Friss kommentek

 • onlame: Medgar: Az a szitu, hogy az Amtel behúzza a saját kábeleit a házba, és az új szabályozás csak a ház faláig ér. 2016-05-27 10:57
  Megszűnnek a társasházi netmonopóliumok
 • Reszelő Aladár: A hűségidőt mint ilyet nem kellene engedni, és új társasház sem kaphat használatbavételi engedélyt, ha nincs lehetőség minimum 2 szolgáltatónak az infrastruktúra kiépítéséhez. Vagy... 2016-05-27 10:47
  Megszűnnek a társasházi netmonopóliumok
 • konrada: Összefoglalva: Ha valakit az ár érdekel, akkor Digi, ha az ügyfélszolgálat milyensége, akkor UPC. 2016-05-27 10:19
  Megszűnnek a társasházi netmonopóliumok

Inforádió

Megszűnnek a társasházi netmonopóliumok

tegnap, 16:42 Módosítva: 2016-05-27 11:38:12
150
33 hozzászólás

Sok internetező szív azzal, hogy nem tud másik, olcsóbb vagy jobb szolgáltatót választani, mert a konkurencia nincs jelen a környéken, de egy törvénymódosításnak hála ez a helyzet hamarosan megváltozhat.

Szennyvízhálózatban, gázcsövek mentén, és az áramszolgáltatók oszlopain is kötelező lesz helyet biztosítani a hírközlési szolgáltatóknak, hogy fejleszteni tudják a szélessávú hálózatukat

- ez áll az elektronikus hírközlési törvény (Eht.) július 1-én hatályba lépő módosításában. Ennek óriási a jelentősége, mert a hálózatépítésben még mindig a földmunka a legdrágább, ez teszi ki az összköltség 60-70 százalékát - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság csütörtöki háttérbeszélgetésén.

A magyar törvényhozás egy 2014-es uniós irányelvet implementált csöppnyi késéssel. Az új szabályok értelmében bármely szolgáltató köteles lesz információkat kiadni az őt megkereső hírközlési szolgáltatónak, hogy hol vannak vezeték hordozására alkalmas oszlopai, vagy optikai kábel behúzására alkalmas szabad csőnyílásai. Ha rendelkezik ilyesmivel, akkor azt köteles átengedni.

„Ezt nagyon várják a hírközlési szolgáltatók, mert bizonyos területeken egyáltalán nem tudnak építkezni” - mondta Beke Nándor szabályozási igazgató. Persze az NMHH számít jogvitákra is azzal kapcsolatban, hogy a szolgáltatók hajlandók-e átengedni az infrastruktúrát, és még több esetben arról, hogy milyen áron lesznek hajlandók engedni.

Összességében arra számít az NMHH, hogy a szabályozásnak hála csökkenni fognak a díjak, és ez lökést ad a szélessávú fejlesztéseknek. 

Olyan területeken is kiépülhetnek párhuzamos hálózatok, ahol eddig gazdasági vagy más okból eddig ez nem ment.

A társasházak lakói is jól járhatnak, mert ott is kötelező lesz biztosítani, hogy egy újabb szolgáltató betelepülhessen a házba. Onnantól viszont a lakókon múlik, hogy az ingatlanon belüli hálózatépítést is engedélyezzék, ami elképzelhető, hogy a fúrással jár.

Nagyon úgy tűnik az adatok alapján, hogy szigetszerűen erős verseny alakult ki - mondta Beke Nándor. Ugyanakkor az is látható, hogy bizonyos városokban teljesen más árazást alkalmaznak, mint két faluval arrébb. Az NMHH arra számít, hogy a közművek jobb kihasználtsága, és az ezzel járó díjcsökkenés, végül a fogyasztói árban is megjelenik. Ezt azonban a hírközlési hatóság nem tudja befolyásolni, mert a távközlés kiskereskedelmi piacon az EU-ban nincs árszabályozás.   

