Elnémulhatnak a mobilozó gépeink

2009.11.17. 13:25
A mobilszolgáltatók és a hírközlési hatóság megint arra figyelmezteti a lakosságot és a cégeket, hogy 2010 január 16-tól csak a tizenegy számjegyű mobilszámokat lehet majd tárcsázni.

Egy kormányrendelet szerint 2010. január 16. 00.00 órától a mobilszámokat csak mind a 11 számjegy bepötyögésével lehet felhívni. Tehát akkor sem lehet lehagyni a +3620, +3630 és +3670 előtéteket, ha hálózaton belül telefonálunk. Sms és mms küldésénél is csak ez a formátum lesz használható.

A három hazai mobilszolgáltatónak majdnem 12 millió ügyfele van, és ez a szám a következő években várhatóan tovább nő. Csakhogy kevés a kiosztható hívószám, ezért módosították a vonatkozó kormányrendeletet. Mivel megszűnik a hálózaton belüli hét számjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel, kiadhatóvá válnak a 0-ás és 1-es számmal kezdődő hétjegyű előfizetői hívószámok is.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK), a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone arra kér minden mobiltelefon-felhasználót, hogy már a januári változás előtt nézzék át a telefonban tárolt számokat, és mindet írják át a 11 számjegyes formátumra.

A cégek és a hatóság közös sajtóközleménye külön kiemeli, hogy nem csak a mobilokban kell megváltoztatni a telefonszámokat, ugyanis nagyon sok riasztó, távvezérelt kazán, lift, autó és egyéb gépek is képesek a mobilhálózaton kommunikálni.

Fontos, hogy 2010. január 16. 00.00 órától a hét számjegy használata esetén a hívás sikertelen lesz, illetve az így küldött üzenetek nem érkeznek meg a címzettekhez. A sikertelen hívási kísérletről hangbemondás tájékoztatja az előfizetőket, míg a csak hét számjeggyel küldött sms-ek és mms-ek nem fognak megérkezni a címzetthez.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.