen akarunk segíteni a többi Waze-júzeren, félre kell állnunk addig, amíg bepötyögjük az információkat.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.