Az új törvény szigorúbban szabályozza a felek közti kommunikációt, és azt is meghatározza, hogy mit kell tartalmaznia az ajánlatnak, a megkeresést követően hány napon belül kell létrejönnie a megállapodásnak, és kivétel nélkül felsorolják azokat az eseteket, amikor elutasítható az együttműködés.

A hálózatfejlesztés segíti majd az e-közmű-rendszer is, a terv ugyanis az, hogy a szolgáltatók egy online térképes adatbázisban is megnézhessék, kinek merre van hírközlési célra is használható infrastruktúrája. Most ezt egyáltalán nem látják a távközlési cégek, úgy kell odamenniük a közműszolgáltatókhoz, hogy az őket érdeklő szakaszon hol található infrastruktúrájuk.

33 hozzászólás Tovább

Nem tud telefonálni? Most lopják az autót!

tegnap, 15:45 Módosítva: 2016-05-27 13:08:55
6
0 hozzászólás

Legközelebb, amikor vételi zavart észlel a mobilhálózatban, jusson eszébe az a lehetőség is, hogy autótolvajok dolgoznak a környéket. A bűnözők ugyanis gyakran használnak rádiós jelzavarókat, hogy blokkolják a környéken leparkoló autók rádiós kulcsait, abban bízva, hogy egy-két tulaj nem veszi észre az átverést, és otthagyják az autójukat lezáratlanul.

Szólj hozzá! Tovább

LG G5: az év legjobb félkész telefonja

május 25., 20:52 Módosítva: 2016-05-26 14:53:37
71
0 hozzászólás
2015-ben komoly küzdelem volt a Samsung és az Apple között a legjobb csúcsmobilok versenyében. Az LG azoknak kínált megoldást, akik sem az egyik, sem a másik cég filozófiáját nem érzik magukénak, mégis szerettek volna egy telefont, amely kitűnt az átlagos készülékek közül. Az LG G4 idén kiadott utódja viszont furcsa, kísérletezős irányban indult el – ez például a világ első, valóban moduláris telefonja.

Miközben a világ szép lassan minden telefongyártója egy dizájnt követ (most hagyjuk, hogy a Samsung rajzolta körbe az Iphone-t, vagy az Apple dizájnereinek kellett egy kis dél-korea a megvilágosodáshoz), a másik dél-koreai cég, az LG új telefonja úgy képes egyedi maradni, hogy közben sutba vágja azt a hajlított telefonos dizájnt, aminek népszerűsítésén jó másfél éve dolgoznak.

Nincs több banán

A G5 ugyanis nem banán alakú, ráadásul nincs rajta piperkőc bőrhátlap: egy darab fém az egész. A teljesen egyszerű dizájnban egyetlen szokatlan dolog van, a kijelző tetején csak sikerült némi lejtést elhelyezni, de ennek gyakorlati jelentősége nincsen.

Fontos változásnak mondható, hogy a hangerőgombok a telefon hátlapjáról visszakerültek oda, ahol minden más telefonon is vannak, vagyis oldalra. A bekapcsológomb viszont maradt ott, ahol a G2 óta van: a hátlapon, pont a mutatóujj begye alatt. Tartom a tavalyi véleményemet, hogy ezeket a gombokat a hátlapra tenni tökéletes megoldás, de tény, hogy van előnye és hátránya is a dolognak. A hátrány, hogy a hátlapra tett gomb csak akkor működik, ha a telefon nem pont azon fekszik, vagyis ha nem épp az asztalon pihen mellettünk. Ez a hátrány erősödött meg azzal, hogy a bekapcsológombban már ujjlenyomat-olvasó is van, vagyis most úgy megy a bekapcsolás, hogy

 • ha a kezünkben tartjuk a telefont, egyetlen érintés az egész (nekem sikerült többször véletlenül is bekapcsolni),
 • ha az asztalon van, és nem akarjuk felemelni, akkor vagy bepittyogjuk a képernyőn a kódot (ami azért elég lassú), vagy mégis fel akarjuk emelni a telefont.
Szólj hozzá! Tovább

Ebben lesz menő az Android N

május 21., 16:38 Módosítva: 2016-05-22 14:16:37
43
21 hozzászólás

Megjelent az Android N béta változata, és szokatlanul egyszerű letölteni az erre alkalmas Nexus mobilokra. Csak be kell lépni a Google-fiókunkkal a tesztelői programba, és pillanatokon belül megjelenik a készüléken egy értesítés, hogy új rendszerfrissítés érhető el.

