A Facebook miatt rosszul alszanak a fiatalok

2017.01.18. 16:13

Minden ötödik fiatal rendszeresen felkel éjjel, hogy ellenőrizze az üzeneteit a közösségi médiában. Emiatt jóval fáradékonyabbak, mint a nyugodtan alvó társaik, és ez a közérzetükön is nyomot hagy – írja az MTI.

A kutatáshoz több mint 900, átlagosan 12-15 év közötti iskolást toboroztak, akik kérdőívet töltöttek ki arról, milyen gyakran kelnek fel éjjel, hogy ellenőrizzék üzeneteiket a közösségi médiában, illetve hogy mikor fekszenek le és mikor kelnek. Arra is válaszolniuk kellett, hogy mennyire érzik magukat jól az életük különböző területein, például az iskolában és a barátok között, és hogy mennyire elégedettek a megjelenésükkel.

  • A válaszadók közül minden ötödik mondta, hogy szinte minden éjjel felkel, hogy csatlakozzon a közösségi médiához. Erre jellemzően több lány volt hajlamos, mint fiú.
  • Az éjjelente közösségi médiát használók, illetve azok körében, akik reggelente rendszertelenül keltek fel, háromszor gyakoribb az az állítás, hogy állandóan fáradtak az iskolában, mint azoknál, akik végigaludták az éjszakát, illetve minden nap ugyanabban az időben keltek fel.
  • Akik folyamatos fáradtságra panaszkodtak az iskolában, átlagosan sokkal boldogtalanabbnak mondták magukat, mint a többiek.
  • A fiatalok több mint egyharmada legalább hetente egyszer felkel éjjel, hogy ellenőrizze az üzeneteit.

A tanulmány azt is jelezte, hogy további kutatásokra van szükség annak kiszűrésére, hogy az iskolai fáradtságért mennyiben felelős a közösségi média, és mennyiben okozzák azt más tényezők. Az is feltárásra vár, hogy a fiatalokra milyen hatással van a kialvatlanság.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM