Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Bitek a kettőhúszon át

2003.07.12. 12:01
Az áramvezetékek éppúgy alkalmasak adatátvitelre, mint a hagyományos hálózati kábelek, ráadásul minden épületben megtalálhatóak, eddig azonban többnyire csak érdekes alternatívaként beszéltek erről a módszerről. A falakban húzódó vezetékek kihasználatlansága talán azzal magyarázható, hogy egyesek ódzkodnak attól, hogy a hálózati kártyát rákössék a kettőhúszra, illetve viszonylag kevés áramhálózati eszköz van a piacon. Az Index Villamossági Szakértői Csoportja most kipróbált egy már létező megoldást, a Corinex PowerNet adaptert, és felderítette a konnektorok ez idáig rejtve maradt képességeit.
A Corinex mérnökei valószínűleg nem nyertek tervezői díjat a készülék külalakjával; a szürkésfehér színű, műanyag borítású adapter sokkal inkább hasonlít egy ipari szerelvényre, mintsem egy otthoni vagy irodai felhasználásra szánt eszközre, ezért érdemes egy fiókba vagy szekrénybe rejteni. A készülék mellett mindössze egy CD-ROM, egy áramkábel, egy ethernet kábel és egy rövid leírás található a dobozban.

Adatok az áramon át

Tesztünk során a Corinex áramhálózati eszközét először egy ikerház villanyóraszekrényében rejtettük el a kíváncsi tekintetek elől, ahol a néhány konnektor mellett el tudtuk helyezni a szintén nem túl igényes kinézetű ADSL kellékeket is. Minden szükséges eszközt összekapcsolva (frekvencialeválasztó - külső ADSL adapter - Corinex adapter - konnektor) sikerült elérnünk, hogy a házban a számítógépünkkel és egy másik Corinex adapterrel bármelyik konnektorból elérjük az internetet. Windows és Linux alatt egyaránt működött a hálózat, és ehhez semmilyen szoftvert sem kellett telepítenünk.

Az ikerház két lakása között ugyanilyen egyszerűen tudtunk kapcsolatot létesíteni. Ez esetben azonban a biztonság kedvéért előre telepítettük a készülékhez adott szoftvert és végigfuttattuk a beállító programot. Ez a hálózati megoldás nagyon elnyerte a tetszésünket, mert így nem kellett több tucat méternyi hálózati kábelt fektetnünk és falakat átfúrnunk ahhoz, hogy összekössünk két lakást.

Hardveres P2P megoldás

A 14 megabit/másodperces sebességet az internetelérés és kisebb fájlok (például mp3) megosztásához bőven elegendőnek találtuk. A Corinex szerint az adapter épületen belül kétszáz méteres körzetben használható, az Index Villamossági Szakértői Csoportja azonban nem talált ingatlanai között ekkora épületet a teszteléshez. Ez a távolság elméletileg két szomszédos ház összekötését is lehetővé teszi. Az adapter használatához a leírás szerint érdemes fix IP címet adni a számítógépeknek, és sajnos a papírnak igaza volt: a készüléket nem sikerült kipróbálnunk olyan hálózaton, amelyen véletlenszerű címkiosztást használnak.

A Corinex ethernet adapter 25 900 forintba kerül, de ennek a duplájával érdemes számolni, hiszen az eszköz önmagában nem sokat ér, csak párban. A készüléknek van USB és PCI változata is, amelyek ugyanennyibe kerülnek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.