Persze a nem végleges szoftverekben előfordulhatnak hibák, és a fejlesztőnek még csak magyarázkodnia sem kell, ha valami baj történik, de így sem marad le semmiről. Itt bemutatjuk azokat az újdonságokat, amelyek ősszel, a végleges Android N-ben is láthatók lesznek.  

21 hozzászólás Tovább

Óriási siker a demenciakutató mobiljáték

május 20., 13:03 Módosítva: 2016-05-21 18:54:32
547
20 hozzászólás

Alig két héttel a bevezetése után világszerte több mint egymillió ember töltötte le a Sea Hero Quest (A tenger hőse) nevű mobiljátékot, amelyet a demenciakutatás előmozdítására fejlesztettek kutatók a Glitchers játékfejlesztő céggel és a Deutsche Telekommal együttműködve. A globális számhoz a magyar felhasználók kiemelkedő arányban, több mint hetvenezer letöltéssel járultak eddig hozzá – írja közleményében a Magyar Telekom. Több mint ötven országban az iOS-es és az androidos letöltési toplistákra is felkerült a játék.

20 hozzászólás Tovább

Családi hozzáférés lesz az Androidon

május 19., 15:47 Módosítva: 2016-05-20 06:56:06
31
5 hozzászólás

A Google végre lehetővé tette, hogy a Play Áruház szoftverboltban megvett appokhoz az egész család hozzáférjen, ne csak egyetlen felhasználó. Ebben több év lemaradása volt a Google-nek, hiszen a családi megosztást a Microsoft és az Apple elég régen lehetővé tette. 

5 hozzászólás Tovább

Kezdődhet a Nokia feltámadása

május 18., 12:52 Módosítva: 2016-05-25 13:23:28
945
40 hozzászólás

A Nokia szerdán bejelentette, hogy egy új finn vállalat segítségével visszatér az okostelefonok piacára, miközben a butatelefonokat gyártó részlegét a Microsoft átpasszolja a kínai Foxconn kezeibe. A kínai gyártó szerény 350 millió dollárt fizetett az olcsó mobilokon futó szoftverekért és szolgáltatásokért, a gyárakban dolgozó 4500 alkalmazottért, valamint a Nokia márkénév használati jogáért. 

40 hozzászólás Tovább

Frekvenciaosztás: a Digi és a Vodafone van versenyben

május 13., 11:45 Módosítva: 2016-05-13 14:01:29
1
1 hozzászólás

A Digi és a Vodafone jelentkezett a 3400-3800 megahertzes (MHz) frekvenciasáv hasznosítására kiírt tenderre – írja az MTI a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye alapján. A leendő nyertesek a frekvenciákat 2034-ig jogosultak használni.

1 hozzászólás Tovább

Ezekre az appokra vagyunk rákattanva

május 10., 11:58 Módosítva: 2016-05-10 17:04:26
18
3 hozzászólás

A letöltési toplisták keveset árulnak el arról, hogy melyik alkalmazást használjuk a leggyakrabban, és mobilunkon lévő appok nagy részét csak alkalmanként vesszük elő. A SurveyMonkey azonban a használatot vizsgálja, és ez alapján állította össze a világranglistáját.

3 hozzászólás Tovább

Rászállt a mobilcégekre az amerikai hírközlési hatóság

május 10., 10:28 Módosítva: 2016-05-10 12:42:07
11
1 hozzászólás

Mobilszolgáltatókat és gyártókat faggat az amerikai hírközlési hatóság arról, hogy miként elemzik a készülékeik biztonsági hibáit, és hogyan adnak ki javításokat. Azt akarják elérni, hogy a felhasználók ne legyenek teljesen védtelenek a kiberbűnözőkkel szemben.

