Vilma
-7 °C
4 °C

Bármikor támadhat az új Sobig féreg

2003.08.26. 12:19
Szakértők szerint a Sobig.F féreg megalkotója jelentős bevételt szerezhetett a kártékony program segítségével, ezért nagyon valószínű, hogy újabb variánsok fognak megjelenni.
A Sobig vírusokat úgy készítették el, hogy a megfertőzött számítógépekre feltelepülő program segítségével névtelenül lehessen kéretlen reklámleveleket küldeni, ami roppant hasznos lehet a spammelőknek, akik általában szeretnek a háttérben maradni. Mikko Hypponen, az F-Secure vírusirtó vállalat kutatója szerint a vírus létrehozója eladta a spammelőknek azt a listát, amely a megfertőzött számítógépek elérhetőségét tartalmazza. Szerinte biztosra vehető, hogy a vírus megalkotóját a pénzszerzés motiválta.

Nehezen fogják elkapni

Az is feltételezhető, hogy a legújabb Sobig variánst elkészítő programozó (vagy programozói csoport) újabb változatokat fog készíteni, mondta a ZDNetnek Joe Stewart, a hálózati védelemmel foglalkozó Lurhq vállalat biztonságtechnikai kutatója. Szerinte nem valószínű, hogy a hatóságok egyhamar megtalálják a Sobig szerzőjét.

"Az illető láthatóan nagyon jól ismeri a proxy szerverek használatát (amelyekkel biztosíthatja a névtelenségét). Túlzás lenne azt gondolni, hogy egy IP cím alapján meg lehetne találni őt" - mondta Stewart. Ezzel Joe Hartmann, a Trend Micro vírusirtó vállalat észak-amerikai részlegének elnöke is egyetért: az elkövető a proxy szerverek mellett lopott hitelkártyát is bevetett a siker érdekében, tehát igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy az FBI ne találja meg.

Felgyorsult a vírusgyártás

Az első Sobig féreg januárban jelent meg, és a készítők ennél a változatnál még nem határoztak meg lejárati dátumot. Körülbelül négy hónappal később jelent meg a Sobig.B, a következő variánsok felbukkanására azonban már alig 1-3 hetet kellett várni. Hypponen szerint annyira felgyorsult az újabb változatok előállítása, hogy a Sobig.E már egy héttel a Sobig.D lejárati dátuma előtt megjelent. A Sobig.F variáns elméletieg szeptember 10-én fog leállni, és több mint valószínű, hogy még azelőtt meg fog jelenni egy új variáns.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.