Ambrus
-7 °C
3 °C

Perverz álmok a gépmúzeumban

2005.10.10. 10:00
Nem tudom, mennyibe kerülhet egy Cray II-es számítógép - nyolc processzorával és 512 mega memóriájával annak idején 12-20 millió dollárt ért. Ma már csak ócskavas, de olyan szép, olyan parázna, hogy ha olcsón megszámítják, szerzek egyet a hálószobámba.

Sok van, mi csodálatos, de egy Cray II szuperkomputernél nincs semmi csodálatosabb. A Cray II-ből összesen huszonhetet gyártott a nyolcvanas évek közepén névadója, egy Seymour Cray nevű megszállott. Az egyik előtt könnyezem a Mountain View-i számítógéptörténeti múzeumban, a Szilícium-völgy sokadik szívében, és csodálom.


Nézegessen perverz álmokat!

Nem azt csodálom benne, hogy elődjénél, a Cray I-esnél tizenkétszer gyorsabb volt, hogy egyszerre nyolc processzor működött benne, hogy speciális kemikália, a fluorinert hűtötte, hogy 512 megabájtnyi memória volt benne - ebben a kis vacakban, amin pötyögök, ebben is van annyi. Nem is azt csodálom a Crayben, hogy kiépítéstől és felszereltségtől függően 12-20 millió dollárt kértek érte, most meg még egy igénytelen színesfém-kereskedő is elhajtana vele, mert túl sok benne a műanyag.

A Cray II-ben a funkcionalitás szépségét csodálom: a feketeségét, a vörösségét, az átlátszóságát; a formáját, ami egyszerre hajaz szeletét vesztett születésnapi tortára és Darth Vader sisakjára. Hogy számolni is tud, szinte mellékes. Ha nem megalázó egy szuperkomputert műszaki cikknek nevezni, a hidrogéncellás vibrátor mellett a Cray II azon kevés műszaki cikk egyike, amelyet szívesen látnék a hálószobámban. Perverz vagyok, tudom.

Az egzekjutív karórától a nagyvasakig

Budapesten is van hasonló csoda, igaz, ott az adottságoknak megfelelően nem Cray II-nek, hanem Ural II-nek hívják, de nem ez az igazi különbség, hanem az, hogy míg a Műszaki Múzeumban raktárban porosodnak a gépek, és kiállítótér híján láthatatlanok, a Cray II és társai köré többszintes üvegpalotát épített a gondos utókor. A belépés ingyenes; a köszönőfalon a támogatók névsora összeg szerint sorban, stílusosan 64 K, 32 K, ilyesmi. Ezek nem kilobájtok, hanem támogatói ezresek, dollárban.


Klikk a képre!

Sok dollárból sok gépre telt. Kezdődik az apró kütyükkel, a Steve Jobs által leállított világelső PDA-val, a Newtonnal, és tábleverziója, a soha nem forgalmazott Cadillac prototípusával. Van billentyűzetestül alaplapra hegesztett, csupasz egyes Macintosh, kettes Macintosh, és persze az őskonkurens IBM PC a legelsők közül. Egy megavitrinben legaláb száz zsebszámológép, a legszebb talán az egzekjutív célokra szánt, bőr-bársonytokos HP-01 kódjelű krumplikaróra a hozzá tartozó egzekjutív golyóstollal. Manapság a tévék ekkorák.

Aztán jönnek az igazi nagyvasak, az 1,8 millió dolláros, 64 Kb memóriával felszerelt PHILCO 212 az ötvenes évek végéről, és a japán replika, a NEAC 2203, potom 27 643 000 jenért 1960-ból.

Látom a a másfél szobányi, négy évig épített WISC-et (Wisconsin Integrally Synchronized Computer), az MIT Whirlwindjét, ami repülőszimulátornak indult, és a hidegháborús amerikai légvédelmi rendszert, a SAGE-et tesztelték rajta; látok ruhásszekrénnyi analóg számítógépet, amely leginkább egy ócska telefonközpontra emlékeztet, és látom a legendás ENIAC (Electronic Numerical Integrator & Computer) egy darabját - azért csak egy darabját, mert az egész nem fért be.

Deep Black

Külön időszaki kiállítás keretében megtekintem még a sakkszámítógépek történetét a kezdetektől napjainkig - az apróságok nem érdekelnek, csak a sarokban felállított, Kaszparov-verő Deep Blue, ami nevével és várakozásaimmal ellentétben nem kék, hanem fekete. Természetesen semmi nem látszik belőle, az egészet apró szemű rács fedi, de azt tudni róla, hogy két tornyában - ez itt csak az egyik - 30 processzor és 480 direkt a sakkra optimalizált integrált áramkör dolgozott összesen. A Deep Blue másodpercenként 200 millió pozíciót tudott elemezni, ami azt jelentette, hogy volt, amikor 30 lépésre előre látott minden lehetséges állást.

Egyetlen látható kezelőszerve a bal alsó sarokba mintegy utánérzésként odabiggyesztett be-kikapcsoló gomb. A Deep Blue mögé függesztett karikatúra szerint ez a gomb volt a gép ellenében az emberiséget képviselő Kaszparov egyetlen esélye.

Sok van, mi csodálatos.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!