Piroska
-10 °C
1 °C

Áldozataival tetriszezik a féreg

2005.01.14. 11:45
A megfertőzött gépek használói orosz videojátékkal szórakozhatnak, miközben a háttérben munkálkodó féreg újabb megtámadható hálózatokat keres.
Az emailben terjedő férgek gyakran keltik azt a látszatot, hogy a fertőzött levél csatolt állományában egy népszerű popsztár meztelen képei vagy egy aprócska játékprogram lapul, de ritkán teljesítik ígéretüket, inkább a károkozásra koncentrálnak. A Cellery néven ismert féreg azonban nem hazudik, valódi tetriszt tartalmaz, jelentette be az informatikai biztonsággal foglalkozó Sophos.

Céges gondok

Miközben a számítógép-használó nyugodtan tetriszezik, a féreg körülnéz a belső hálózaton, hogy talál-e még a környéken olyan számítógépeket, amelyek Microsoft Windows operációs rendszert futtatnak és megtámadhatóak. A Sophos szerint a Cellery elsősorban azoknak a vállalatoknak okozhat gondot, amelyek engedik a számítógépes játékok futtatását, mivel az alkalmazottak azt hihetik, hogy csupán egy újabb egyszerű játékkal bővült a céges kínálat, írta a Cnet.

Volt már ilyen

A kártékony kódok korábban is próbáltak játékok segítségével terjedni, több mint négy évvel ezelőtt például egy másik tetriszes féreg terjedt az internetes csevegőszobákban. A Sophos jelentése nem említette a korábbi férget, ezért nem lehet tudni, hogy a két tetrisznek van-e köze egymáshoz. Az első számítógépes vírus is egy játékhoz kötődik: az 1975-ben létrehozott Pervade az UNIVAC rendszereken terjedt, mágneses kazettákon, és az Animal elnevezésű játékot hirdette.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.