1 hozzászólás Tovább

OECD: Magyarországon a legdrágább a mobilozás

május 7., 10:30 Módosítva: 2016-05-08 14:51:29
782
69 hozzászólás

A távközlési árak Magyaroroszágon a legmagasabbak az Európai Unió tagállamai körében, ami különösen rosszul érinti az alacsony jövedelmű házartásokat - állapított meg az OECD hazánkról készült legfrissebb tanulmánya. Azok is elég cudar helyzetben vannak, akik sok távközlési szolgáltatást használnak, mert hatalmas összegeket kell kifizetniük a szolgáltatóknak.

A magyar intenzív felhasználók távközlési költségei ötször magasabbak, mint a franciáké

- mondta Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára.

A sokat mobilozók nemzetközi viszonylatban is sokat költenek.
A sokat mobilozók nemzetközi viszonylatban is sokat költenek.
69 hozzászólás Tovább

Mobilos játék segít a demenciakutatóknak

május 6., 13:56 Módosítva: 2016-05-06 15:57:00
5
0 hozzászólás

Az időskori demenciával kapcsolatos kutatás felgyorsításához fejlesztettek ki egy okostelefonra telepíthető videojátékot a University College London és a University of East Angia kutatói a Deutsche Telekom támogatásával. A Sea Hero Quest nevű appban névtelenül gyűjtik az adatokat, és elküldik azokat a kutatóknak.

jatek

A játékban háromdimenziós környezetben kell navigálni, mert ez az a képesség, amit a demenciában szenvedők elsőként veszítenek el.

Szólj hozzá! Tovább

Majdnem lenyűgöző lett a Windows Mobile

május 6., 09:13 Módosítva: 2016-05-06 23:34:54
14
32 hozzászólás

Az eladásokat látva a Microsoft nagy hibát követett el, amikor leállította az okostelefonokra kitalált Kinect fejlesztését, most ugyanis minden trükkre szüksége lenne, hogy vevőket találjon a Windows Mobile rendszerű készülékekre. A redmondi cég kutatólaborja által közzétett videón egy teljesen egyedi, érintés nélkül is működő vezérlőrendszer látható, amit már 2014-ben kitaláltak.

32 hozzászólás Tovább

Elégedetlenek vagyunk a mobilcégekkel

május 4., 13:04 Módosítva: 2016-05-04 17:11:23
12
0 hozzászólás

A magyar fogyasztók olyannyira magukévá tették a digitális életstílust, hogy úgy tűnik, a piac nem is képes lépést tartani az elvárásaikkal - írja az Ericsson ConsumerLab hazánkkal foglalkozó tanulmánya, amely 3,1 millió fogyasztó véleményét tükrözi.

Szólj hozzá! Tovább

Átvernek a roamingdíj csökkentésével?

május 3., 10:36 Módosítva: 2016-05-04 09:05:21
259
50 hozzászólás

Mindenhol tele voltak a hírek az Európai Unió új roamingtarifájával, hogy már csak 0,05 eurót kell pluszban fizetni egy perc hívásért az EU-n belül, és csak 0,02 eurót pluszt egy SMS-ért. Gyorsan lefagyhat az arcunkról a mosoly, amikor az országhatárt átlépve megkapjuk az értesítőt az érvényes árakról.

50 hozzászólás Tovább

Így változik a roaming a nyáron

május 2., 17:40 Módosítva: 2016-05-03 09:00:52
15
13 hozzászólás

Az Európai Unió rendeletének hála megint csökkentek a roamingdíjak a kontinensen, hogy kevésbé legyen sokkoló, amikor az uniós országokban mobilozunk. Bár a tarifákról minden egyes országba belépve értesítő sms-t kapunk, nem árt előre felkészülni a várható költségekre.  

