21 megabitre gyorsít a Vodafone

2009.11.04. 16:40
39 hozzászólás

Kevés konkrétum derült ki arról, hogy a Vodafone mikor és hol akarja bevezetni a hálózatán 21 megabites letöltési sebességet.

A Vodafone belevágott a HSPA+ technológia műszaki tesztelésébe, amit az irodaházuk mélyén lévő laborban szerdán be is mutattak. A cég laptopjain a letöltési sebességet mérő Speedtest.net mutatója nagyjából a 20 megabitnél állt meg, a hálózat ennyi adatot tud továbbítani másodpercenként.

Mikor lesz elérhető a technológia? Egyelőre nem tudni. Beck György, a Vodafone vezérigazgatója a sajtóbeszélgetésen annyit árult el, hogy a 21 megabites kapcsolathoz szükséges nagyberuházásokat valamikor jövőre kezdik el, és a csúcssebesség ott lesz elérhető, ahol igény is van rá. Például aki csézik, vagy más online játékot játszana a mobilneten, az valószínűleg szeretne gyorsítást. A laborban 30 ezredmásodperces késleltetés jött ki, ami már elég jó, és a játékoknál ez az érték mindennél fontosabb.

Azt is megmagyarázták, hogy miért nem vezetik be 21 megabitet mind a 377 hspa-val lefedett településen. Beck György úgy fogalmazott, hogy a létező kapacitásaikat hamar kihasználják az ügyfelek, és ismét szó volt a 900 MHz-es frekvencia újrahasznosításáról. Ha ugyanis a Nemzeti Hírközlési Hatóság újrarendezné a 900MHz-es frekvenciatartományt, és azon - a korábbi uniós döntésnek megfelelően - végre gyors HSPA-hálózatot is lehetne működtetni, akkor olcsóbban lehetne mobilnetes hálózatot építeni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a mobilinternet kisebb településekre is eljutna.

Beck György kritizálta a szélessáv elterjesztésére irányuló állami törekvéseket. Sok pénz jut vezetékes szélessávra, de nem elég a mobilra, mondta a cégvezér, aki szerint a drótnélküli hozzáférés is szerepet játszhatna az elmaradott régiók felzárkóztatásában.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!