Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Megnőhetnek a processzorok

2005.07.20. 12:05
Megnövekedett gyártási költségekkel és a processzorok lassulásával kell szembenéznie az it-iparnak, ha nem dobja félre az elavult gyártási módszereket, állítják a Rensselaer Műszaki Egyetem kutatói.

Alig változott a processzorok felépítése az elmúlt negyven évben: a csipek még mindig lapos szilíciumostyák, amelyeken mikroszkopikus huzalok kötik össze a tranzisztorokat. A régi technika azonban sok gondot okoz, mivel a kis méretű csipekben használt vékony huzalok könnyen felmelegednek, ráadásul a csipgyártóknak viszonylag hosszú huzallal kell összekötniük processzorba épített gyorsítótárat a maggal, ami lassítja a jelek áramlását. James Lu elektromérnök, a Rensselaer munkatársa a réteges csipek építésében lát kiutat. Így ugyanis egymás közelébe kerülhetnek azok a részek, amelyek most a csipek két sarkában találhatóak.

Más irány

Bár réteges csipekkel az 1980-as évek óta próbálkoznak, a fejlesztők eddig csak teljes csipeket helyeztek egymásra. Lu módszere sokkal kifinomultabb, mivel ő egyetlen csipbe épít több szilíciumréteget, amiket néhány mikron hosszúságú huzallal köt össze. Ez a felépítés új technikák bevezetését is megkönnyíti, például lehetővé teszi a szilícium csipek és biológiai csipek egybeépítését, írta a PhysOrg.com technológiai hírszájt.

A háromdimenziós csip kifejlesztésében részt vevő Kathryn Guarini - aki egyébként az IBM kutatója - úgy fogalmazott, hogy az új technika segítségével elszakadhatnak a hagyományoktól, és biztosíthatják a nyomtatott áramkörök fejlődését.

Lassan haladnak

Lu először 1999-ben tartott előadást a 3D-csipekről, és azóta kollégáival együtt összesen hetvenszer publikáltak különféle tudományos szakfolyóiratban. Eddigi munkájukat három szabadalom védi, de még sokat kell dolgozniuk ahhoz, hogy olcsón legyártható, megbízható termékkel álljanak elő. A fejlesztésben az IBM mellett más félvezetőgyártók is részt vesznek, és munkájukat az Egyesült Államok kormánya is támogatja.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.