13 hozzászólás Tovább

Így készülnek a legjobb mobilos fotók

május 2., 00:46 Módosítva: 2016-05-23 12:51:04
57
0 hozzászólás

A gyorsaság sokszor többet ér, mint az, hogy profi fényképezővel tökéletes képeket készítsünk. De ha csak jól akarunk szórakozni, akkor is a mobil az első számú eszköz, ezt bizonyítják a közösségi portálokat eltömítő virtuális sminkes, maszkos és arcot cserélős képek.

Aki zombivá vagy avatárrá akarja maszkírozni magát, annak a MSQRD nevű appot (iOSAndroid) ajánljuk. Hasonlóak a szűrői, mint amilyeneket a Snapchatben találunk, csak nem annyira interaktívak (nem hányunk szivárványt, ha kinyitjuk a szánkat), és az MSQRD kevésbé pontosan követi a gesztusainkat.

Szólj hozzá! Tovább

Leleplezi a Google a hirdetéssel kitömött appokat

április 29., 21:09 Módosítva: 2016-04-30 10:13:31
6
6 hozzászólás

Több év kiszolgáltatottság után végre rendes tájékoztatást kapnak a vevők arról, hogy a Play Áruház melyik alkalmazásában vannak reklámok, és melyikben lehet extrákat vásárolni.

Úgy 4-5 éve kritizáljuk a Google-t amiatt, hogy a Play Áruház kínálatában rengeteg appot hirdetnek meg ingyenesként, pedig valójában a fejlesztők csak egyfajta demó verziót tesznek közzé, és a leghasznosabb eszközök (játékban: a pályák nagy része) csak fizetéssel aktiválhatók. Szóval mi nagyon örülünk ennek a fejleménynek.

google-play-screenshot-nexus
6 hozzászólás Tovább

Mi a fenéhez kell 500 Mbps-os netkapcsolat?

április 29., 16:35 Módosítva: 2016-04-30 16:44:55
19
0 hozzászólás

Ezt olyan, mint az autóknál az extra lóerők. Nagyon jól jön, amikor szükségünk van rá

- mondta Magnus Ternsjö, a UPC Magyarország vezetője, amikor arról kérdeztük, hogy mire lehet egyáltalán kihasználni az általuk kínált 500 megabites hozzáférést. Dél-Koreában, ahol az évek óta elérhető gigabites interneten lóghatnak az emberek, ez nyilván egyértelmű, de idehaza még kevésbé jó a helyzet. Tucatnyi tanulmány ír arról, hogy nem használjuk ki a net adta lehetőségeket. Magnus Ternsjö is úgy látja, hogy oktatás nagyon fontos, növelni kell a felhasználók tudatosságát.

„A jövőben biztosan szükségünk lesz erre a sebességre - mondta a cégvezér - amikor családonként akár száz okoskütyü is az internetre fog csatlakozni, szemben a mostani 4-5 eszközzel.”

Szólj hozzá! Tovább

Holnaptól tovább csökkennek az EU-s roamingdíjak

április 29., 15:59 Módosítva: 2016-04-30 11:12:10
50
9 hozzászólás

Tovább csökkennek a roamingdíjak az EU-ban április 30-tól az Európai Parlament, Bizottság és Tanács tavalyi megállapodásának megfelelően – írja az MTI Európai Parlament honlapja alapján.

9 hozzászólás Tovább

Az Apple javítja az automatikus javítást

április 29., 10:25 Módosítva: 2016-04-29 13:58:46
14
17 hozzászólás

Kevés idegesítőbb dolog van az iOS-ben (és hát akármelyik másik mobilos oprendszerben), mint az automatikus javítás, angol nevén az autocorrect. A dolog lényege, hogy a szoftver megpróbálja kijavítani, amit szerinte mi rosszul írtunk be. Ez általában tényleg segítség, sokszor tényleg elgépelt szavakat, félrenyomott betűket javít, de rendszeresen előfordul az is, hogy valami tök más kerül be ahelyett, amit mondani akartunk volna, és ugye nem mindegy, hogy valaki szarban vagy Szárban van.

