Edit
15 °C
29 °C

Jönnek a háromdimenziós keresők

2004.04.20. 14:24
A legújabb keresők berajzolt firkálmányok alapján keresik elő az adatbázisukból a háromdimenziós objektumokat, míg az ismert keresőmotorok csak kétdimenziós képekkel foglalkoznak, és a képek tartalma helyett a szövegkörnyezetet elemzik.
Kethrik Ramani professzor, a Purdue Egyetem munkatársa olyan keresőt készített, amellyel ipari terveket (például repülőgép-alkatrészeket vagy építészeti elemeket) lehet előbányászni vállalati adatbázisokból. A felhasználók vagy lerajzolják a kívánt alkatrész vázlatát a kereső felületén, vagy feltöltenek néhány tervrajzot, és a szoftver a rendelkezésére álló adatbázisokban megkeresi a hasonló munkákat. Ha a talált objektumok nem megfelelőek, a felhasználó a keresőben szabadon átformálhatja a képet, hogy pontosabb találatokat kapjon.

Ezt a keresőmotort leginkább azok a cégek tudják hasznosítani, amelyek rengeteg időt pazarolnak el olyan alkatrészek megtervezésével, amiket mások korábban már megalkottak, mondta el a Wirednek Ramani.

Laza vázlatok

A Princeton Egyetemen dolgozó Thomas Funkhouser és a munkatársai azonban olyan online keresőt készítettek, amelyet bárki szabadon keresgélhet a tervezői adatbázisokban, ha néhány laza egérmozdulattal berajzolja a keresett tárgy vázlatát és rövid szöveges leírást ad róla.

Első próbálkozásunk eredménye igen meglepő volt: egy formátlan krumpli berajzolása után körülbelül száz találatot kaptunk, és a program szerint az általunk keresett tárgy villanykörte, kövér nyuszi vagy akár emberi fej is lehet. Később persze sikeresebbek voltunk, és egy autószerű paca berajzolása után már VW bogárhátú és Nissan modellek is felbukkantak a listán, no meg egy-két kacsa, de nem a Citroentől.

Kulcsszavak beírása egyébként jelentősen növelte a kereső pontosságát, sőt, a szöveges meghatározás vázlat nélkül ugyanolyan hatékony volt, mint vázlattal, és ez némiképp megkérdőjelezi az amatőr firkálás hasznosságát.

Parányi kockák

Kulcsszóval több autót találtunk
A keresőben tárolt háromdimenziós objektumok úgynevezett voxelekből, azaz térfogat-pixelekből épülnek fel. A voxel a háromdimenziós képek legkisebb megkülönböztethető dobozalakú része. Ramani programja az adatbázisban tárolt tervrajzokat és a felhasználók által lerajzolt képeket voxelekké alakítja át, és a voxelek elrendezésének hasonlóságát vizsgálja.

Funkhouser szerint a háromdimenziós keresés sokkal okosabb lehet, ha a szoftver tanul a felhasználók kereséseiből, és végül felismeri az általános mintákat. Így például a számítógép akkor is felismerné az emberi alakokat, ha azok különböző pózban állnak.

Az új képkeresők először valószínűleg vállalatoknál jelenhetnek meg. A Google egyik elnöke érdekesnek találta az ötletet, de szerinte csak akkor foglalkoznak majd vele, ha láthatóan beindul az üzlet.