Screen-Shot-2016-04-28-at-4.35.57-PM.png

Az emberek általában csak akkor veszi észre, hogy az automata valami kellemetlent írt a nevükben, miután elküldte az üzenetet (vagy inkább mikor visszaírnak neki, hogy úristen, miért ír ilyet), egyszerűen azért, mert hiába látjuk, ha látjuk egyáltalán, hogy valami más van odaírva, az agyunk tudatos fele nem regisztrálja a dolgot.

Az Apple fejlesztői ezért egy olyan módosításon dolgoznak, amely változtatna kicsit a dolgon. A szoftver ugyanúgy automatikusan dobálná a javított verziót, de egyben alá is húzná kékkel az összes módosított szót, így elküldés előtt lenne még esélyünk átnézni és észrevenni a változtatásokat.

Önmagában az, hogy az Apple bejegyeztette a védjegyet a megoldásra, még nem jelent semmit, hiszen számos egyéb ötletükkel is ugyanezt az utat járják végig, ugyanakkor nagyon meglepő lenne, ha ez nem kerülne be a következő, hivatalos frissítésbe. Egyszerűen azért, mert nincs senki, akit még ne hozott volna kellemetlen helyzetbe az automatikus javítás.

17 hozzászólás

Az internet szerint a HTC gyártja az új Nexust

április 29., 09:10 Módosítva: 2016-04-29 11:57:30
9
0 hozzászólás

Egyre jobban pörögnek a pletykamalmok, ahogy közeledik az új Nexus telefonok bemutatásának napja. Az Androidos pletykaportálok a közelmúltban kialakult, nagyjából közös véleménye alapján egyértelműnek tűnik, hogy a következő változatot

a HTC gyártja majd.

A bennfentes információkhoz jutó bloggerek és oldalak már azt is tudni vélik, hogy két változat lesz, a két változatot a gyártó egyelőre M1 és S1 néven emlegeti, de az Android Police nevű oldal már az ezekhez tartozó kódneveket is tudni véli: Marlin és Sailfish.

Akik most legyintenek, hogy na persze, hát ezt bárki mondhatja, azoknak érdemes tudni, hogy mostanában egyre többször pontosak ezek a pletykák. Azon például most egyáltalán nincs vita, hogy a HTC lesz a gyártó, inkább mindenki örül a dolognak, mert a HTC legújabb telefonja egészen jól sikerült, ami jó jel a következő Nexus szempontjából is.

A HTC gyártotta az első Google-telefont, a Nexus One-t, és szintén őket átkozhattuk a Nexus 9 miatt, szóval van gyakorlatuk és tapasztalatuk jól és rosszabbul sikerült készülékekkel kapcsolatban is. Az valószínű, hogy a végtermék minősége nem a HTC-n múlik majd, bár tényleg nem lenne rossz egyszer látni, hogy milyen lenne az a Google telefon, amit a Google nem lök oda másnak, hanem tényleg, az első ötlettől a dobozba kerülésig mindent ők vállalnak.

Szólj hozzá!

Okosbigyókkal tér vissza a Nokia

április 27., 07:12 Módosítva: 2016-04-27 17:03:49
84
26 hozzászólás

A Nokia megígérte, hogy idén visszatér a mobilipar fogyasztói szegmensébe, de senki sem sejtette, hogy ez ilyen hamar megtörténik. A Microsofttal kötött moratórium ugyanis csak az év végén jár le, addig nem gyárthatnak okostelefont.

26 hozzászólás Tovább

Visszaesett az Apple, a bejelentés után eléggé megzuhantak a részvények is

április 27., 00:41 Módosítva: 2016-04-27 20:00:47
11
22 hozzászólás

Bejöttek a pesszimista jóslatok: az Apple  nyilvánosságra hozta a legutóbbi negyedévük gazdasági eredményeit, és azok a negatív várakozásoknak bőven megfelelve elég jelentősen romlottak.  2003 óta először esnek vissza, a közbülső 13 évben folyamatos növekedést értek el.

22 hozzászólás Tovább

Az Apple történelmi visszaesés bejelentésre készülhet

április 25., 22:45 Módosítva: 2016-04-26 15:49:32
424
0 hozzászólás

Az Apple csütörtökön hozza nyilvánosságra a legutóbbi gazdasági negyedév eredményeit, és az elemzők egyöntetű véleménye szerint a cég számai csökkentek az előző időszakhoz képest. Ez nem túl örömteli, ha a világ legnagyobb, ráadásul az elmúlt időszakban gyorsan fejlődő cégéről van szó.

Az utolsó, hasonló eredmény még 2003 első negyedévében volt, ráadásul az elemzők most annál is komolyabb, két számjegyű százalékban mérhető visszaesést várnak - ilyen utoljára 2001-ben volt, amikor a Windows 98 és a Microsoft volt a cég legnagyobb ellenfele - senki sem tudta, mi az az iPhone, hiszen a telefont akkor még be sem mutatta az Apple.

Szólj hozzá! Tovább

Végre úgy tévézhetünk, ahogy szeretnénk

április 15., 19:38 Módosítva: 2016-05-04 15:53:45
144
0 hozzászólás
Először az IPTV megállítható és visszatekerhető műsorai, majd a mobilszolgáltatók vezetékes hozzáféréstől független szolgáltatása változtatták meg a hazai tévézési szokásokat. De hogyan lehet sok ezer felhasználót egyszerre kiszolgálni? Ezt kérdeztük meg az HBO GO magyar fejlesztőitől, és azt is megtudtuk tőlük, hogy moziflmek és sorozatok mobilos fogyasztását miként fékezi a pénztárcánk és a szerzői jog.

Már most borítékolható, hogy 2016 a kábelektől és egyéb kötöttségektől mentes tévézés éve lesz. A felpörgő versenybe már kisebb netszolgáltatók is beléptek, mint például az Externet, és könnyű zavarba jönni a kínálattól. Ott van még az Antenna Hungária MindigTV platformja, a UPC-féle Horizon Go, a DIGI Online, a Telekom TV Go és a Telenor MyTV.

Ha kizárólag mozizásról van szó, akkor elérhető az HBO GO, a FilmBox Live és a Netflix, és már a közösségi média is teljesen rákattant az élőzésre. A Youtube sikereit megirigyelő Facebook médiacégeknek fizet, hogy a portálján adjanak közvetítéseket.

Szólj hozzá! Tovább

40 millió dollárt spórol az Apple az újrahasznosítással

április 15., 19:08 Módosítva: 2016-04-16 12:05:49
217
10 hozzászólás

Az Apple 3,6 tonna nyersanyagot nyert vissza 2015-ben azokból a használt telefonokból, amiket a vásárlóik adtak le nekik a környezetvédelmi programjukban. Ezzel 1 tonnányi, közel 40 millió dollárnyi (10 milliárd forintnyi) aranyat és 6 millió dollárnyi (1,5 milliárd forintnyi) rezet használhatnak fel újra az új telefonok gyártásakor, írja a Verge.

10 hozzászólás Tovább

Remek kamerával próbál hódítani a Huawei új csúcsmobilja

április 14., 19:41 Módosítva: 2016-05-26 09:22:28
163
21 hozzászólás

Megint szerzett a Huawei egy kis esélyt arra, hogy javítsa pozícióját a mobilgyártók rangsorában, és nagyobb részt hasítson ki az okostelefonok piacán. A minőség már nagyon rendben van, a most kipróbált P9 lenyűgöző készülék, formára és tudásra egyaránt. Nincs benne annyi extra, mint egy Samsung Galaxy S7-ben, de az ára sem annyira szemforgató. Viszont már elég sokba kerül ahhoz, hogy elriassza a vevők egy részét.

Félő, hogy a kínai vállalatnak még nem elég ismert és bejáratott a neve ahhoz, hogy vevők tízmilliói költsenek el 600-650 eurót, azaz 186-200 ezer forintot egy általa gyártott mobilra. Pedig tesztünk alapján éppen P9 az a készülék, ami növelheti a Huawei renoméját. Ha bejön a Huawei számítása, és sikerült megkapaszkodnia a prémium gyártók között, az nagy győzelem lehet Kína mobiliparának.

21 hozzászólás Tovább

Megnyitották a kaput a szupergyors 5G előtt

április 13., 12:02 Módosítva: 2016-04-13 16:24:43
24
3 hozzászólás

Árverést hirdetett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a 3400-3800 MHz-es frekvenciasávban. Ennek egy részén most a GTS, Invitel és Antenna Hungária nyújt szolgáltatást néhány vállalati előfizetőnek, a másik része azonban üres.

Ez az árverés nem az államkassza kitöméséről szól, mint a legutóbbi nagy frekvenciaeladás, amivel 100 milliárddal gazdagodott a büdzsé. Most alig néhány milliárd forint bevétel csoroghat be az eladásra kínált 360 MHz-nyi frekvenciából. Ebből 160 MHz-nyit akár 54 millió forint per 5 MHz-es áron, a fölső sávrészben lévő 200 MHz-et azonban 108 millió forint per 5 MHz-es áron adhatnak el, ha senki sem licitál a kikiáltási árnál magasabb összeggel.

3 hozzászólás Tovább

Most vagyunk ott, ahol a válság előtt álltunk

április 12., 13:27 Módosítva: 2016-04-12 23:05:59
243
27 hozzászólás
Volt, hogy leállt a fél magyar internet, akadozott a számlázási rendszer; a válság óta különadókkal nehezített terepen kell működni, de ez mit sem változtatott azon, hogy a Magyar Telekom az ország egyik legjelentősebb vállalata. Christopher Mattheisennel beszélgettünk annak apropóján, hogy idén tíz éve ül a vezérigazgatói székben, és nemrég megerősítették tisztségében.

Tíz évvel ezelőtt még nagyon másmilyen volt a helyzet a távközlésben: kevesebb szélessávú előfizetés volt, éppenhogy elindult az IPTV, és csak pár százezren használták a 3G-t. Mi volt az első nagy feladat, amit meg kellett oldani?

Az egységes, integrált vállalat létrehozása volt a legnagyobb kihívás és a legszükségesebb lépés. Korábban marketing és sales vezető voltam a mobilrészlegen, majd nem sokkal a vezérigazgatói kinevezésem előtt a vezetékes részleget irányítottam, és azt láttam, hogy az integráció elkerülhetetlen. Már látszott, hogy a mobil-, a vezetékes, az internetes és a tévéüzletág hasonló kihívásokkal fog szembesülni, mindegyiknek szüksége lesz a másikra. Csakhogy a T-Online-osok és a T-Mobile-osok nem így látták. Öt részleg volt, és ezeket minél hamarabb és zökkenőmentesen integrálni kellett, hogy egy vállalatként tudjunk fellépni a piacon, aminek a lábai támogatják, nem pedig támadják egymást. Volt ugyanis pár ilyen eset is.

A feltörekvő mobilnetet támadta a vezetékes?

Mindegyik cég vagy részleg teljesen egyedülálló kultúrával rendelkezett, és ezeket a kulturális vonalakat nehéz volt áttörni úgy, hogy ne sérüljön az üzleti érdek, a növekedési pálya, az eredmények. Néha, mondjuk a mobil esetén, volt olyan célkitűzés, hogy támadják a vezetékes iparágat, ez benne is volt az üzleti tervben. Ez a territoriális gondolkodás tipikus volt, és részben természetes is, mert a T-Mobile-os és T-Online-os egyaránt büszke volt arra, hogy oda tartozott. Nem akarták feladni azokat a sikereket, amelyeket addig elértek, egy ismeretlen integrált jövő kedvéért. Az volt a feladatom, hogy meggyőzzem őket, két-három éven belül nagyot fordul a világ.

27 hozzászólás Tovább